Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Ο στρατός ανακατέλαβε 1.170 τετρ. χλμ. στην περιοχή της Χερσώνας

Ουκρανία: Ο στρατός ανακατέλαβε 1.170 τετρ. χλμ. στην περιοχή της Χερσώνας

Eπιτυγχάνεται πρόοδος στο μέτωπο της Χερσώνας, όμως θα πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά για να ασφαλιστούν τα εδάφη που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί. Τι αναφέρει ανάλυση της Whashington Post για την κατάσταση στο νότιο μέτωπο και τη διαφορά στρατηγικής των Ρώσων σε Χερσώνα και Χάρκοβο

Η Ουκρανία  ανακατέλαβε 1.170 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών στην περιοχή της Χερσώνας αφότου ξεκίνησε την αντεπίθεσή της, στα τέλη Αυγούστου, ανέφερε σήμερα μια εκπρόσωπος του στρατού.

Πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά για να ασφαλιστούν τα εδάφη που ανακατέλαβαν

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακατέλαβαν πολύ γρήγορα τα εδάφη γύρω από το Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά, ωστόσο η αντεπίθεση στα νότια, για να διώξουν τους Ρώσους από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, αποδεικνύεται δυσκολότερη υπόθεση.

Η εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης του νότου, Ναταλία Χουμενιούκ, είπε -σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι επιτυγχάνεται πρόοδος στο μέτωπο της Χερσώνας, όμως θα πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά για να ασφαλιστούν τα εδάφη που ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί.

«Συνεχίζεται η δουλειά (…) η εκκαθάριση και οι επιχειρήσεις σταθεροποίησης, γιατί οι οικισμοί στους οποίους μπαίνουμε περιέχουν πολλές εκπλήξεις που άφησαν οι (Ρώσοι) κατακτητές», είπε η Χουμενιούκ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. «Μέχρι σήμερα, από την αρχή της αντεπίθεσης, έχουν απελευθερωθεί περισσότερα από 1.170 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην περιοχή της Χερσώνας», διαβεβαίωσε.

Προτεραιότητα

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι θεωρούν προτεραιότητα την ανακατάληψη της Χερσώνας, μιας επίπεδης, αγροτικής περιοχής, την οποία κατέλαβε η Μόσχα τις πρώτες ημέρες της εισβολής. Οι απώλειες εδαφών στη Χερσώνα μπορεί να απειλήσουν τις γραμμές ανεφοδιασμού της χερσονήσου της Κριμαίας, νοτιότερα, την επιστροφή της οποίας στην Ουκρανία ζητάει το Κίεβο από το 2014, όταν την προσάρτησε η Ρωσία.

Η Χερσώνα δεν είναι Χάρκοβο

Πάντως, σύμφωνα με την Whashigton Post, η χαρά της επιτυχίας για τους Ουκρανούς από την ανάκτηση εδαφών στις νότιες περιοχές της Χερσώνας και του Μικολάεφ μετριάστηκε από το άγχος για τον σκληρό αγώνα που ακολουθεί για να κρατηθούν αυτά τα εδάφη.

Στο νότιο μέτωπο οι στρατιώτες προειδοποίησαν ότι η κατάσταση παραμένει τεταμένη. Η Χερσώνα είναι πολύ σημαντική, πολιτικά και στρατιωτικά, για να υποχωρήσουν οι Ρώσοι το ίδιο ακατάστατα όπως στο Χάρκοβο, είπαν.

«Εδω δεν είναι Χάρκοβο», είπε ένας εξ αυτών. «Εκεί, άφησαν όλα τα πυρομαχικά και τα οχήματά τους και τράπηκαν σε φυγή. Εδώ, δεν έχουμε καν πολλά «τρόπαια». Υποχώρησαν αλλά πήραν τα πάντα μαζί τους στη νέα τους θέση και οχυρώνονται».

Τακτική οπισθοχώρηση – Σφίγγει η γραμμή του μετώπου

Αυτό που παρατήρησαν οι Ουκρανοί είναι μια τακτική οπισθοχώρηση των Ρώσων από ορισμένες πόλεις και χωριά σε μια κίνηση που μοιάζει να έχει στόχο να σφίξει η γραμμή του μετώπου γύρω από την Χερσώνα, τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις της Μόσχας από την έναρξη της εισβολής τους τον περασμένο Φεβρουάριο. Εκεί βρίσκεται ένας υδροηλεκτρικός σταθμός ζωτικής σημασίας για την παροχή νερού στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία προσάρτησε παράνομα το 2014. Ο έλεγχος του εργοστασίου και η αποκατάσταση της ροής του νερού, την οποία η Ουκρανία είχε διακόψει, ήταν ένας από τους κορυφαίους στρατιωτικούς στόχους της Ρωσίας τις πρώτες ημέρες της εισβολής.

Οι ουκρανική προέλαση έρχεται καθώς οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκεται σε ολοένα και πιο επισφαλή θέση μέσα και γύρω από τη Χερσώνα. Η πόλη βρίσκεται στο μοναδικό κομμάτι εδάφους που ελέγχει ο ρωσικός στρατός δυτικά του ποταμού Δνείπερου. Η γη είναι επίπεδη, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη την άμυνα της Ρωσίας, επισημαίνει η Washington Post.

Αυτή η περιοχή συνδέεται με την υπόλοιπες περιοχές που ελέγχει η Ρωσία με δύο κύριες διαβάσεις πάνω από τον Δνείπερο – τη γέφυρα Antonovsky στη Χερσώνα, η οποία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και το υδροηλεκτρικό φράγμα Καχόβκα, το οποίο βρίσκεται περίπου 45 μίλια ανατολικά και παραμένει προσπελάσιμο.

Ο ποταμός και το πυροβολικό

Οι ρωσικές δυνάμεις κινδυνεύουν να αποκοπούν στη Χερσώνα – περικυκλωμένες από ουκρανικές δυνάμεις στις τρεις πλευρές και τον ποταμό στην τέταρτη – εάν οι Ουκρανοί καταφέρουν να προχωρήσουν αρκετά κοντά στον ποταμό ώστε να τον καταστήσουν αδιάβατο.

«Εάν ο ουκρανικός στρατός είναι σε θέση να φέρει πυροβολικό εντός εμβέλειας από τις κύριες γέφυρες και τις διαβάσεις ποταμών, τότε η ρωσική θέση γενικά μπορεί να είναι μη διατηρήσιμη», δήλωσε ο Μάικλ Κόφμαν, στρατιωτικός αναλυτής στην ερευνητική ομάδα CNA με έδρα τη Βιρτζίνια.

Μια προσεκτική στρατιωτική στρατηγική θα ήταν η υποχώρηση πίσω από τον ποταμό για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος να περικυκλωθεί ή να πολιορκηθεί ο ρωσικός στρατός στη Χερσώνα. Αλλά οι Ρώσοι είναι πιθανό να πολεμήσουν για να κρατήσουν την πόλη επειδή είναι η πρωτεύουσα μιας περιοχής που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει.

Η πόλη και τα περίχωρά της θα χρησίμευαν επίσης ως βοηθητικό προγεφύρωμα στη δυτική πλευρά του ποταμού για τους Ρώσους, εάν καταφέρουν να ανασυνθέσουν τη μαχητική τους ισχύ και να περάσουν στην επίθεση επιδιώκοντας να καταλάβουν τις πόλεις-λιμάνια του Μικολάιβ και της Οδησσού.

Απίθανο να εγκρίνει πλήρη αποχώρηση

«Πιστεύουμε ότι είναι απίθανο η ρωσική ηγεσία να εγκρίνει μια πλήρη αποχώρηση από τη Χερσώνα για πολιτικούς λόγους», είπε ένας δυτικός αξιωματούχος που επέμεινε στην ανωνυμία για να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για ευαίσθητες πληροφορίες ασφαλείας. «Έτσι, η κατάσταση στο Νότο θα μπορούσε να γίνει ολοένα και πιο περίπλοκη με, ενδεχομένως, μια απελπισμένη ρωσική δύναμη να βρίσκεται με την πλάτη στο ποτάμι».

Μέχρι στιγμής, οι Ουκρανοί έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο ωθώντας τους Ρώσους από τα βορειοανατολικά της Χερσώνας. Το πόσο γρήγορα μπορεί να καταρρεύσει το ρωσικό μέτωπο εξαρτάται από το αν οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει ζώνες άμυνες στις οποίες μπορούν να υποχωρήσουν μεταξύ του μετώπου και της πόλης.

Έμπειρες δυνάμεις

Σε αντίθεση με το Χάρκοβο, όπου στο μέτωπο βρίσκονταν ντόπιοι πολιτοφύλακες και Ρώσοι εθνοφύλακες, η Ρωσία έχει τοποθετήσει πιο έμπειρες δυνάμεις -αλεξιπτωτιστές και πεζοναύτες- μέσα και γύρω από τη Χερσώνα. Είναι πιο σκληροί αντίπαλοι, αλλά ακόμη και αυτές οι μονάδες φαίνονται πλέον αποδυναμωμένες λόγω των μεγάλων απωλειών.

Ενας Ουκρανός λοχαγός είπε ότι συνελήφθη ένας Ρώσος αιχμάλωτος ο οποίος εξήγησε τα προβλήματα ανθρώπινου δυναμικού της Μόσχας ως εξής: Στο τριμελές πλήρωμα του άρματος μάχης του και οι τρεις ήταν από διαφορετικές μονάδες των ρωσικών δυνάμεων. Ο κρατούμενος, αλεξιπτωτιστής, ήταν ο οδηγός. Ο διοικητής, ήταν μισθοφόρος από την παραστρατιωτική στολή Wagner. Και ο πυροβολητής κινητοποιήθηκε από την κατεχόμενη περιοχή Λουχάνσκ. Αν η κατάσταση είναι αυτή σε επίπεδο επάνδρωσης ενός τανκ, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα σε επίπεδο μονάδων.

Τόνωση ηθικού

Από την άλλη πλευρά, για τους Ουκρανούς οι νίκες στο Βορρα υπήρξαν σημαντικές για την τόνωση του ηθικού. «Η επιτυχία της αντεπίθεσης στο Χάρκοβο παρακίνησε πραγματικά τους μαχητές εδώ», σημειώνεται.

«Το ένστικτο λέει να είσαι προσεκτικός, αλλά μερικές φορές πρέπει να κάνεις το βήμα, για να δεις ότι δεν είναι τόσο τρομακτικό και μπορείς να προχωρήσεις παραπέρα. Όταν αυτό που συνέβη στο Χάρκοβο έδειξε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, αρχίσαμε να προχωράμε και εδώ».

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024