Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «ναυμαχία» της Λιβύης: Το μεγαλοϊδεατικό μήνυμα Τσαβούσογλου και η συμμαχία Ελλάδας - Αιγύπτου

Η «ναυμαχία» της Λιβύης: Το μεγαλοϊδεατικό μήνυμα Τσαβούσογλου και η συμμαχία Ελλάδας – Αιγύπτου

Η Τουρκία θα αφήσει το στίγμα της σ' αυτό τον αιώνα, το μήνυμα Τσαβούσογλου. «Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας από τη Συρία ως τη Λιβύη». «Ετοιμοι, να ανταποκριθούμε απέναντι στην οποιαδήποτε πρόκληση. Και είμαστε απολύτως έτοιμοι για όλα» είπε ο Γ. Οικονόμου

Νέο ηχηρό μήνυμα προς στην Τουρκία έστειλε από το Κάιρο ο Νίκος Δένδιας λίγα 24ωρα μετά τη σύγκρουση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής της Πράγας, ενώ την ίδια στιγμή το κλίμα παραμένει τεταμένο καθώς ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε σε νέες μεγαλοϊδεατικού προσανατολισμού δηλώσεις κάνοντας λόγο για προστασία των συμφερόντων της Τουρκίας από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη.

Με όπλο την ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Η ελληνική διπλωματία προτάσσει τη συμφωνία με την Αίγυπτο για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες ως ανάχωμα στην εφαρμογή του τουρκολιβυκού μνημονίου και την απόπειρα της Άγκυρας να προχωρήσει σε έρευνες και γεωτρήσεις στα οικόπεδα που έχει οριοθετήσει με την παράνομη συμφωνία της με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

«Πριν από δύο χρόνια, εδώ στο Κάιρο, υπογράψαμε μια συμφωνία με τον φίλο μου τον Sameh για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Μια Συμφωνία σε πλήρη συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο, ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο δημιουργεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα για την Ελλάδα, καθώς και την Αίγυπτο. Η Ελλάδα έχει την πρόθεση και την υποχρέωση να υπερασπιστεί αυτά τα δικαιώματα. Με όλα, επαναλαμβάνω, με όλα τα διαθέσιμα νόμιμα μέσα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Σούκρι.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έχοντας στο πλευρό του, απόλυτα σύμφωνο τον Αιγύπτιο ομόλογό του, διεμήνυσε με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Άγκυρα με την νέα παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία δημιουργεί τερατουργήματα.

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να χορηγήσει στην Τουρκία δικαιώματα εξερεύνησης σε περιοχές όπου δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα. Η Τουρκία, εκβιάζοντας και ασκώντας πίεση στους Λίβυους παράγοντες προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νομικό τερατούργημα» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

Θα αφήσει το στίγμα της στον 21ο αιώνα

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογου, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, δήλωσε σήμερα από το Στρασβούργο, ότι η Τουρκία θα αφήσει το στίγμα της στον 21ο αιώνα!

«Έχουμε προτεραιότητες, προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τους νόμους μας από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάνοντας μια συνολική αποτίμηση του ρόλου που θέλει να διαδραματίσει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή, από την Ουκρανία και τον Καύκασο μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τονίζοντας ότι σε αυτό τον αιώνα η Τουρκία θα αφήσει το στίγμα της, ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία ήταν η χώρα που έκανε τις περισσότερες προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και ο διαμεσολαβητικός της ρόλος έχει γίνει πιο αποτελεσματικός. Όλοι θέλουν να συνεχιστεί αυτός ο ρόλος της Τουρκίας, υποστήριξε ο κ. Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος στη διάσκεψη στην Πράγα ο Τσαβούσογλου είπε, ότι οι συνομιλητές του πρόσφεραν υποστήριξη για αυτόν τον ρόλο της Τουρκίας. Ωστόσο, είπε «περιμένουμε υποστήριξη όχι μόνο προφορικά αλλά και de facto». «Υπήρχαν προβλήματα στις σχέσεις μας με ορισμένες χώρες της περιοχής μας. Αλλά οι διαδικασίες εξομάλυνσης συνεχίζονται, θέλουμε σταθερότητα», είπε ο Τσαβούσογλου και υπογράμμισε ότι η εξομάλυνση με το Ισραήλ δεν θα γίνει εις βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης.

«Αυτό που είδαμε στην Πράγα και συνειδητοποιήσαμε για μία ακόμη φορά είναι ότι η κυβέρνηση προφανώς και δεν παρασύρεται από τις προκλήσεις και τη ρητορική τακτική και στρατηγική της Τουρκίας. Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν πρόκειται να αφήσει κανένα λόγο και καμία πράξη της τουρκικής πλευράς αναπάντητη» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Έτοιμοι για οποιαδήποτε πρόκληση

«Από το 2020 και μετά έχει κλιμακώσει η Τουρκία την όξυνση, που δεν είναι μόνο ρητορική, είναι και με υβριδικές απειλές» πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου διαμηνύοντας ότι «κανένας λόγος και καμία πράξη της Τουρκίας δεν θα μένει αναπάντητη. Αυτό το συνειδητοποίησε καλά ο κ. Ερντογάν και στην Πράγα».

«Αν σήμερα η χώρα μπορεί να μην πανικοβάλλεται και να μην τρομοκρατείται, είναι διότι διπλωματικά, κοινωνικά, οικονομικά και στρατιωτικά είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από τους απέναντι που μας προκαλούν. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας στρατηγικής επιλογής και μιας συγκροτημένης πολιτικής του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Η Ελλάδα από τη μια είναι μια χώρα που επιδιώκει την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ησυχία. Δεν έχουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό. Το έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πεντακάθαρα από το πιο επίσημο βήμα, αυτό της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε.» είπε και ο κ. Οικονόμου συμπλήρωσε με νόημα:

«Από την άλλη, όμως,  οφείλουμε να είμαστε απολύτως έτοιμοι, να ανταποκριθούμε απέναντι στην οποιαδήποτε πρόκληση. Και είμαστε απολύτως έτοιμοι για όλα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπερπτήσεις στο Αιγαίο και επικείμενη άσκηση με αλεξιπτωτιστές σε βραχονησίδα στον Κόλπο της Σμύρνης

Στο μεταξύ η Τουρκία συνέχισε και σήμερα επί του πεδίου της προκλήσεις με τρεις υπερπτήσεις σε Κίναρο, Τριανησιά και Κανδελιούσσα, ενώ σημαντικό μέρος του στόλους της ετοιμάζεται να συμμετάσχει σε σημαντική άσκηση τις επόμενες ημέρες, μέρος της οποίας είναι και οι ρίψεις αλεξιπτωτιστών σε βραχονησίδα στον κόλπο της Σμύρνης που αποκάλυψε το MEGA.

Την ίδια ώρα πάντως η Τουρκική πολεμική αεροπορία με δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησε Κυριακάτικα 43 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ενώ μέσα σε 48 ώρες η Άγκυρα έχει θέσει θέμα αποστρατικοποίησης Άη Στράτη, Τήλου και Χάλκης με αφορμή ελληνικές ασκήσεις.

Σόου με τα γεωτρύπανα

Ο Τούρκος πρόεδρος χθες με νέο σόου υποσχόταν στον τουρκικό λαό φυσικό αέριο κάνοντας επίδειξη ισχύος με τα γεωτρητικά και σεισμογραφικά του σκάφη

«Έχουμε άλλα πλοία γεωτρήσεων εκεί στη Μαύρη Θάλασσα; Πηγαίνουμε σε βάθος 12 χιλιάδων μέτρων με τα δικά μας γεωτρητικά πλοία και τρυπάμε εκεί. Έχουμε επίσης 2 πλοία σεισμικής έρευνας στην Τουρκία. Μαζί με όλα αυτά, ελπίζω να καταλαβαίνετε που θα πάει η Τουρκία από τη στιγμή που θα εξάγουμε το φυσικό μας αέριο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024