Οι ΥΠΕΞ της Ελλάδας και της Αιγύπτου συζήτησαν για τις σχέσεις των δύο χωρών και για την ανάγκη σταθερότητας στη Μεσόγειο

Στο Κάιρο βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι διαχρονικές στρατηγικές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου, η Ανατολική Μεσόγειος και η Λιβύη. Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο κ. Σούκρι αναφέρθηκε στις διεθνείς προκλήσεις και στον ρόλο που έχουν να παίξουν το Κάιρο και η Αθήνα σε γεωστρατηγικό επίπεδο αλλά και στη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ως κόμβοι μεταφοράς.

Ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου αναφέρθηκε ακόμα στη συμφωνία για ΑΟΖ που υπέγραψαν οι δύο χώρες, η οποία όπως τόνισε είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, και μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος και των δύο κρατών.

Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει νομιμοποίηση για να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο κ. Σούκρι τόνισε ότι είναι απαραίτητο να φύγουν οι ξένες δυνάμεις από τη χώρα ενώ ξεκαθάρισε ότι η παρούσα κυβέρνηση που έχει διάρκεια ζωής έως τον Ιούνιο του 2022, δεν έχει την απαιτούμενη νομιμότητα για να προχωρά σε διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα.

«Αυτή η κυβέρνηση προέκυψε από τη συμφωνία με την αιγίδα του ΟΗΕ και θα πρέπει να τηρηθούν οι δεσμεύσεις», υπογράμμισε ο κ. Σούκρι αναφερόμενος προφανώς στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ακόμα δήλωσε ότι μαζί με τον κ. Δένδια συζήτησαν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν εκλογές στη Λιβύη, ενώ εξήγησε τις προσπάθειες του Καΐρου να παίξει ρόλο γεφυροποιού στις αντιτιθέμενες πλευρές.

Από τη μεριά του ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι «Θα υπερασπιστούμε με κάθε νόμιμο μέσο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν υποσκάπτουμε την ασφάλεια της περιοχής»

«Η πρόσφατη συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας παραβιάζει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών. Επαναλαμβάνω ότι οι προσωρινές κυβερνήσεις δεν μπορούν να συνάψουν διεθνείς συμφωνίες κανενός είδους» είπε ακόμα ο Έλληνας ΥΠΕΞ και συνέχισε: «Η εντολή της κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει εδώ και καιρό και δεν αντιπροσωπεύει τον λαό της Λιβύης».

Ο Νίκος Δένδιας είπε ακόμα ότι η Τουρκία εκβιάζοντας την Λιβύη προσπαθεί να δικαιολογήσει ένα τερατούργημα. «Η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ταραχώδη κατάσταση στην Λιβύη. Χαίρομαι που αναγγέλλω όλοι οι εμπλεκόμενοι και η ΕΕ έχουν καταγγείλει το μνημόνιο που δεν έχει καμία νόμιμη βάση».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr