Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βολές Αναστασιάδη: Η ΕΕ βλέπει τις παραβιάσεις της Ρωσίας αλλά προσποιείται για την Τουρκία

Βολές Αναστασιάδη: Η ΕΕ βλέπει τις παραβιάσεις της Ρωσίας αλλά προσποιείται για την Τουρκία

Για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην ΕΕ, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι μιλάμε για παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία, αλλά κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε όταν αυτή η παραβίαση γίνεται από την Τουρκία.

Δεν μπορεί τα συμφέροντα να προηγούνται των αρχών και αξιών, τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που έδωσε στην Πράγα στο Euronews (απ’ όπου και η φωτογραφία, επάνω), σημειώνοντας πως αισθάνεται πικρία, ερωτηθείς για τη στάση των ευρωπαίων εταίρων έναντι της Τουρκίας σε σύγκριση με αυτή που τήρησαν έναντι της Ρωσίας, με αφορμή την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»

«Αισθάνομαι μια πικρία, διότι δεν είναι μόνο εις τα Ηνωμένα Εθνη που παρατηρούνται τα δύο μέτρα και δύο σταθμά. Στα ίδια φαινόμενα γινόμαστε μάρτυρες και εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι αυτό που προσπαθούμε με κάθε τρόπο: να ευαισθητοποιήσουμε την Ευρωπαΐκή Ενωση έτσι ώστε να ξεπεράσει συμπλέγματα, ιδιαίτερα όμως συμφέροντα», είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Δείτε ακόμα – Ερντογάν στον Αναστασιάδη: Δεν είναι δυνατόν να κατέβεις στο πηγάδι με το σχοινί άλλων

«Δεν είναι δυνατόν να επιδιώκουμε ή να λέμε ότι παραβιάζει η Ρωσία το διεθνές δίκιο, αλλά όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο από μια, υποψήφια μάλιστα προς ένταξη, χώρα εναντίον ευρωπαϊκών χωρών, εναντίον μελών της Ευρωπαΐκής Ενωσης να προσποιούμεθα ότι δεν αντιλαμβανόμαστε τη σημασία. Αυτή η ανοχή είναι που αποθρασύνει και δημιουργεί τους κινδύνους μιας νέας εντός της Ευρώπης σύρραξης», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως δεν μπορεί τα συμφέροντα να προηγούνται των αρχών και αξιών. «Δεν μπορεί να λέμε ότι υφιστάμεθα σήμερα θυσίες, για να βοηθήσουμε – και ορθώς πράττουμε – την Ουκρανία, να αντεπεξέλθει στην παράνομη εισβολή και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητάς της και την ίδια ώρα να μετρούμε πρώτα τι είναι τα συμφέροντα σε σχέση με την Τουρκία, πώς είναι η έκθεση των διαφόρων τραπεζών, ευρωπαϊκών τραπεζών-χωρών μελών προς τις τουρκικές τράπεζες, ποιες θα είναι οι συνέπειες για τις χώρες είτε όσον αφορά τις εξαγωγές και λοιπά στην Τουρκία και την ίδια ώρα να μιλούμε για αλληλεγγύη, η οποία περιορίζεται δυστυχώς στα λόγια», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

Για τη συνάντηση με Ερντογάν

Ερωτηθείς για την ολιγόλεπτη συνάντησή του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην τσεχική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως είναι μια δεν θα έλεγε θερμή αλλά φιλική συνάντηση.

Πρόσθεσε πως υπήρξε και κατά τη διάρκεια του δείπνου μια συνάντηση, κατά την προσέλευση, «όταν ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός είπε ότι είναι φίλος με τον Νίκο, “είμαι φίλος μαζί σου”, απευθυνόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν, “και θέλω να είσαστε και εσείς οι δύο φίλοι”. Του είπε (o Ερντογάν): “μα είμαστε φίλοι, το θέμα είναι οι διαφορές μας”».

Και είπε (ο λουξεμβούργιος πρωθυπουργός), ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης: «“Είμαι πρόθυμος να σας φιλοξενήσω στο Λουξεμβούργο” και απήντησε (ο Ερντογάν) “όχι”. Ε, λέω “εν πάση περιπτώσει, είναι καιρός να κατανοήσετε ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος όλων, και των τουρκοκυπρίων και των ελληνοκυπρίων και βεβαίως της Τουρκίας”. Η απάντηση ήταν αόριστη: “δεν είναι η ώρα”, κλπ., όπως είχε προείπει και κατά την πρώτη συνάντηση».

O κ. Αναστασιάδης δήλωσε επίσης πως «το πρόβλημα ήταν κατά την ομιλία του – που διερωτώμαι γιατί του εδόθη πρώτα ο λόγος – στο δείπνο, όταν επετέθη ευθέως κατά της Ελλάδος, με απειλές. Και αναφερόμενος στο Κυπριακό ανέφερε ότι αν δεν αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα, δεν υπάρχει περίπτωση λύσης του Κυπριακού».

Πρόσθεσε πως για το Κυπριακό η αναφορά Ερντογάν ήταν ότι «θα πρέπει να εξευρεθεί λύση με την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας. Δηλαδή, προσπάθησε, με κάθε τρόπο, να μην αναφερθεί ευθέως εις την λύση δύο κρατών, αλλά εμμέσως, διά της αναφοράς του στην αναγνώριση κυριαρχίας, πρόσθεσε».

Μόνο ο Μακρόν αντέδρασε

Ερωτηθείς για την αντίδραση των ευρωπαίων ηγετών στο δείπνο, είπε πως «αν εξαιρέσουμε τον γάλλο πρόεδρο, τον κύριο Μακρόν, ο οποίος έκανε ευθέως αναφορά ότι θα πρέπει να υπάρξει ευθέως σεβασμός του διεθνούς δικαίου, αλλά ιδιαίτερα των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι λοιποί, όσοι ανεφέρθησαν ή πήραν τον λόγο, επικεντρώθηκαν μόνο στα του πολέμου στην Ουκρανία».

Ερωτηθείς αν ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε συγκεκριμένα για την Τουρκία, απάντησε πως «ναι, ήταν ευθύς και πάρα πολύ σαφής στην τοποθέτηση».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, στο Euronews πως «τα όσα ελέγχθησαν ενώπιον των Ευρωπαίων, δεν θα μείνουν ασχολίαστα».

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024