Οι γυναίκες του Ιράν συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη τους ενάντια στο καθεστώς που τις θέλει υποδεέστερες και με μειωμένα δικαιώματα και ελευθερίες έναντι των ανδρών.
Μαζί τους, γυναίκες και οργανώσεις από όλο τον κόσμο στέκονται στο πλευρό τους, δηλώνοντας με τον τρόπο τους πως συμφωνούν με τα αιτήματά τους.
Μια από τις διαμαρτυρίες των γυναικών του αραβικού κόσμου έναντι της «αστυνομίας ηθών» είναι το κούρεμα των μαλλιών των γυναικών. Κίνηση που υιοθετήθηκε από τις γυναίκες όλου του κόσμου ως κίνηση συμπαράστασης.
Είναι πρόσφατη η κίνηση της Σουηδής ευρωβουλευτή ιρακινής καταγωγής Αμπίρ Αλ Σαχάνι που έκοψε τα μαλλιά της για συμπαράσταση στις γυναίκες του Ιράν, την ώρα που βρισκόταν στο βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Στην ίδια συμβολική κίνηση συμπαράστασης προχώρησε και η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων της ΕΡΤ3, Σύνθια Σάπικα, η οποία στο τέλος του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων έκοψε τα μαλλιά της.
«Στεκόμαστε και εμείς δίπλα σε όλες τις γυναίκες στο Ιράν που αγωνίζονται καθημερινά για όσα εδώ στη Δύση είναι αυτονόητα. Γυναίκα, Ζωή και Ελευθερία» τόνισε στην αποφώνησή της, κόβοντας με ένα ψαλίδι τα μαλλιά της.
Σύμφωνα με την ψυχολογία, το να λέει κάποιος παθολογικά ψέματα δεν θεωρείται ξεχωριστή ψυχική διαταραχή. Πρόκειται περισσότερο για ένα μοτίβο συμπεριφοράς
Σε παγκόσμια πρώτη από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Altera Pars το «Lost & Found» της Nalini Vidoolah Mootoosamy, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, συνεχίζει την πορεία του και μετά το Πάσχα.
Η παράσταση «Η Ευτυχία της Αργιθέας» επιχειρεί να δώσει φωνή σε όσες ζωές έμειναν στο περιθώριο της Ιστορίας, χωρίς εξιδανίκευση και χωρίς διδακτισμό — μόνο με παρουσία.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας