Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καινοτομία με θεραπευτικά πρωτόκολλα για 10 κατηγορίες φαρμάκων

Καινοτομία με θεραπευτικά πρωτόκολλα για 10 κατηγορίες φαρμάκων

Προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας για την αναπτυξιακή δυναμική της καινοτομίας στην προσπάθεια ανεύρεσης πόρων

Κλινική έρευνα, αξιοποίηση των δεδομένων των ασθενών μέσω ΕΟΠΥΥ και ΗΔΙΚΑ και δημιουργία ταμείου φαρμακευτικής καινοτομίας, αποτελούν λύσεις για την εξεύρεση πόρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των νέων καινοτόμων θεραπειών στη χώρα μας.

Την πρόταση αυτή παρουσίασε ο πρόεδρος της Φαρμακευτικής Επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Πασχάλης Αποστολίδης, στη διάρκεια του συνεδρίου Healthworld του Επιμελητηρίου που φέτος είχε θέμα «Το σύστημα υγείας στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης».

Θεραπευτικά πρωτόκολλα

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, στάθηκε ιδιαίτερα στην εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης και εστίασε στις 10 ακριβότερες θεραπευτικές κατηγορίες, λέγοντας πως στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης έχει δοθεί σαφές προβάδισμα στη φαρμακοβιομηχανία, εξαιτίας του αναπτυξιακού της περιεχομένου. Επανέλαβε τη δέσμευση της ρήτρας συνυπευθυνότητας για μείωση του clawback, διαφορετικά θα υπάρξει δημοσιονομική επιβάρυνση, οπότε λαμβάνονται σειρά μέτρων.

Ο κ. Αποστολίδης, αναλύοντας την πρότασή του ανέφερε πως στην Ευρώπη διατίθενται 40 δις. ευρώ για φαρμακευτική έρευνα και από αυτά η χώρα μας απορροφά μόλις τα 100 εκατ. ευρώ, όμως με τα νέα μέτρα, από τώρα και στο εξής θα μπορεί να απορροφήσει κάτω από 10 εκατ.  Θα μπορούσε όμως να φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ, κάνοντας την Ελλάδα κέντρο κλινικών μελετών. Με τον κατάλληλο σχεδιασμό και τη δημιουργία ενός γραφείου που θα έχει αρμοδιότητα για όλες τις διαδικασίες των κλινικών μελετών, ο στόχος αυτός, θα μπορούσε να συμβάλλει με περίπου 1 δις. ευρώ αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας, 270 εκατ. ευρώ έσοδα του δημοσίου από φόρους και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Big data

Η αξιοποίηση δεδομένων των ασθενών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον ΕΟΠΥΥ, με την τήρηση του κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης δεδομένου ότι για τέτοια δεδομένα, η φαρμακοβιομηχανία διαθέτει περί τα 1,8 δις. ευρώ, οπότε έσοδα από την αξιοποίηση των στοιχείων που υπάρχουν θα μπορούσαν να διοχετευθούν στην υγεία.

Ταμείο Καινοτομίας

Το τρίτο μέτρο της δημιουργίας ταμείου φαρμακευτικής καινοτομίας, θα επέτρεπε την ταχύτερη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα με τεκμηρίωση της ενίσχυσης της φαρμακευτικής δαπάνης και εξορθολογισμό του προϋπολογισμού.

Αντίθετα, τόνισε ο κ. Αποστολίδης, υπάρχει παντελής έλλειψη αξιοποίησης των πόρων της υγείας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του προγράμματος «Οίκοθεν» για θεραπεία καρκινοπαθών στο σπίτι, ενώ αναφέρθηκε και σε αντίστοιχη πρωτοβουλία του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου μέσω της οποίας εξοικονομήθηκαν 24 εκατ. από όλα τα ιατροτεχνολογικά υλικά και φάρμακα και αναλογικά, αν το πρόγραμμα εφαρμοζόταν σε όλο το σύστημα υγείας, η εξοικονόμηση θα έφτανε το 1 δις. ευρώ.

Την πρόταση αυτή, υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, επισημαίνοντας όμως ότι δεν είναι διαθέσιμα τα δεδομένα του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ για πολιτικές παρεμβάσεις εξορθολογισμού.

ΠΕΦ

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θ. Τρύφων ανέφερε πως η φαρμακοβιομηχανία μετά το 2009 στοχοποιήθηκε περισσότερο απ΄ότι της αναλογούσε και γι΄ αυτό δεν μπορεί να πείσει για την υποχρηματοδότηση, με αποτέλεσμα να επιχειρείται να μοιραστεί ο μειωμένος προϋπολογισμός με έναν τρόπο που δεν μοιράζεται. Στο μεταξύ η κατανάλωση γενοσήμων μένει σταθερή και το clawback αυξάνεται.

Ο κ. Τρύφων πρόσθεσε πως τα τελευταία 12 χρόνια έχουν μπει νέα φάρμακα αξίας 1,2 δις. ευρώ με νέες συνταγογραφικές οδηγίες, έχουν γίνει μειώσεις τιμών περίπου 800.000 – 1 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα γίνεται και υποκατάσταση παλαιότερων φαρμάκων με νεότερα. Ξεκαθάρισε όμως, πως η καινοτομία πρέπει να είναι διαθέσιμη στη χώρα μας.

Τονίζοντας ότι υπάρχει κρίση φαρμάκων στον ελληνικό πληθυσμό, η οποία είναι δικαιολογημένη, επεσήμανε ότι δεν γίνεται χωρίς επιπλέον «ενέσεις» χρηματοδότησης, ενώ υπογράμμισε πως 12 εκατομμύρια πολλαπλά νοσούντες ασθενείς, 50.000 γιατροί, διαγνωστικά κέντρα κλπ, πρέπει να συνδεθούν άμεσα, ώστε να αξιοποιηθούν τα δεδομένα της σύνδεσης για την ανάπτυξη της κατάλληλης πολιτικής υγείας.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, ο κ. Τρύφων επεσήμανε ότι η υποχρηματοδότηση δημιουργεί αντικίνητρα και πρόσθεσε πως οι επενδυτικές βοήθειες, καλύπτουν το 40% των αναγκών της φαρμακοβιομηχανίας.

ΣΦΕΕ

Από την πλευρά του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) υπογραμμίζοντας την υποχρηματοδότηση, ανέφερε πως πέρυσι εγκρίθηκαν 54 νέα φάρμακα με επαναστατικά αποτελέσματα που κανένα κράτος δεν θα ήθελε να στερήσει από τους πολίτες του, γι΄ αυτό η φαρμακευτική δαπάνη αυξάνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, όμως σημείωσε πως δεν φαίνονται λύσεις από το υπουργείο Οικονομικών. Αντίθετα, στη χώρα μας η δημόσια δαπάνη βαίνει μειούμενη και οι «ενέσεις» δεν φτάνουν, όταν εκτελούνται κάθε μήνα 7,5 εκατ. συνταγές. Τα πράγματα είναι χειρότερα στη νοσοκομειακή δαπάνη, και το πρόβλημα παραμένει όσο οι δομικές αλλαγές καθυστερούν.

PIF

H καινοτομία σώζει ζωές και υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, ανέφερε η πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum Άγκατα Γιάκοντσιτς, σημειώνοντας πως εξαιτίας της καινοτομίας το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε κατά δύο χρόνια. Πρόσθεσε πως την τριετία 2018-2021 τα εκτός πατέντας και τα γενόσημα αυξήθηκαν κατά 5% και 16% σε όγκο και κατά 27% και 34% σε αξίες, αντίστοιχα, όταν τα πρωτότυπα αυξήθηκαν κατά 1% σε όγκο και αξία, αντίστοιχα. Τόνισε ότι χρειάζεται πιο ισότιμη αντιμετώπιση σε φάρμακα που αφορούν νόσους απειλητικές για τη ζωή, αλλά και ένα σύστημα υγείας ανθεκτικό που να χορηγείται το κατάλληλο φάρμακο στον κατάλληλο ασθενή.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024