Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμπέλι: Μετασυλλεκτικές επεμβάσεις για φθινοπωρινούς εχθρούς και ασθένειες

Αμπέλι: Μετασυλλεκτικές επεμβάσεις για φθινοπωρινούς εχθρούς και ασθένειες

Οδηγίες από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου

Η συχνότητα εμφάνισης των ασθενειών του ξύλου έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται συνήθως για ένα σύμπλοκο μυκήτων που καταστρέφουν τα αγγεία του ξύλου προκαλώντας σταδιακά ή και απότομα, καχεκτική βλάστηση, μαρασμό και τελικά ξήρανση μέρους ή ολόκληρων πρέμνων του αμπελώνα, με αποτέλεσμα η παραγωγή συνεχώς να μειώνεται.

Την εποχή αυτή και όσο ακόμη δεν έχει πέσει το φύλλωμα, συνιστάται η σήμανση (πχ. με πλαστική ταινία δρόμου ) των προσβεβλημένων από ασθένειες του ξύλου πρέμνων μέσα στον αμπελώνα.

Διαβάστε επίσης: Αμπέλι: Τι είναι το τζιτζικάκι και πώς αντιμετωπίζεται

Τα πρέμνα αυτά είναι ακόμη εύκολα αναγνωρίσιμα, καθότι φέρουν βραχίονες και κεφαλές με καχεκτική, χλωρωτική βλάστηση και ξηράνσεις σε φύλλα και κληματίδες.

Η πρακτική αυτή διευκολύνει ιδιαίτερα στον εντοπισμό των προσβεβλημένων πρέμνων την εποχή του κλαδέματος, προκειμένου αυτά να κλαδευτούν τελευταία και να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης των καταστροφικών ασθενειών του ξύλου.

Περονόσπορος

Σε αμπελώνες που βρίσκονται σε ιδιαίτερα υγρές περιοχές, όπου εμφανίζεται συχνά όψιμη προσβολή περονοσπόρου, συνιστάται ένας ψεκασμός με βορδιγάλειο πολτό ή ένα επιτρεπόμενο για την καλλιέργεια χαλκούχο σκεύασμα. Σκοπός του ψεκασμού είναι η καταστροφή των ωοσπορίων του μύκητα που σχηματίζονται στα φύλλα και δίνουν αργότερα τις ανοιξιάτικες μολύνσεις.

Ψευδόκοκκοι

Σε προσβεβλημένους αμπελώνες, συνιστάται ένας ψεκασμός με κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο και με πλήρη κάλυψη της βλάστησης και του κορμού των πρέμνων. Στην περίπτωση που η προσβολή στον αμπελώνα δεν είναι γενικευμένη, καλό είναι να ψεκάζονται μόνο τα προσβεβλημένα πρέμνα, τα οποία και πρέπει να σημαίνονται, προκειμένου να ελέγχονται επισταμένως για την παρουσία πληθυσμών των εντόμων, από την έναρξη της νέας βλαστικής περιόδου.

Σκοπός της επέμβασης είναι η μείωση του πληθυσμού των ψευδόκοκκων, πριν αποσυρθούν για διαχείμαση στο ριζικό σύστημα ή κάτω από τα ρυτιδώματα του πρέμνου.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024