Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν: Επιβολή κυρώσεων για την καταστολή των διαδηλώσεων ζητούν έξι χώρες της ΕΕ

Ιράν: Επιβολή κυρώσεων για την καταστολή των διαδηλώσεων ζητούν έξι χώρες της ΕΕ

Οι έξι χώρες συμφωνούν να παρθούν μέτρα κατά του καθεστώτος στο Ιράν μετά την καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Τσεχική Δημοκρατία υπέβαλαν 16 προτάσεις για την επιβολή νέων κυρώσεων της ΕΕ εις βάρος του Ιράν για την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, όπως είπε σήμερα μια πηγή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τα προταθέντα μέτρα θα στοχοθετούν πρόσωπα και θεσμούς κατά κύριο λόγο που θα ευθύνονται για την καταστολή των διαδηλώσεων σε εθνικό επίπεδο, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών μιας 22χρονης Ιρανής, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Να ληφθεί απόφαση από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ

Οι χώρες αυτές που προτείνουν την επιβολή κυρώσεων επιδιώκουν να ληφθεί απόφαση από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 17ης Οκτωβρίου χωρίς να αναμένεται να υπάρξει αντίδραση από τις χώρες μέλη, όπως έγραψε το περιοδικό Spiegel, το οποίο πρώτο μετέδωσε την είδηση.

«Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να εφαρμόσουμε αυτές τις προτάσεις», είπε η πηγή.

Η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε σήμερα ότι η καταστολή των διαδηλώσεων από τις ιρανικές αρχές είναι «μια έκφραση απόλυτου φόβου απέναντι στην εκπαίδευση και την δύναμη της ελευθερίας» και δεσμεύτηκε για κυρώσεις.

«Είναι επίσης δύσκολο να δεχτούμε ότι οι επιλογές μας στην εξωτερική πολιτική είναι περιορισμένες. Αλλά μπορούμε να ενισχύσουμε την φωνή τους, να προκαλέσουμε δημοσιότητα, να επιρρίψουμε ευθύνες και να επιβάλουμε κυρώσεις. Και αυτό κάνουμε», έγραψε στο Twitter η Μπέρμποκ.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στην κηδεία της 22χρονης Μαχσά Αμινί στις 17 Σεπτεμβρίου στην κουρδική πόλη Σακέζ, εξελίχθηκαν στην μεγαλύτερη ένδειξη εναντίωσης προς τις ιρανικές αρχές εδώ και χρόνια με πολλούς να κάνουν έκκληση να τερματιστεί η εξουσία του θεοκρατικού καθεστώτος που διαρκεί εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024