Ουκρανία: Η Ρωσία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος, δήλωσε ο Τσετσένος ηγέτης Καντίροφ
Οι ήττες του ρωσικού στρατού από τις δυνάμεις της Ουκρανίας ήταν η αφορμή για τον ηγέτη των Τσετσένων και στενό σύμμαχο του Πούτιν να κάνει την συγκεκριμένη δήλωση.
Ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της Τσετσενίας και σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μικρής ισχύος πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, μετά τις νέες ήττες που υπέστη στο πεδίο της μάχης.
Σε ανάρτησή του στο Telegram, στην οποία επικρίνει τους Ρώσους διοικητές επειδή εγκατέλειψαν την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία, ο Καντίροφ γράφει: «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα: την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις μεθοριακές περιοχές και τη χρήση μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων».
Διαβάστε επίσης: Άνγκελα Μέρκελ: «Πάρτε σοβαρά τις απειλές Πούτιν για τα πυρηνικά»
Τα εδάφη που προσαρτήθηκαν θα καλυφθούν από το ρωσικό δόγμα πυρηνικής αποτροπής
Υπενθυμίζεται ότι οι πρόσφατες δηλώσεις-απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων σκόρπισαν φόβους σε όλο τον πλανήτη.
Συγκεκριμένα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, την ημέρα που ολοκληρώθηκαν τα «δημοψηφίσματα» προσάρτησης σε τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες βρίσκονταν υπό ρωσική κατοχή, πως οι ψηφοφορίες αυτές θα έχουν «συνέπειες» για τα εν λόγω εδάφη στο επίπεδο της ασφάλειάς τους, περιλαμβανομένης πιθανής πυρηνικής προστασίας.
«Στα εδάφη αυτά θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές από νομικής απόψεως, σε επίπεδο διεθνούς δικαίου και ως προς όλες τις αντίστοιχες (των ληφθέντων μέτρων) συνέπειες για την ασφάλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Το δικαιικό μας σύστημα θα εξετάσει όλες τις επιλογές, και, φυσικά, οι νομοθέτες μας, τα εκτελεστικά μας όργανα και οι νομικές μας ομάδες είναι σε ετοιμότητα», πρόσθεσε.
Στρατιωτικό δόγμα πυρηνικής επιτροπής
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είχε αναφερθεί στην πιθανότητα εφαρμογής του ρωσικού δόγματος πυρηνικής αποτροπής στα εδάφη αυτά.
Το ρωσικό δόγμα προβλέπει πυρηνικά πλήγματα, σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης κατά της Ρωσίας ή υπαρξιακής απειλής κατά του ρωσικού κράτους.
Η ενίσχυση της άμυνας αυτών των εδαφών θα στηριχθεί, κατά τον Μεντβέντεφ, στις «δυνατότητες που προσφέρει η επιστράτευση» στην Ρωσία, αλλά επίσης και στη χρήση «του συνόλου του ρωσικού οπλοστασίου, περιλαμβανομένων των στρατηγικών όπλων και όσων προβλέπονται από τις νέες αρχές».
«Η Ρωσία έχει το δικαίωμα να κάνει χρήση του ατομικού όπλου και, αν κριθεί αναγκαίο, σε προκαθορισμένες περιπτώσεις, με αυστηρή τήρηση των αρχών της κυβερνητικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την πυρηνική αποτροπή», εξήγησε ο Μεντβέντεφ.
Σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε ότι οι δηλώσεις του Μεντβέντεφ παραπέμπουν στο «στρατιωτικό δόγμα» της Ρωσίας και παρακίνησε όλους «να θυμηθούν» τις αρχές αυτού του δόγματος.
- Κάποιοι ξεχνάνε τι ήταν το ΠΑΣΟΚ και γιατί μπόρεσε να αλλάξει τη χώρα
- Αϊζέα Κάνααν σχολίασε τον Παναθηναϊκό
- Πώς η Ευρώπη κατάφερε να κάνει τα περισσότερα ύδατα κολύμβησης της «εξαιρετικά»
- Το καλοκαίρι ξεκινά από το ταξίδι: Η Κρήτη σε καλεί και η ANEK LINES σε βάζει… εν πλω σε mood διακοπών
- Λεπέν και Φάρατζ: Βαθιά μέσα σε σκάνδαλα διαφθοράς, προσπαθούν να σωθούν επικαλούμενοι «κυνήγι μαγισσών»
- Ο «Αρσέν Λουπέν» γυρίζει την Αττική
- Ασπρόπυργος: Βίντεο ντοκουμέντο με τον εγκαυματία να βγαίνει από την επιχείρηση – «Εγώ άναψα ένα τσιγάρο»
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)





































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442