Σάββατο 15 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Σε εργοτάξια «έξυπνων πόλεων» της Λειψίας, ταξίδεψε ο Δήμαρχος Κηφισιάς

Σε εργοτάξια «έξυπνων πόλεων» της Λειψίας, ταξίδεψε ο Δήμαρχος Κηφισιάς

Στη Λειψία ταξίδεψε ο Δήμαρχος Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος και επισκέφτηκε εργοτάξια παραγωγής έξυπνων λύσεων, όπως την χρήση ΑΠΕ για ενέργεια και θέρμανση καθώς και την αμφίδρομη φόρτιση των αυτοκινήτων.

Εκπροσωπώντας τον Δήμο Κηφισιάς, ως μοναδικό ελληνικό μέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος SPARCS ο Δήμαρχος  Κηφισιάς Γιώργος Θωμάκος ταξίδεψε στη Λειψία της Γερμανίας, 20-22/9 προκειμένου να λάβει μέρος σε συμμετοχικές δράσεις του προγράμματος.

Το πρόγραμμα είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου συμμετέχουν 7 ευρωπαϊκές πόλεις με σκοπό να δημιουργήσουν ένα αειφόρο δίκτυο έξυπνων πόλεων, θετικής βιώσιμης ενέργειας και κοινότητες μηδενικού άνθρακα.

Ο Δήμαρχος και στελέχη του Δήμου, συμμετείχε στην επιτόπια επίσκεψη στην Λειψία, πόλη- φάρος του προγράμματος όπου εφαρμόζονται καινοτόμα έργα, ενώ συμμετείχαν  και στις εργασίες του συνεδρίου Smart City Dialog που διοργανώθηκε από την πόλη της Λειψίας, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Στέγασης, Αστικής Ανάπτυξης και Κτηρίων, και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Έρευνας, στο πλαίσιο του προγράμματος Ενωμένη Ευρώπη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επιτόπια επίσκεψη στα εργοτάξια της Λειψίας. Η έξυπνη και βιώσιμη πόλη σε εφαρμογή.

Παρουσιάστηκαν συστήματα που έχουν εγκαταστήσει ή βρίσκονται υπό εγκατάσταση: χρήση ΑΠΕ για ενέργεια και θέρμανση, μπαταρία για αποθήκευση και χρήση ενέργειας όταν χρειάζεται, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων καθώς και bidirectional charging for EV (αμφίδρομη φόρτιση αυτοκινήτων).

Στο Bushof Leipzig Lindenau  (bus depot with ebus charging infrastructure) παρουσιάστηκαν ηλεκτρικά λεωφορεία, το σύστημα φόρτισής τους και η λειτουργία τους.

Τα Mobility hub (Κόμβος Πολλαπλής Κινητικότητας) είναι συγκεκριμένα σημεία μέσα στην πόλη όπου ο χρήστης μπορεί να αλλάξει μέσο μετακίνησης χρησιμοποιώντας κοινόχρηστα ποδήλατα, πατίνια, να μετακινηθεί με το λεωφορείο η να φορτίσει το αυτοκίνητο του.

Τέλος το Positive Energy Demo district είναι μια πρότυπη αυτάρκης  γειτονιά η οποία παράγει με πράσινους τρόπους 100% την ενέργεια που καταναλώνει.

Σημαντικό στοιχείο της επίσκεψης ήταν και η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα Καινοτομίας Αστικών Υποδομών & Υπηρεσιών, Έξυπνων Πόλεων και Βιώσιμης Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι εικονικές ενεργειακές γειτονίες (Virtual energy districts) αλλά και η πορεία προς κλιματική ουδετερότητα (climate neutrality).

Παρουσιάστηκε επίσης ο απολογισμός των πεπραγμένων του προγράμματος στην Κηφισιά. Μεταξύ άλλων μέσω του προγράμματος βρίσκονται στην πόλη μας σε ώριμο στάδιο και δρομολογούνται τα εξής:

  • Ενεργειακή κοινότητα σε συνεργασία με την Greenpeace για οικονομική και πράσινη ενέργεια για τους πολίτες
  • Πρόγραμμα παρακολούθησης και πρόβλεψης της ποιότητας του αέρα (ειδικοί αισθητήρες -smart city control room)
  • Ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης πυρανίχνευσης σε δασικές εκτάσεις
  • Σύστημα ευφυούς άρδευσης σε χώρους αστικού πρασίνου
  • Κοινόχρηστα ποδήλατα και πατίνια

inSports

Ολυμπιακός: Ξεσηκωμός και στον Άγιο Νικόλαο για τις κούπες του Conference και του Youth League (pics)

Τα τρόπαια του Conference και Youth League έκαναν την τελευταία τους στάση στην Κρήτη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024