Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιπλέον πόρους για την ενεργειακή κάλυψη σχολείων και Δήμων, εξασφάλισε η ΚΕΔΕ

Επιπλέον πόρους για την ενεργειακή κάλυψη σχολείων και Δήμων, εξασφάλισε η ΚΕΔΕ

Με την καταβολή 50 + 14 εκ. ευρώ άμεσα κι άλλων 50 εκ. ως το τέλος του χρόνου, επιβεβαιώνεται η δέσμευση προς την ΚΕΔΕ  για επιπλέον χρηματοδότηση προς τους Δήμους, ώστε να καλυφθεί το επιπλέον ενεργειακό κόστος για Δήμους και σχολεία.

Λευκός καπνός βγήκε από το Υπουργείο Εσωτερικών χθες αργά το απόγευμα, αφού μετά από σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των αρμοδίων Υπουργών και του Προεδρείου της ΚΕΔΕ, εξασφαλίστηκαν για τους Δήμους της χώρας οι επιπλέον πόροι που απαιτούνταν ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στα σχολεία αλλά και στη λειτουργία των Δήμων, από την εκρηκτική αύξηση των τιμών ενέργειας.

Χθες λοιπόν, μέλη του Προεδρείου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δ. Παπαστεργίου, επικεφαλής παρατάξεων στο Δ.Σ. καθώς και του Προεδρείου της ΕΔΕΥΑ, συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρόντος του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Θεόδωρου Σκυλακάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν αυτή την περίοδο την αυτοδιοίκηση, όπως η αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους για τους Δήμους, τις ΔΕΥΑ και τις σχολικές επιτροπές,  το νομοσχέδιο της Δημοτικής Αστυνομίας, η παράταση της αποπληρωμής των δανείων των Δήμων, η μετάθεση κατά ένα χρόνο της αποπληρωμής των δανείων των Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η ρύθμιση οφειλών για χρέη προς δήμους, η ναυαγοσωστική κάλυψη και το ζήτημα που αφορά την καταβολή του τέλους ταφής.

Άμεσα καταβολή στους Δήμους 50+14 εκ. ευρώ, για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους σε Δήμους και Σχολικές Επιτροπές. 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε για μια ακόμη φορά το ζήτημα της αύξησης του ενεργειακού κόστους και την ανάγκη, ιδιαίτερα για τα σχολεία, το κόστος αυτό να καλυφθεί από το Κεντρικό Κράτος.

Στο πλαίσιο αυτού του αιτήματος, από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ ανακοινώθηκε πως άμεσα θα δοθούν στους Δήμους 50 και 14 εκ. ευρώ ενώ άλλα 50 εκ. ευρώ θα δοθούν ως το τέλος του χρόνου, με την προϋπόθεση οι Δήμοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πετύχουν τους στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Επίσης από τον κ. Πέτσα ανακοινώθηκε ότι εξασφαλίστηκαν επιπλέον 6 εκατομμύρια ευρώ για τη δαπάνη που αφορά τις σχολικές καθαρίστριες.

Αναμφισβήτητα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, δικαιώθηκε για την διεκδικητική της στάση όλο αυτό τον καιρό, με την Πολιτεία να κατανοεί τις ανάγκες της αυτοδιοίκησης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μπορεί να νιώθει δικαιωμένος, αφού εκπροσωπώντας σε μια πολύ δύσκολη οικονομικά χρονιά τους 332 Δήμους της χώρας, κατάφερε να πείσει την Πολιτεία εξασφαλίζοντας πόρους για τους Δήμους, που ήταν άκρως απαραίτητοι.

Ο στόχος 10% για ενεργειακή εξοικονόμηση από πλευράς Δήμων.

Από τον ΥΠ.ΕΣ. Μ. Βορίδη και τον Αν. Υπ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη επισημάνθηκε πως ο στόχος που έχει τεθεί προς τους Δήμους να μειώσουν κατά 10% την ενεργειακή τους κατανάλωση μπορεί να προσμετρηθεί με δύο τρόπους, ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να επωφεληθούν από τα κίνητρα που θα δοθούν από την κυβέρνηση. Είτε μειώνοντας κατά 10% την κατανάλωσή τους στο σύνολο της ενεργειακής κατανάλωσης όλου του Δήμου, είτε εξοικονομώντας 10% από τον οδοφωτισμό.

Αξιόπιστη καταγραφή της επιπλέον κατανάλωσης για τα σχολεία

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 14 εκ. για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους για Δήμους και σχολεία συν 14 εκ. τις επόμενες ημέρες, τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν.

Ο Αν. Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης συμφώνησε πως είναι εύλογο να καλυφθεί στο σύνολό του το ενεργειακό κόστος των σχολείων. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε δέσμευση να καταγράψουν οι Δήμοι τις δαπάνες τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα προσθέτοντας όλους τους λογαριασμούς ενέργειας και καυσίμων που αφορούν το συγκεκριμένο τομέα, ώστε να υπάρξει μία δίκαιη και ακριβής κατανομή.

Αναγκαία η οικονομική ενίσχυση των ΔΕΥΑ με δίκαιο τρόπο

Από πλευράς ΚΕΔΕ τέθηκε και πάλι το ζήτημα της εξαίρεσης των ΔΕΥΑ από την κρατική επιδότηση στην τιμή της κιλοβατώρας. Οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης χρησιμοποιούν υποδομές όπως αντλιοστάσια, βιολογικούς καθαρισμούς κλπ, με ισχύ άνω των 35 kVA και συνεπώς εκτός του συστήματος των μέχρι τώρα επιδοτήσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βλέπουν το ενεργειακό τους κόστος να έχει εκτιναχτεί. Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΑ, το επιπλέον αυτό κόστος ξεπερνά τα 80 εκ. ευρώ.

Συμφωνήθηκε πως μέρος του κόστους αυτού ή όποιου άλλου προκύψει μετά από λεπτομερή καταγραφή, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να θεσπιστεί ειδικό καθεστώς ενίσχυσης της κάθε ΔΕΥΑ με βάση τα πραγματικά στοιχεία, κι όχι με οριζόντιο τρόπο. Την πρόταση αυτή αποδέχθηκε η ΚΕΔΕ που μαζί με την ΕΔΕΥΑ θα προχωρήσει άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή.

Η ρύθμιση οφειλών για χρέη στους Δήμους και η καταβολή του τέλους παρεπιδημούντων.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε το ζήτημα ρύθμισης για την καταβολή οφειλών προς τους Δήμους, καθώς και το θέμα της είσπραξης του τέλους παρεπιδημούντων 0,5 % από την ΑΑΔΕ.

Από τον Αν. Υπ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη υπήρξε δέσμευση να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες έτσι ώστε το τέλος 0,5% να εισπράττεται από την ΑΑΔΕ και στη συνέχεια να δίνεται στους Δήμους. Παράλληλα να υπάρξει δυνατότητα ρύθμισης σε δόσεις παλαιών οφειλών όπως το τέλος 0,5%, οι κλήσεις και τα χρέη από λογαριασμούς ύδρευσης.

Άλλα ζητήματα που τέθηκαν στη συνάντηση.

Στη συνάντηση υπήρξε ενημέρωση από τον ΥΠ.ΕΣ. Μ. Βορίδη πως ως τα μέσα Οκτωβρίου θα δοθεί προς δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία, όπου θα υπάρχει πρόβλεψη για προσλήψεις 1.000 δημοτικών αστυνομικών.

Για το ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου συνάντηση στο ΥΠΕΣ, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και της ΚΕΔΕ.

Για το ζήτημα της καταβολής του τέλους ταφής, παραδόθηκε η επικαιροποιημένη πρόταση της ΚΕΔΕ, ενώ όσον αφορά το ζήτημα της παράτασης για ένα χρόνο της αποπληρωμής δανείων των Δήμων προς το Τ.Π.&Δ συμφωνήθηκε να προβλεφθεί η δυνατότητα αποπληρωμής μόνο του 50%  των οφειλόμενων δόσεων για το 2023.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Δημήτρης Παπαστεργίου, επισήμανε:

«Είναι θετικό πως η κυβέρνηση προχωρά στην καταβολή επιπλέον χρημάτων, για να καλύψουμε μέρος του ενεργειακού κόστους που έχουμε επωμιστεί. Εξίσου θετικό είναι ότι αναγνωρίζεται ότι πρέπει να καλυφθεί εξ’ ολοκλήρου το επιπλέον ενεργειακό κόστος, για τη λειτουργία των σχολείων.

Οι Δήμοι αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία. Δεν ζητάμε να κερδίσουμε χρήματα από την κρίση, ζητάμε το αυτονόητο, να κρατήσουμε τους Δήμους μας ανοικτούς,  χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες.

Με διαφάνεια θα δώσουμε τα πραγματικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη δύσκολη κατάσταση που έχουμε περιέλθει, θα συμμετάσχουμε στην εθνική προσπάθεια για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και με διάθεση συνεργασίας, ελπίζουμε να βρούμε βιώσιμες λύσεις, προς όφελος των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών».

Στη σύσκεψη από πλευράς Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας συμμετείχαν:

Παπαστεργίου Δημήτρης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Τρικκαίων

Κάρναβος Δημήτρης, Β´ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Καλλιθέας

Ιωακειμίδης Γιώργος – Δήμαρχος Νίκαιας Ρέντη – επικεφαλής παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση»

Μαρινάκης Γιώργης – Δήμαρχος Ρεθύμνου – Πρόεδρος ΕΔΕΥΑ

Υδραίου Μερόπη –   Δήμαρχος Κέρκυρας , μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ

Καραγιάννης Γιάννης – Γενικός Διευθυντής ΚΕΔΕ

Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχε και ο κ. Κυρίζογλου Λάζαρος, Ά Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης

Απόφαση καταβολής 50 εκατ. Ευρώ

Απόφαση 14 εκατ. Ευρώ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024