Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
RND: Οι απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας θυμίζουν τη ρητορική Πούτιν για την Ουκρανία

RND: Οι απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας θυμίζουν τη ρητορική Πούτιν για την Ουκρανία

«Οι εντάσεις μεταξύ των δύο εχθρικών εταίρων του ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας συνεχίζουν να κλιμακώνονται» σημειώνει το RND

Την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας παρακολουθούν στενά τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς ένα ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι ένα επιθυμητό σενάριο για τη Δύση. Σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Δικτύου Συντακτών Γερμανίας, RND, με τίτλο «η Τουρκία διαμαρτύρεται με όλους τους τρόπους για τη στρατιωτική παρουσία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου» σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «οι εντάσεις μεταξύ των δύο εχθρικών εταίρων του ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας συνεχίζουν να κλιμακώνονται».

Με το RND να υπογραμμίζει ότι «στη διαμάχη για τη στάθμευση στρατευμάτων στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ο Τούρκος αρχηγός του κράτους Ερντογάν εκτοξεύει πλέον οξείες απειλές».

Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: «Οι ηγέτες της νότιας Ευρώπης θα καταδικάσουν τις τουρκικές απειλές»

Ερντογάν όπως Πούτιν

Οι πρόσφατες απειλές του Τούρκου ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας, όπως επισημαίνει το RND, θυμίζουν τη ρητορική του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν μιλά για τον πόλεμο που η χώρα του διεξάγει εναντίον της Ουκρανίας.

«Παρακολουθούμε στενά την πολιτική της γειτονικής χώρας, η οποία αποτελεί κακό παράδειγμα», δήλωσε ο Erdogan το απόγευμα της Δευτέρας μετά από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα. Η Ελλάδα «πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά δεν είναι αντάξια της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν. Κατόπιν ο αρχηγός του τουρκικού κράτους ανακοίνωσε: «Δεν θα παραλείψουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, και στο πλαίσιο θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε κατά της Ελλάδας, εφόσον αυτό χρειαστεί», σημειώνει το δημοσίευμα του RND.

Ο Ακάρ

Αιτία για τις απειλές – όπως επισημαίνεται – είναι η διαμάχη για την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Την Κυριακή, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από τουρκικά αναγνωριστικά αεροσκάφη που φέρονται να δείχνουν πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να ξεφορτώνουν 23 τεθωρακισμένα οχήματα στη Λέσβο και τη Σάμο.

Σύμφωνα με την Τουρκία, οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στις 18 και 21 Σεπτεμβρίου. Τα οχήματα φέρονται να είναι στρατιωτικός εξοπλισμός, τον οποίο δώρισαν πρόσφατα στην Ελλάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες, μετέδωσε ο τουρκικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRT, επικαλούμενος «κύκλους Ασφαλείας». Γι’ αυτό και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Δευτέρα τον Έλληνα Πρέσβη Χριστόδουλο Λάζαρη για να του διαμαρτυρηθεί και προχώρησε σε διάβημα προς τις ΗΠΑ, αναφέρει το άρθρο.

Οι τουρκικές αιτιάσεις

Σύμφωνα με την Τουρκία, η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης σταθμεύοντας στρατιωτικές δυνάμεις στα νησιά που βρίσκονται πολύ κοντά στις τουρκικές ακτές. Η Ελλάδα επικαλείται το δικαίωμα στην αυτοάμυνα που κατοχυρώνεται στο Καταστατικό του ΟΗΕ και παραπέμπει στην απειλή που θέτει η Τουρκία, η οποία έχει συγκεντρώσει στις ακτές της στο Αιγαίο τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι η Ελλάδα «καταλαμβάνει» νησιά όπως η Λέσβος, η Κω και η Ρόδος και δημιουργεί με αυτόν τον τρόπο την εντύπωση ότι αυτά τα νησιά ανήκουν στην Τουρκία. «Θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», είπε πρόσφατα ο Ερντογάν. Στην Ελλάδα αυτή η δήλωση ερμηνεύτηκε ως προαναγγελία εισβολής.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε την Τρίτη ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στη στάση της έναντι της Τουρκίας, «η οποία βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στην επαγρύπνηση των Ενόπλων Δυνάμεών μας και στην υποστήριξη των συμμάχων μας» καταλήγει το δημοσίευμα.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024