Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συνεργασία Ελλάδας και Μεξικού για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών

Συνεργασία Ελλάδας και Μεξικού για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών

Οι δύο Υπουργοί Πολιτισμού συμφώνησαν την υπογραφή διμερούς συμφωνίας, προκειμένου Ελλάδα και Μεξικό να αναπτύξουν ένα κοινό σχέδιο δράσης και να οικοδομήσουν συνέργειες για την παράνομη διακίνηση εφαρμόζοντας όλες τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και τα ψηφίσματα των διεθνών οργανισμών.

Το μείζον ζήτημα της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών, ήταν το βασικό θέμα συνάντησης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη με την Υπουργό Πολιτισμού του Μεξικού Alejandra Frausto Guerrero, καθώς και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα που αφορούν όχι μόνον στην υλική, αλλά και την άυλη πολιτιστική τους κληρονομιά.

Η Υπουργός Πολιτισμού του Μεξικού συνεχάρη τη Λίνα Μενδώνη για την συμφωνία της επιστροφής από τις ΗΠΑ των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, επισημαίνοντας τη δυσκολία τεκμηρίωσης που απαιτούν οι δικαστικές διαδικασίες.

Διαβάστε επίσης: Αλβανικά ΜΜΕ: Το 61% των αλλοδαπών στην Ελλάδα είναι Αλβανοί – Φεύγουν τώρα για άλλες χώρες

Συνεργασία στον τομέα της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών μεταξύ των δύο κρατών ήδη υφίσταται. Η Υπουργός Alejandra Frausto Guerrero ανταποκρινόμενη, το 2020, σε σχετικό αίτημα της Λίνας Μενδώνη είχε αποστείλει υποστηρικτική επιστολή υπέρ της Ελλάδας στο Δικαστήριο των ΗΠΑ για τον επαναπατρισμό στη χώρα μας του χάλκινου ιππαρίου, του 8ου αι.π.Χ.

Το Μεξικό είναι μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου τους UNESCO (2021-2025) και μέλος της Επιτροπής Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην οποία εξελέγη, όπως και η Ελλάδα, το 2021.

Το Μεξικό υπέρ της επιστροφής και της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα

Το Μεξικό έχει εκφραστεί θετικά στην επιστροφή των μαρμάρων. Επίσης, Ελλάδα και Μεξικό μετέχουν και συνεργάζονται στο πλαίσιο του Forum των Αρχαίων Πολιτισμών. Η Ελλάδα, το 2020, στήριξε την υποψηφιότητα του Μεξικού, ώστε να καταστεί πλήρες μέλος του FAC.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν εκτενώς τις δυνατότητες συνεργασίας των Μουσείων των δύο χωρών, την ανταλλαγή εκθέσεων, αλλά και τεχνογνωσίας σε θέματα προστασίας και συντήρησης κινητών και ακινήτων μνημείων.

Ανταλλαγή εκθέσεων χειροτεχνίας μεταξύ των δύο χωρών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε η μεξικανική πλευρά για την πολιτική της χώρας μας, της ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των τομέων της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης δημιουργίας. Εκτενής ήταν η συζήτηση για την ανάπτυξη ανταλλαγών και εκθέσεων σε θέματα χειροτεχνίας, ιδιαίτερα υφαντικής και κεραμικής. Συμφωνήθηκε, επίσης, η ενίσχυση των συνεργασιών στον τομέα του κινηματογράφου.

Ηδη το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συνεργάζεται με τα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου του Μεξικού για την προώθηση ελληνικών ταινιών.

Επίσης, δυναμικά συμμετέχει το Μεξικό στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Δεδομένης της μεγάλης πολιτιστικής και οικονομικής σημασίας της κινηματογραφικής βιομηχανίας και στις δύο χώρες, συμφωνήθηκε η ενίσχυσή της και σε επίπεδο συνεργασιών.

Τέλος η Λίνα Μενδώνη και η Alejandra Frausto Guerrero συμφώνησαν στην ανάγκη άμεσης επικαιροποίησης και ανανέωσης της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας των δύο χωρών, η οποία χρονολογείται από το 1982.

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024