Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο πιθανό είναι να επιστρέψει η μάσκα;

Πόσο πιθανό είναι να επιστρέψει η μάσκα;

Προβληματισμό προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η αύξηση των κρουσμάτων. «ΤΑ ΝΕΑ» συνομιλούν με τον καθηγητή Νίκο Τζανάκη για το σενάριο επανενεργοποίησης μέτρων κατά του κοροναϊού.

Η ανοδική τάση των τελευταίων ημερών στα κρούσματα προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα που φαίνεται να απεύχεται ένα πρόωρο, φθινοπωρινό κύμα. Εντούτοις, η πρόσφατη ενθάρρυνση του ΕΟΔΥ για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους αλλά και οι προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν την ενεργοποίηση ήπιων, πλην όμως αποτελεσματικών μέτρων.

«Πόσο απέχουμε από την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους;» ήταν το ερώτημα που έθεσαν «ΤΑ ΝΕΑ» στον καθηγητή Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκο Τζανάκη. «Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται τέτοιο θέμα, αρκεί να τηρηθούν αυστηρά οι κανόνες για χρήση μάσκας στα ΜΜM και σε πολυσύχναστούς χώρους» απαντά. Παραδέχεται όμως πως η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί τα δεδομένα με «κομμένη την ανάσα».

Οπως διαπιστώνει, υπάρχουν μερικά θέματα που προβληματίζουν: «Το ένα είναι πως παρατηρείται αυξημένη θετικότητα στα παιδιά. Πιθανόν, να πρόκειται για κάτι τεχνικό, υπό την έννοια πως οι γονείς με το παραμικρό σύμπτωμα υποβάλλουν τα παιδιά τους σε τεστ και τα δηλώνουν σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό. Γίνεται, δηλαδή, μια καλύτερη επιτήρηση. Σίγουρα όμως πρόκειται και για μια αυτόνομη αύξηση. Τι σημαίνει αυτό; Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, μπήκαν στις αίθουσες παιδιά που είχαν ήδη μολυνθεί και έτσι ξεκίνησαν οι μεταδόσεις».

Το δεύτερο είναι πως ο δείκτης μεταδοτικότητας, Rt, βρίσκεται μόλις μία ανάσα από τη μονάδα, γεγονός που σημαίνει πως έχει αποκοπεί η αποκλιμάκωση. Μάλιστα, την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν καθαρά αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε Αγιο Νικόλαο (+371%), Χανιά (+321%), Ηράκλειο (+302%), Ιωάννινα (+184%), Πάτρα (+105%) και Κέρκυρα (+81%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων σε Βόλο (+29%), Αλεξανδρούπολη (+28%) και Ξάνθη (+23%).

Οι υποπαραλλαγές της Ομικρον

Ο καθηγητής, βέβαια, αναφέρεται και στα δύο νέα στελέχη της Ομικρον, τον «Κένταυρο» και την BA.4.6, που, όπως φαίνεται, θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα. «Ιδίως, η δεύτερη δείχνει σημάδια επικράτησης σε άλλες χώρες. Το καλό πάντως είναι πως δεν έχουμε αλλάξει γράμμα, άρα δεν θα έχουμε διαφορές στη νοσογονικότητα – δηλαδή, στη βαρύτητα της νόσου που προκαλούν – και συνεπακόλουθα στη θνησιμότητα» λέει.

Σημειώνεται, δε, ότι στις δύο υποπαραλλαγές της Ομικρον εστίασε και ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής για τη στρατηγική του εμβολίου του ΕΜΑ, τονίζοντας μόλις την περασμένη Τρίτη πως καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο, χρειάζεται να προετοιμαστούμε για νέο κύμα μολύνσεων. Σύμφωνα με τον ειδικό, το ίδιο σενάριο εκτυλίχθηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας, με την είσοδο στο φθινόπωρο. Και πρόσθεσε με νόημα την ανάγκη να υπάρχει επαγρύπνηση για νέες παραλλαγές του ιού.

«Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα»

Παρ’ όλα αυτά, κατά τον Νίκο Τζανάκη, η επιστροφή της μάσκας, ιδίως στα σχολεία, θα ισοδυναμούσε με πισωγύρισμα σε έναν πληθυσμό που δεν ανήκει στις ομάδες κινδύνου. «Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι μαθητές έρχονται σε επαφή με ευάλωτα άτομα. Υπό το πρίσμα αυτό τα παιδιά μετατρέπονται σε έναν επικίνδυνο πληθυσμό για τους άλλους. Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη, καθώς θα διευκρινιστεί τι σηματοδοτεί αυτή η έξαρση» καταλήγει.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024