Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΥΠΟΙΚ: Τι προβλέπει η τροπολογία για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος

ΥΠΟΙΚ: Τι προβλέπει η τροπολογία για την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος

Επεκτείνεται και για το 2022 η απαλλαγή από το τέλος για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 εφαρμόζεται το μέτρο που προβλέπει την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος από το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής για φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και επιχειρήσεις, που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους, με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε 1 έτος και για διάστημα κατ’ ελάχιστον τριών μηνών εντός του έτους, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Την ίδια ώρα επεκτείνεται και για το 2022 η απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς.

Καρανίκας (ΕΣΕΕ): Στο σωστό δρόμο τα μέτρα – Απογοήτευση για τη διατήρηση του τέλους επιτηδεύματος

Τι προβλέπει η τροπολογία

Ειδικότερα με την  τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος:

–  Για το φορολογικό έτος 2022 (ίσχυε και για τα φορολογικά έτη 2019-2021) οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξης τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.

–  Για το φορολογικό έτος 2022 και εφεξής, φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, που αυξάνουν σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό έτος τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε ένα έτος, για διάστημα κατ’ ελάχιστον τριών (3) μηνών εντός του έτους.

Η εξαίρεση από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος αφορά το ίδιο φορολογικό έτος υπό την προϋπόθεση ότι τα ακαθάριστα έσοδά τους κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ.

Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, καθορίζονται  ο τρόπος υπολογισμού της αύξησης του συνολικού χρόνου απασχόλησης εργαζομένων με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης,  ο τρόπος και η διαδικασία διακρίβωσης και ελέγχου των προϋποθέσεων για την εξαίρεση από το τέλος επιτηδεύματος, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Sports in

Ολυμπιακός: Μια φωτόλουστη χρονιά!

Το μότο των ιθυνόντων είναι «δεν σταματάμε να ονειρευόμαστε».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024