Η κοινωνική πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής», υλοποιείται από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με τη στήριξη της Johnson & Johnson για 2η χρονιά, εστιάζοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την υγεία του πνεύμονα, την αξία του προληπτικού ελέγχου, καθώς επίσης και στην ένταση των προσπαθειών για τη διακοπή του καπνίσματος. Η πρωτοβουλία έχει εξελιχθεί σε μία κοινωνική συμμαχία στοχεύοντας να ενισχύσει την αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου, του μόνου χρήσιμου εργαλείου για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου, δίνοντας στους πολίτες μία «Ανάσα Ζωής».

Μια ασπίδα κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία προσκαλεί θεσμούς, φορείς και οργανισμούς υγείας αλλά και πολίτες να δράσουν από κοινού με στόχο τη δημιουργία μίας κοινωνίας απαλλαγμένης από τον καρκίνο του πνεύμονα. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήθηκε η Χάρτα της Κοινωνικής Πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής», η οποία αποτελεί ένα έγγραφο ηθικής δέσμευσης, με κύριο σκοπό τη μαζική ενημέρωση για το ειδικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου, προτρέποντας τους πολίτες να ενημερωθούν για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα και τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος.

Στο πλευρό της «Ανάσας Ζωής» βρίσκονται ήδη η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, κα. Μίνα Γκάγκα, ο Δήμος Αθηναίων, η Ελληνική Εταιρεία Χειρούργων Θώρακος – Καρδιάς – Αγγείων, η Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής (ΕΛΕΓΕΙΑ), η Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου Πνεύμονα (ΕΛΕΚΑΠ), η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι) και η FairLife -Φροντίδα και Πρόληψη για τον καρκίνο του πνεύμονα, προσφέροντας προστιθέμενη αξία στο έργο της πρωτοβουλίας.

Έγκαιρη Διάγνωση

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος της υγείας του πνεύμονα περιλαμβάνει την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας. Συγκεκριμένα, είναι ο έλεγχος που γίνεται πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων και έχει σαν στόχο τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σε αρχικά στάδια όπου υπάρχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές και τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ μεγαλύτερα. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα υψηλού κινδύνου όταν υποβάλλονται μία φορά τον χρόνο σε αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας, εάν διαγνωστούν με καρκίνο του πνεύμονα, είναι σε πολύ αρχικό στάδιο και έχουν μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας, έως και 30% στους άνδρες και έως 60% στις γυναίκες.

Διακοπή καπνίσματος

Μέσα από την «Ανάσα Ζωής» οι Έλληνες πολίτες καλούνται να σταματήσουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια ζητώντας την κατάλληλη βοήθεια από τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό τους, και να προχωρήσουν στη διακοπή του καπνίσματος με τις κατάλληλες μεθόδους, όπως προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης. Πιο συγκεκριμένα, τα προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές όπως τσίχλες, στοματικό σπρέι, έμπλαστρο και πιπάκι, δίνοντας τη δυνατότητα στον καπνιστή να διαλέξει το προϊόν που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του.  Πλέον, υπάρχουν ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος, αρκεί να ενημερωθεί κανείς για αυτές. Ένας ειδικός μπορεί όχι μόνο να ενημερώσει για τα πρώτα βήματα αλλά και να καθοδηγήσει κατά την διάρκεια της προσπάθειας διακοπής του καπνίσματος με την κατάλληλη υποστηρικτική θεραπεία. Όσοι επιθυμούν, μπορούν να ζητήσουν βοήθεια και από σχετικά Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος καθώς και στα φαρμακεία, τα οποία πλέον παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες διακοπής καπνίσματος.

Ενημερωθείτε για την έγκαιρη διάγνωση και τα οφέλη της διακοπής του καπνίσματος στην ιστοσελίδα anasa-zwis.gr.