
Με προπληρωμένη κάρτα θα καταβάλλονται τα προνοιακά επιδόματα
Εφεξής, τα ποσά των επιδομάτων με εξαίρεση τα αναπηρικά επιδόματα θα μπαίνουν σε προπληρωμένη κάρτα και όχι σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Τέλος τα μετρητά για περίπου 2 εκατομμύρια δικαιούχους επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, με την καθιέρωση από το 2023 της προπληρωμένης κάρτας. Εφεξής, τα ποσά των επιδομάτων με εξαίρεση τα αναπηρικά επιδόματα θα μπαίνουν σε προπληρωμένη κάρτα και όχι σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ετσι, οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν την προπληρωμένη κάρτα και να κάνουν τα ψώνια τους. Σήμερα με προπληρωμένη κάρτα κατά το ήμισυ καταβάλλεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα πρώην ΚΕΑ.
Από το 2023 όλο το ποσό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα μπαίνει στην προπληρωμένη κάρτα. Το ίδιο θα ισχύει για όλα τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ με εξαίρεση τα αναπηρικά. Ολο το ποσό του επιδόματος θα μπαίνει στην προπληρωμένη κάρτα και μέσω αυτής θα κάνει ο δικαιούχος τις αγορές του.
Οι αλλαγές που θα γίνουν έχουν ως εξής:
• Θα καθιερωθούν προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το επίδομα γέννησης.
• Θα πληρώνονται με κάρτες τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ.
• Θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e-banking κ.ά.
• Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο.
Οι τράπεζες
Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις μεταξύ υπουργείου Εργασίας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τις τράπεζες θα ολοκληρωθούν μέσα στο φθινόπωρο προκειμένου να γίνει ο διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου.
Οι τράπεζες για να αναλάβουν τις νέες κάρτες και να τις μοιράσουν στους δικαιούχους θα λάβουν για τον πρώτο χρόνο της υλοποίησης του μέτρου, δηλαδή το 2023, ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ.
Η λύση της προπληρωμένης κάρτας θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση του επιδόματος, οποιασδήποτε κατηγορίας. Ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e-shopping, e-banking και άλλες online υπηρεσίες. Παράλληλα εξετάζεται να υπάρχει όριο στα μετρητά που θα μπορούν να «σηκώσουν» οι δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ.
Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
- ΗΠΑ: Κύμα ζέστης-ρεκόρ πλήττει τις δυτικές περιοχές και εξαπλώνεται στις ανατολικές ακτές
- Ουκρανία: Τουλάχιστον 3 νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε εμπορικά πλοία στην Οδησσό
- Σφοδροί βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στα παράλια του Ορμούζ – Επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικά πλοία
- Ιταλία: Ηττα της Μελόνι σε ψηφοφορία στη Βουλή – Εκλογές ζητά η αντιπολίτευση
- Το κοντράστ των συναισθημάτων: Η απόλυτη ευτυχία για τους Ισπανούς, απογοήτευση για τους Γάλλους (vids)
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ποιοι δεν θίγονται από μία νέα αύξηση








