Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Κλειδώνει» νέα επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ

«Κλειδώνει» νέα επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ

Στο τραπέζι βρίσκεται η παροχή πρόσθετου βοηθήματος για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Νέα επιταγή ακρίβειας ύψους 200 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτους σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση τα προσεχή Χριστούγεννα. Το μέτρο θα «κλειδώσει» όταν κοστολογηθούν οι παροχές, τόσο αυτές που θα εξαγγελθούν στη ΔΕΘ όσο και αυτές που θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες ανάλογα με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο με χθεσινές δηλώσεις του (Σκάι). Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε επί λέξει ότι «στο μυαλό του οικονομικού επιτελείου και του Πρωθυπουργού είναι η βοήθεια στους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, και ένα από τα μέτρα στήριξης είναι και η επιταγή ακρίβειας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες».

Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στο Μαξίμου η επιταγή ακρίβειας αναμένεται να ανακοινωθεί μεταξύ άλλων μέτρων στήριξης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και θα αφορά τόσο τα χαμηλότερα εισοδήματα όσο και ένα τμήμα της μεσαίας τάξης.

Στα σενάρια που επεξεργάζονται σοβαρά στο οικονομικό επιτελείο είναι να μην είναι ενιαίο το ποσό, για όλους δηλαδή τα 200 ευρώ. Και αυτό όχι μόνο για να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων, αλλά και για να στηριχθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Δηλαδή να υπάρχουν ζώνες που θα ξεκινούν από τα 100 με 130 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι τα 200 με 250 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι έκτακτο επίδομα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είχε δοθεί και πέρυσι το Πάσχα στις εξής κατηγορίες:

  • 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ
  • 625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού
  • 241.281 δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση
  • 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ
  • 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικοι είχαν πάρει 200 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το πακέτο των μέτρων της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει την αύξηση συντάξεων και του κατώτατου μισθού, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση εισφορών κ.ά.

Προπληρωμένη κάρτα

Στο μεταξύ με προπληρωμένη κάρτα θα καταβάλλονται τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) από το 2023. Οι τράπεζες για να αναλάβουν τις νέες κάρτες και να τις μοιράσουν στους δικαιούχους θα λάβουν για τον πρώτο χρόνο της υλοποίησης του μέτρου, δηλαδή το 2023, ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ.

Η λύση της προπληρωμένης κάρτας θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση του επιδόματος, οποιασδήποτε κατηγορίας. Ο κάτοχος της κάρτας θα συναλλάσσεται άυλα, ηλεκτρονικά, μέσω e-shopping, e-banking και άλλες online υπηρεσίες.

Παράλληλα εξετάζεται να υπάρχει όριο στα μετρητά που θα μπορούν να «σηκώσουν» οι δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της προπληρωμένης κάρτας στα επιδόματα είχε θίξει η επιτροπή Πισσαρίδη, η οποία ανέφερε ότι η διαφάνεια στη χορήγηση των επιδομάτων θα επιτευχθεί με την καταβολή των χρημάτων μέσω προπληρωμένων καρτών και όχι μέσω μετρητών.

Αυτό που εξετάζεται είναι η πληρωμή της πλειονότητας των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) να γίνεται με προπληρωμένες κάρτες, ενώ σήμερα μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) πληρώνεται το μισό μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών μόνο για το μισό ποσό. Ολα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ πληρώνονται μέσω κατάθεσης σε λογαριασμό του δικαιούχου και ο δικαιούχος μπορεί να «σηκώσει» όλο το ποσό.

Οι αλλαγές στα επιδόματα

Οι αλλαγές που θα γίνουν έχουν ως εξής:

  • Θα καθιερωθούν προπληρωμένες κάρτες και για τα άλλα σημαντικά προνοιακά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, όπως το επίδομα τέκνου και το επίδομα για τη γέννηση.
  • Θα πληρώνονται με κάρτες τα βασικά επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ, π. ΟΑΕΔ.
  • Θα καθιερωθούν όρια ανάληψης μετρητών για τις προπληρωμένες κάρτες και το ποσό που θα μένει πέραν του ορίου θα μπορεί να δαπανάται μόνο με ηλεκτρονικές πληρωμές, δηλαδή με αγορές μέσω POS, αγορές μέσω e-banking κ.ά.
  • Θα δοθούν κίνητρα για τη χρήση των προπληρωμένων καρτών για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες (όπως οι δαπάνες για τα παιδιά ή για τον τοκετό) και θα απαγορευθούν άλλες δαπάνες, όπως για τζόγο. Με αυτόν τον τρόπο η προπληρωμένη κάρτα δεν θα επιτρέπει τη συναλλαγή σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιχειρεί να κάνει μια απαγορευμένη δαπάνη.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024