Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη δίνη σεξουαλικού σκανδάλου το γαλλικό ποδόσφαιρο

Στη δίνη σεξουαλικού σκανδάλου το γαλλικό ποδόσφαιρο

Υποθέσεις κακοποίησης, εκβιασμών και παρενοχλήσεων από στελέχη και αξιωματούχους βυθίζουν σε κρίση την ομοσπονδία

Το κέλυφος της σιωπής που κάλυπτε επί σαράντα χρόνια τα ένοχα μυστικά της γαλλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου έσπασε με εκκωφαντικό τρόπο αποκαλύπτοντας ανατριχιαστικές ιστορίες σεξουαλικής κακοποίησης, εκβιασμού και παρενόχλησης ανήλικων παικτών, αγοριών και κοριτσιών αλλά και την ανάρμοστη συμπεριφορά ακόμα και από τον επικεφαλής του οργανισμού, Νοέλ Λε Γκρετ. «Οταν κάτι συμβαίνει, κρατάς κλειστό το στόμα σου. Ετσι λειτουργεί». Πρώην στέλεχος της γαλλικής ομοσπονδίας (FFF) συμφώνησε να μιλήσει στον Τύπο υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Διαφορετικά, είμαι τελειωμένος. Είναι πολύ ισχυροί. Το δευτερόλεπτο που μιλάς για την κακοποίηση είσαι εκτός παιχνιδιού. Δεν είναι μόνο η FFF αλλά και η LFP (επαγγελματική λίγκα), τα κλαμπ».

Οι ιστορίες για σεξουαλική κακοποίηση, εκβιασμούς και παρενοχλήσεων στις οποίες συμμετείχαν προπονητές, σκάουτς, μάνατζερ και υψηλόβαθμα στελέχη που εργάζονταν για τις ομάδες της πρώτης κατηγορίας προκαλούν ανατριχίλα. Παρί, Λυών και Τρουά είναι μεταξύ των κλαμπ της Λιγκ 1 που δεν έχουν λάβει τα κατάλληλα μέτρα απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές. Οπως και στην FFF που προτιμά να παραμένει σιωπηλή και να κρατά τις πληροφορίες μακριά από την ηγεσία του γαλλικού αθλητισμού.

Ο επικεφαλής της FFF Νοέλ Λε Γκρετ παραδέχεται σε εσωτερικό έγγραφο πως υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στις οποίες εμπλέκονται ανήλικοι παίκτες έλαβαν χώρα στο εθνικό προπονητικό κέντρο του Κλερφοντέν. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 είχαν φτάσει στην FFF πολλά παράπονα για σεξουαλικές κακοποιήσεις, παρενοχλήσεις και ανάρμοστες συμπεριφορές σε ανήλικα αγόρια και κορίτσια. Αν και κάποια άτομα απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους μετά από την ολοκλήρωση των ερευνών, σε δύο απ’ αυτά τους επετράπη να διατηρήσουν τις προπονητικές τους άδειες και να συνεχίσουν τις καριέρες τους σαν να μην είχε συμβεί οτιδήποτε.

Η πρώτη είναι η Ανζελίκ Ρουζάς, πρώην διεθνής της Εθνικής Γαλλίας με 51 συμμετοχές και προπονήτρια του γυναικείου τμήματος του εθνικού προπονητικού κέντρου του Κλερφοντέν. Απολύθηκε το 2013 χωρίς αποζημίωση όταν η FFF πληροφορήθηκε πως είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικες παίκτριες. Πέντε ημέρες αργότερα ο Λε Γκρετ κατέθεσε μήνυση εναντίον της μετά τις απειλές των παικτριών πως θα απεργήσουν αν δεν λάβει μέτρα. Η υπόθεση τελικά κατέληξε στο αρχείο λόγω παραγραφής και η Ρουζάς συνέχισε να εργάζεται με νεαρές παίκτριες στη Γαλλία και σήμερα βρίσκεται στην ESOF La Roche της Λιγκ 2.

Ο δεύτερος είναι ο Νταβίντ Σαν Χοσέ που απολύθηκε από την FFF για την απρεπή συμπεριφορά του προς έναν 13χρονο παίκτη του Κλερφοντέν, αλλά επίσης συνεχίζει να εργάζεται για την Ολυμπίκ Βαλάνς.

Πρώην διεθνής παίκτρια αποκαλύπτει στον Τύπο πως ήταν ένα από τα θύματα της Ανζελίκ Ρουζάς αλλά ακόμα και τώρα δεν θέλει να μιλάει γι΄αυτό δημόσια γιατί είναι επώδυνο και δεν βέβαιη πως δεν θα τύχει υποστήριξης. «Το είχα πει σε στελέχη της ομοσπονδίας, συμπεριλαμβανομένης της τότε αντιπροέδρου Μπριζίτ Ενρίκες αλλά τι έγινε;. Τίποτα. Απολύτως τίποτα». Πρώην στέλεχος της FFF λέει πως «η ομοσπονδία είναι σαν κομμωτήριο. Ολοι μιλούν σε όλους. Ολοι γνώριζαν γι’ αυτές τις υποθέσεις αλλά τις έθαβαν πολύ γρήγορα. Είναι η πολιτική της σιωπής. Είναι σαν τις στρουθοκάμηλους με το κεφάλι στην άμμο. Αν μιλήσεις είσαι εκτός».

Μια πολύ σοβαρή υπόθεση είναι επίσης της Ελιζαμπέτ Λουαζέλ. Πρώην διεθνής αμυντικός, ήταν προπονήτρια στην εθνική γυναικών για μία δεκαετία.  Δύο πρώην παίκτριες υποστηρίζουν πως το 2001 διαμαρτυρήθηκαν γιατί η Λουαζέλ εξανάγκαζε παίκτριες να κάνουν μαζί της σεξ με αντάλλαγμα μία θέση στην εθνική ομάδα.

Ο πρώην διευθυντής του γυναικείου τομέα του Κλερφοντέν, Ζεράρ Πρεσέρ ο οποίος συνεργάστηκε με τον Λουαζέλ είχε καταθέσει στην αστυνομία που ερευνούσε τις καταγγελίες πως επέλεγε παίκτριες σύμφωνα με τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Προτιμούσε τις ομοφυλόφιλες.

Οι αποκαλύψεις αναμένεται να πάρουν μορφή χιονοστιβάδας σε ένα σκάνδαλο που δεν πρόκειται να αφήσει ανεπηρέαστη την Εθνική Γαλλίας δύο μήνες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024