Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυριακή με το Βήμα: «Ο Στρατός στο Ελληνικό Κράτος από το 1898 έως το 1922», Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, Μαθητική Εφημερίδα, ΒΗΜΑgazino

Κυριακή με το Βήμα: «Ο Στρατός στο Ελληνικό Κράτος από το 1898 έως το 1922», Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, Μαθητική Εφημερίδα, ΒΗΜΑgazino

«Ο Στρατός στο Ελληνικό Κράτος από το 1898 έως το 1922», Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: «Η έκκλησή μου για ειρήνη και ελευθερία», Μαθητική Εφημερίδα & ΒΗΜΑgazino την Κυριακή με «Το Βήμα» Τ

Την Κυριακή με Το Βήμα

Ο Στρατός στο Ελληνικό Κράτος από το 1898 έως το 1922 – Στιγμές ήττας, θριάμβου και Καταστροφής.

O ατυχής πόλεμος του 1897, Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Εκστρατεία, Δίκη των Εξ.

Αγνωστες πτυχές των γεγονότων της εποχής μέσα από τον ρόλο και τη δράση του ελληνικού στρατού.
Από τον διδάκτορα Ελληνικής Ιστορίας, Δημήτρη Μαλέση
• Ποιος ευθύνεται για το «Μαύρο ‘97»; Αποδόθηκαν ευθύνες;
• Η πρώτη επέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα το 1909 συνιστά επανάσταση ή πραξικόπημα; Συνέβλε στην «Ανόρθωσιν των κακώς εχόντων» ή λειτούργησε «διαλυτικά» για το στράτευμα; Αλλά και τι σήμαινε για την πολιτική ζωή της χώρας τις επόμενες δεκαετίες;
• Ποιος ήταν ο κύριος συντελεστής στις νίκες των Βαλκανικών Πολέμων;
• Αλλά και ποιος ευθύνεται για τον πρώτο μεγάλο Διχασμό που συντάραξε τη χώρα τη δεκαετία του 1910 και άφησε ανοικτές πληγές για πολλά ακόμη χρόνια στο σώμα της ελληνικής κοινωνίας; Απο¬τε¬λού¬σε κεραυνό εν αιθρία ή ήταν προδιαγεγραμμένη η σύγκρουση;
• Ηταν «αντιβασιλικός» ο πρωθυπουργός και υπουργός Στρατιωτικών Βενιζέλος;
• Πόσο παράτολμη ήταν η Μικρασιατική επιχείρηση;
• Και, κυρίως, ποιος ευθύνε¬ται για τη μεγάλη Καταστροφή που ακολούθησε το ‘22;
• Ενοχοι ή αθώοι οι «έξ» που εκτελέστηκαν στο Γουδί;

Πρόλογος: Θάνος Βερέμης

Είναι ορισμένα ερωτήματα που τίθενται στην παρούσα έκδοση και επιχειρείται η επανατοποθέτησή τους, χωρίς βέβαια να δίνονται οριστικές απαντήσεις, αφού η Ιστορία συνεχίζεται να γράφεται. Η περίοδος που ξεκινά την επομένη του τερματισμού του «ατυχούς» πολέμου του ‘97 μέχρι τη στιγμή που η Μεγάλη Ιδέα γίνεται παρανάλωμα στα αποκαΐδια της πυρπολημένης Σμύρνης μπορεί να ιδωθεί ως μια ενότητα, με πυκνό ιστορικό χρόνο, στον οποίο πάντως ο στρατός αποτελούσε τον κομβικό άξονα των εξελίξων. Χωρίς να καταπιάνεται με τις λεπτομέρειες των στρατιωτικών επιχειρήσεων της 25ετίας, πρόθεση του πονήματος είναι να φωτίσει ορισμένες πλευρές των γεγονότων μέσα από τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών, του Τύπου της εποχής και του αρχειακού υλικού.

Δημήτρης Μαλέσης

Ο Δημήτρης Μαλέσης είναι πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου (Tμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας). Μετά τον πενταετή κύκλο των Μεταπτυχιακών Σπουδών ανακηρύχθηκε παμψηφεί με βαθμό «Αριστα» σε διδάκτορα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά και συγγραφικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως στη λειτουργία των κοινωνικών θεσμών του Νεοελληνικού Κράτους κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, όπως ο Στρατός και η Εκκλησία. Εχει συγγράψει επτά μονογραφίες και πάνω από είκοσι άρθρα, δημοσιευμένα σε επιστημονικά περιοδικά με κρτές, ενώ έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια με ανακοινώσεις. Εχει εργασθεί στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και έχει διδάξει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Από το 2008 έχει εκλεγεί ως δι¬δά¬σκων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Ακόμη
Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

«Το διακύβευμα: Η έκκλησή μου για ειρήνη και ελευθερία»

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το τελευταίο βιβλίο του μεγάλου πολιτικού για την παγκόσμια κρίση που βιώνουμε.

Η κούρσα των εξοπλισμών, ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου, η ένταση Ρωσίας-Δύσης, η περιβαλλοντική κρίση, η απειλή ασθενειών, η άνοδος του λαϊκισμού, η παρακμής της Δημοκρατίας.
Και η έκκλησή του για ειρήνη και ελευθερία.

Τριάντα χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η παγκόσμια ειρήνη βρίσκεται ξανά σε κίνδυνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποσυρθεί από τη συνθήκη αφοπλισμού με τη Ρωσία, η Ευρώπη διαλύεται, η Κίνα εκτινάσσεται προς τα εμπρός και ένα κύμα εθνικισμού και λαϊκισμού αποσταθεροποιεί τους καθιερωμένους πολιτικούς θεσμούς και θέτει σε κίνδυνο τις ελευθερίες που κατακτήθηκαν με κόπο. Επιπλέον, η πανδημία του κορωνοϊού έχει ανακουφίσει απότομα την ευθραυστότητα της παγκόσμιας τάξης και την ταχύτητα με την οποία μπορεί να διολισθήσει στο χάος.

Εν όψει αυτής της επικίνδυνης και απρόβλεπτης κατάστασης πραγμάτων, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο τελευταίος μεγάλος πολιτικός της επανάστασης του 1989, έγραψε αυτό το σύντομο βιβλίο για να μας προειδοποιήσει για τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε τώρα και να μας παροτρύνει όλους, πολιτικούς ηγέτες και πολίτες, να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Επικεντρώνεται στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, όπως η ανανέωση της κούρσας εξοπλισμών και οι αυξανόμενοι κίνδυνοι πυρηνικού πολέμου, η νέα ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση, η παγκόσμια απειλή ασθενειών και επιδημιών, η άνοδος του λαϊκισμού και της παρακμής της δημοκρατίας. Υποστηρίζει ότι οι ιδιοτελείς πολιτικές και οι στενόμυαλες πολιτικές που στοχεύουν στην επιδίωξη των εθνικών συμφερόντων παίρνουν τη θέση των πολιτικών αρχών και επισκιάζουν το όραμα ενός ελεύθερου και δίκαιου κόσμου για όλους τους λαούς. Προσφέρει την άποψή του για το πού οδεύει η Ρωσία και προτρέπει τους πολιτικούς ηγέτες στη Δύση να αναγνωρίσουν ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης απαιτεί το θάρρος της αληθινής ηγεσίας και τη δέσμευση για γνήσιο διάλογο και κατανόηση και από τις δύο πλευρές.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, οι απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να έχουν καθαρά εθνικό χαρακτήρα, αλλά πρέπει να βασίζονται σε μια συλλογική προσπάθεια στην οποία οι πολιτικοί ηγέτες παραμερίζουν τις διαφορές τους και συνεργάζονται για να προωθήσουν την ανθρώπινη ασφάλεια όλων.

Μαζί
Μαθητικές Εφημερίδες – Επετειακή έκδοση:

Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια των μαθητών.
Κείμενα που ξεχώρισαν από τις Μαθητικές Εφημερίδες 12 πόλεων.

Και

ΒHMAgazino

O Θανασάκης του Αρκά σε νέες περιπέτειες!
Και στην απλή έκδοση των €2.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25
(Συμπεριλαμβάνονται τιμές βιβλίων: «Ο Στρατός στο Ελληνικό Κράτος από το 1898 έως το 1922»: €1,55 και «Μιχαήλ Γκορμπατσόφ»: €0,70)

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024