Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μοσάντ: Αποκάλυψε την αποτροπή τρομοκρατικής ενέργειας στην Κύπρο κατά ισραηλινών

Μοσάντ: Αποκάλυψε την αποτροπή τρομοκρατικής ενέργειας στην Κύπρο κατά ισραηλινών

Την αποκάλυψη αποτροπής τρομοκρατικής ενέργειας στην Κύπρο, σε βάρος ισραηλινών επιχειρηματιών, έκανε ο αρχηγός της Μοσάντ, Ντέντι Μπαρνέα, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα τις μεθόδους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Αποφεύχθηκε απόπειρα δολοφονίας στην Κύπρο κατά ισραηλινών επιχειρηματιών, αποκάλυψε χθες Δευτέρα ο αρχηγός της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα (φωτογρφία, επάνω, από timesofisrael.com/Gilad Kavalerchik), αναφερόμενος στις επιτυχίες της υπηρεσίας του το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Απόπειρα δολοφονίας

Σε μία σπάνια εμφάνισή του για τα ισραηλινά δεδομένα, συμμετέχοντας σε συνέδριο με θέμα τις μεθόδους αντιμετώπισης της τρομοκρατίας που διεξάγεται το τελευταίο διήμερο στο ισραηλινό Πανεπιστήμιο Ράιχμαν, ο Μπαρνέα εξέθεσε στοιχεία αποστολών που διεξήγαγαν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του με σκοπό να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών, τόσο εντός της ισραηλινής επικράτειας όσο και σε χώρες του εξωτερικού.

Δείτε ακόμα – Ισραήλ: Μετά από 12 χρόνια τουρκικό πολεμικό στη Χάιφα – Δεν τους άφησαν να βγουν στη στεριά

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, αποτρέψαμε δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις στο εξωτερικό. Στην Κύπρο αποφεύχθηκε απόπειρα δολοφονίας κατά ισραηλινών επιχειρηματιών, στην Τουρκία κατά ντόπιου επιχειρηματία και κατά τέως ισραηλινού διπλωμάτη που βρισκόταν στη χώρα, ως επίσης στην Κολομβία και αλλού».

Ειδικά όσον αφορά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που προετοιμάζονταν επί τουρκικού εδάφους, ο Μπαρνέα τόνισε ότι «μαζί με τους Τούρκους σταματήσαμε τους τρομοκράτες που βρίσκονταν κυριολεκτικά με το δάχτυλο στη σκανδάλη».

Αναφερόμενος στη διεθνή τρομοκρατία, ο Μπαρνέα είπε ότι «διάγουμε την δεκαετία της Τζιχάντ (Ισλαμικός Ιερός Πόλεμος).

Η ιρανική τρομοκρατία

«Διάγουμε την εποχή που είδε την πτώση της Αλ-Κάιντα, αλλά και τα πρώτα σημάδια της ανασύστασής της. Το Ιράν δεν ενεπλάκη στους διεθνείς προβληματισμούς για τη δραστηριότητα της διεθνούς τρομοκρατίας. Ομως, η ιρανική τρομοκρατία ήταν πάντοτε παρούσα και απασχόλησε πολλά στελέχη της Μοσάντ. Η τρομοκρατία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ιρανικής απειλής», υποστήριξε.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ιρανική πολιτική ηγεσία, είπε ότι «πρόκειται για ένα καθεστώς που βασίζεται σε μεθόδους βίας και εκφοβισμού, αποτελώντας χαρακτηριστικό παράδειγμα έκφανσης κρατικής τρομοκρατίας, με επικεφαλής τον σχηματισμό των Φρουρών της Επανάστασης και ειδικότερα την Μονάδα 810 της Δύναμης Αλ-Κουντς που δρα στη Συρία σε συνεργασία με το υπουργείο Πληροφοριών Εθνικής Ασφαλείας.

»Δεν πρόκειται για μία περιορισμένου χαρακτήρα δραστηριότητα συγκεκριμένων αξιωματούχων, αλλά ενός γενικότερου πλαισίου κρατικής τρομοκρατίας που δρα με συγκεκριμένο πρόγραμμα και με μεθοδικότητα», τόνισε.

Ο αρχηγός της Μοσάντ αναφέρθηκε εκτενώς στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Βιέννη για τον έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία και εάν επιτευχθεί, αυτή δεν θα δεσμεύει τη Μοσάντ.

«Οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για μας. Τουναντίον μάλιστα. Σημειώνονται απόπειρες τρομοκρατικών ενεργειών κατά του Τζον Μπόλτον (σ.σ. τέως Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ επί θητείας Ντόναλντ Τραμπ) και του Μάικ Πομπέο (σ.σ. τέως αμερικανού υπουργού Εξωτερικών) μέσα στο ίδιο το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, παρότι στη Βιέννη οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», δήλωσε ο Μπαρνέα.

Το ταξίδι στις ΗΠΑ

Αναφερόμενος στις επαφές που πραγματοποίησε πρόσφατα με ανώτατους αξιωματούχους στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι «την περασμένη εβδομάδα εξέθεσα στους Αμερικανούς ποια σημασία θα έχει η υπογραφή συμφωνίας με το Ιράν.

»Η συμφωνία θα συσσωρεύσει 90 δισεκατομμύρια δολάρια στο κρατικό ταμείο του κατά το πρώτο έτος της εφαρμογής της, και εφεξής άλλες πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Καμία άλλη χώρα δεν θα έχει καταφέρει να αυξήσει τόσο γρήγορα το ΑΕΠ της.

»Μέσα από όλα αυτά τα ποσά που το Ιράν θα έχει εν τω μεταξύ συσσωρεύσει, πόσα κονδύλια θα επενδυθούν στην τρομοκρατία; Ποια κονδύλια θα διατεθούν για την ενδυνάμωση της ιρανικής περιφερειακής παρουσίας στον Λίβανο, ή ακόμα και για την δύναμη Αλ-Κουντς που επιδιώκει να θέσει υπό έλεγχο περιοχές της Συρίας;

»Οπως προειδοποίησα τους φίλους μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η συμφωνία θα ενισχύσει το Ιράν. Η συμφωνία θα επιτύχει βραχυπρόθεσμα οφέλη, ωστόσο σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο πρόκειται για μία συμφωνία εξαιρετικά επικίνδυνη».

Στη συνέχεια, ο Μπαρνέα αναφέρθηκε στις ισραηλινές προσπάθειες που καταβάλλονται και απείλησε την Τεχεράνη λέγοντας ότι «το Ισραήλ δεν θα συμμετάσχει στο παιχνίδι της υποτιθέμενης αδιαφορίας που παίζουν οι υπόλοιποι.

Προληπτική επίθεση

»Δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας μπροστά σε μία αποδεδειγμένη πραγματικότητα. Γνωρίζουμε ποιο είναι το όραμα των Ιρανών και βλέπουμε με ποιον τρόπο πραγματώνεται. Ακόμα και εάν η συμφωνία υπογραφεί, δεν θα αποτελέσει πρόσκομμα για την δράση της Μοσάντ».

Παράλληλα, ο Μπαρνέα απευθύνθηκε και στην ισραηλινή πολιτική ηγεσία αναφέροντας ότι «οι ηγέτες του Ισραήλ ανέκαθεν αντιμετώπιζαν ως εθνικό θέμα την ανάσχεση της τρομοκρατίας.

»Οι πρόσφατες επιτυχίες αποτροπής τρομοκρατικών ενεργειών επιτεύχθηκαν χάρη σε ποιοτικές επιχειρήσεις συλλογής και αξιοποίησης πληροφοριών.

»Σημαντικό χαρακτηριστικό μίας επιτυχημένης επιχείρησης είναι η προληπτική επίθεση, προκειμένου ν’ αποτραπούν και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτή η αρχή δεν ισχύει μόνο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ισχύει και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ/sigmalive.com

Sports in

Σοκ με Νικολοπούλου στον Ολυμπιακό: Υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού

Μεγάλο πλήγμα για γυναικεία ομάδα μπάσκετ ου Ολυμπιακού, καθώς η αρχηγός των ερυθρόλευκων υπέστη σημαντικό τραυματισμό στο γόνατο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024