Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από 200 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή μεταρρύθμιση στην υγεία

Πάνω από 200 εκατ. ευρώ για την ψηφιακή μεταρρύθμιση στην υγεία

Στην εδραίωση της εμπιστοσύνης στο κράτος, στοχεύει η ψηφιακή μεταρρύθμιση συνολικά, ενώ στην υγεία αναμένεται η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες και η καταπολέμηση της διαφθοράς

Κατευθυνόμενη συνταγογράφηση ογκολογικών φαρμάκων που κόστισε στον ΕΟΠΥΥ 37.000 ευρώ, αποκάλυψε όμως την έλλειψη ογκολογικής επιτροπής και την έλλειψη ελέγχου στον τρόπο διακίνησης των ογκολογικών φαρμάκων σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, αποκάλυψε ο έλεγχος από την περιφερειακή διεύθυνση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Όπως διαπιστώθηκε, το 96% των συνταγών ενός από τους δύο γιατρούς του συγκεκριμένου νοσοκομείου εκτελούνταν σε ένα φαρμακείο έξω από το νοσοκομείο, παρότι 20 μέτρα δίπλα υπήρχε και άλλο φαρμακείο, το οποίο όμως εκτελούσε μαζί με άλλα φαρμακεία σε διάφορες περιοχές της πόλης, το υπόλοιπο 4% των συγκεκριμένων συνταγών.

Καθώς επρόκειτο για ογκολογικά φάρμακα, η ζημιά του ΕΟΠΥΥ προήλθε από το γεγονός ότι οι συνταγές εκτελούνταν από ιδιωτικό φαρμακείο και όχι από το φαρμακείο του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα τη διαφορά τιμής από το ένα σημείο διάθεσης στο άλλο.

Αντίστοιχα, η έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας απέκλεισε το ενδεχόμενο κατευθυνόμενης συνταγογράφησης σε περίπτωση ιατρείου στη Μητροπόλεως της Θεσσαλονίκης, όπου οι συνταγές εκτελούνταν στην περιοχή του Αγ. Παύλου. Στην περίπτωση αυτή, οι ασθενείς ζούσαν στην περιοχή του Αγ. Παύλου και ο γιατρός διατηρούσε παλαιότερα το ιατρείο του στην ίδια περιοχή.

Τα παραδείγματα αυτά έφερε ο προϊστάμενος της περιφερειακής διεύθυνσης Θεσσαλονίκης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, μιλώντας σε εκδήλωση για την Διαφάνεια και την Ψηφιακή μεταρρύθμιση στην Υγεία, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στην ίδια εκδήλωση, ο γενικός γραμματέας Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, επεσήμανε ότι σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, 9 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι στο ΕΣΥ «βασιλεύει» το «φακελάκι» φέρνοντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση από πλευράς διαφθοράς στον τομέα υγείας.

Ο κ. Κωτσιόπουλος, σημείωσε πως δεν υπάρχει «καλή και καλή διαφθορά» και πως δεν μπορεί να υπάρχει «καμία ανοχή σε ανήθικες και παράνομες πρακτικές που ωθούν τον πολίτη στη δύσκολη στιγμή να πληρώσει. Όσοι επιχειρούν να «στρογγυλέψουν» τα πράγματα, δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον».

Πρόσθεσε πως το σχέδιο κατά της διαφθοράς στην υγεία ξεκίνησε ήδη από το 2017, για να τονίσει πως στην καταπολέμησή της απαιτείται διακομματική συνεργασία και θεσμική συνέχιση των δράσεων.

Ψηφιακή υγεία

Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε στο σημείο αυτό πως η διαφάνεια και τα ψηφιακά εργαλεία είναι αλληλένδετα μεταξύ τους, και αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας είπε πως το σχέδιο που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021 περιλαμβάνει σειρά δράσεων όπως η κεντρικές προμήθειες, η διαχείριση των αποθεμάτων των νοσοκομείων, η κοστολόγηση των νοσοκομειακών υπηρεσιών (DRG’s), ο ηλεκτρονικός φάκελος, το BI Health για τα δευτερογενή δεδομένα μέσω των οποίων μπορούμε να βρούμε τις εστίες διαφθοράς.

Σε επίπεδο κοινωνικής ασφάλισης, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση βοηθά να ελέγξουμε την παραβατικότητα και να επιβάλουμε κυρώσεις, ενώ σε δευτερογενή έλεγχο μπορεί να φανεί ποιες εταιρείες αυξάνουν το κόστος για τα ταμεία, χωρίς όφελος των ασφαλισμένων.

Με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων ανάλυσης, ο κ. Κωτσιόπουλος προανήγγηλε ότι τους επόμενους μήνες θα αναπτυχθούν δράσεις που θα βοηθήσουν στη καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σε αυτές θα περιλαμβάνονται τα κλινικά πρωτόκολλα στα νοσοκομεία μέσω της ΗΔΙΚΑ, ο έλεγχος της νοσοκομειακής συνταγογράφησης, η επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, ο έλεγχος των αποθηκών των νοσοκομείων, η διακίνηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων, η κατάρτιση μητρώων ασθενών – π.χ. το μητρώο καρκίνου που εντάχθηκε ήδη στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Συνολικά, όπως είπε θα διατεθούν πάνω από 200 εκατ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας.

Εμπιστοσύνη στο κράτος

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού Λεωνίδας Χριστόπουλος, σημείωσε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και του τομέα υγείας σημαίνει βελτίωση της διαφάνειας, όσο περιορίζονται οι επισκέψεις για τις συναλλαγές με το κράτος.

Η υγεία, αποτελεί έναν από τους πιο ευαίσθητους χώρους, είπε ο γενικός γραμματέας για να τονίσει πως πολλές από τις σύγχρονες εφαρμογές «πάτησαν» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όμως το πρόβλημα ήταν η ανάγκη για διαλειτουργικότητα των συστημάτων. Έτσι, η μεγάλη προστιθέμενη αξία, ήταν ότι όλες οι δομές πέρασαν στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μπήκαν σε μία πλατφόρμα «και τα βάλαμε να μιλήσουν μεταξύ τους», είπε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» ή τον εμβολιασμό για τον κοροναϊό, όπου με ένα sms ο πολίτης ενημερώνεται για το ραντεβού του. «Το κράτος πάει στον πολίτη, όχι το αντίστροφο», τόνισε ο κ. Χριστόπουλος, σημειώνοντας πως «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ότι κάνει αποτελεσματικότερο το σύστημα υγείας, αυξάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος και αυξάνει και τη διαφάνεια στις συναλλαγές με το δημόσιο».

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024