Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Copa - Cogeca: Λιγότερα σιτηρά, περισσότερες πρωτεϊνούχες καλλιέργειες φέτος στην Ευρώπη

Copa – Cogeca: Λιγότερα σιτηρά, περισσότερες πρωτεϊνούχες καλλιέργειες φέτος στην Ευρώπη

Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία συγκομιδής για το 2022

Μείωση στη συνολική παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ και ανάκαμψη ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνούχων καλλιεργειών επιβεβαιώνουν τα νέα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα Copa και Cogeca για τις συγκομιδές του 2022.

Ειδικότερα, οι εμπειρογνώμονες της ομάδας εργασίας Copa και Cogeca, σε συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσαν την πρώτη τάση που είχε ανακοινώσει ο οργανισμός τον περασμένο Ιούλιο: στο σύνολο των 27 χωρών της ΕΕ η παραγωγή σιτηρών αναμένεται να φθάσει τους 269 εκατ. τόνους, καταγράφοντας σημαντική μείωση κατά 6,8% σε σύγκριση με τη συγκομιδή του 2021. Παράλληλα, μια πιο θετική τάση αναμένεται για τους ελαιούχους σπόρους (31,9 εκατ. τόνοι, 7,2%) και τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες (3,92 εκατομμύρια τόνοι, 5,1%).

Διαβάστε επίσης: Τρόφιμα: Σε προ πολέμου επίπεδα οι τιμές των σιτηρών

Παρά τις σχεδόν ίδιες  εκτάσεις που θα σπαρθούν το 2021 και το 2022, η μείωση των αποδόσεων των περισσότερων σιτηρών έριξε κατακόρυφα την παραγωγή και συγκομιδή το 2022.

Η καλοκαιρινή ξηρασία, που έπληξε μεγάλο μέρος της Ευρώπης είχε ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις στην συγκομιδή αραβοσίτου, με την παραγωγή να ανέρχεται  σε 55 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 20% σε ετήσια βάση.

Η παραγωγή σκληρού σίτου αντιμετώπισε επίσης σημαντική υποχώρηση με συγκομιδή 7,4 εκατ. τόνων, ποσότητα μειωμένη κατά 7,4 %. Αντίστοιχα, μικρότερη πτώση της τάξης του 2,5% παρουσίασε η παραγωγή μαλακού σιταριού, φτάνοντας τους 125,6 εκατομμύρια τόνους.

Μόνο η παραγωγή κριθαριού αναμένεται ότι θα παραμείνει σταθερή με 51 εκατομμύρια τόνους συγκομιδής.

Θετικό πρόσημα για ελαιούχους σπόρους

Για τις καλλιέργειες ελαιούχων σπόρων και πρωτεϊνών, η κατάσταση είναι πιο θετική με αποτελέσματα πάνω από το ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας (>5%).

Ειδικότερα, η παραγωγή ελαιοκράμβης ανέκαμψε στους 19,5 εκατ. τόνους ως αποτέλεσμα της αύξησης της καλλιεργούμενης έκτασης και της καλής απόδοσης.

Την ίδια στιγμή, ενώ η έκταση σποράς ηλίανθου αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ στην ΕΕ, η παραγωγή ανήλθε σε 9,6 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας μείωση κατά 7% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.

Η παραγωγή σόγιας στην ΕΕ αναμένεται να παραμείνει σταθερή, καθώς η χαμηλότερη απόδοση αντισταθμίστηκε από την αύξηση των καλλιεργούμενων χωραφιών (+17,4%).

Η παραγωγή πρωτεϊνούχων καλλιεργειών όπως η φάβα στην ΕΕ-27 αυξήθηκε κατά 5% χάρη στις καλές συγκομιδές στις σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες.

Αβέβαιο το μέλλον

Η εικόνα που παρουσιάζεται στην καλλιέργεια σιτηρών στην Ευρώπη, θέτει σε καθεστώς αβεβαιότητας τους παραγωγούς. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες της copa και cogeca, η μεταβλητότητα των τιμών που συνδέεται με τις διεθνείς εξελίξεις, τον πληθωρισμό, την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου και την αύξηση του κόστους παραγωγής καθιστούν την κατάσταση ιδιαίτερα περίπλοκη για τους αγρότες.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές όλων των λιπασμάτων αυξάνονται και πάλι, ενώ οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένες χώρες να διαθέσουν τα προϊόντα τους, αναμένεται ότι θα έχει συνέπειες και στις παραγωγές για το 2023, σε απόδοση,  ποιότητα αλλά και στον τύπο των καλλιεργειών, που φυτεύονται. «Είναι εξαιρετικά αναγκαίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να ενεργεί για να καταστήσει την αγορά λιπασμάτων πιο διαφανή, να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών και να εγγυάται τον εφοδιασμό για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο», επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024