Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: «Η πιο δύσκολη εβδομάδα στο μέτωπο» - Σπάνια παραδοχή των κρατικών ΜΜΕ - Ο Πούτιν καθαίρεσε στρατηγό

Ρωσία: «Η πιο δύσκολη εβδομάδα στο μέτωπο» – Σπάνια παραδοχή των κρατικών ΜΜΕ – Ο Πούτιν καθαίρεσε στρατηγό

Ακόμα και τα κρατικά ΜΜΕ στη Ρωσία έχουν αρχίσει να παραδέχονται τις ήττες του στρατού του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την αντεπίθεσή της στα βορειοανατολικά και στην περιοχή της Χερσώνας υπογραμμίζει με κάθε τρόπο η Ουκρανία, ενώ φαίνεται ότι ακόμα και τα κρατικά ΜΜΕ στη Ρωσία έχουν αναγκαστεί να παραδεχθούν τις ήττες που μετράει τις τελευταίες ημέρες ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Θυμίζουμε ότι ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ στην αρχή της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως ονομάζεται ο πόλεμος στη Ρωσία, έκαναν λόγο για γρήγορη κατάληψη της Ουκρανίας μέχρι και… διάλυσή της.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι σχολιαστές της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης αναγκάστηκαν να ξεφύγουν από το συνηθισμένο τους σενάριο λόγω της ταχείας προέλασης των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή του Χαρκόβου και της ταχείας υποχώρησης της Μόσχας.

Τα εδάφη που κέρδισαν πίσω οι Ουκρανοί

Οι δικαιολογίες για τις ήττες

Από την αρχή της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», οι πολεμοχαρείς προσκεκλημένοι στις εκπομπές της ρωσικής τηλεόρασης προσπαθούσαν να δείξουν ότι υποστηρίζουν ο ένας καλύτερα απ’ τον άλλον τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και να επικρίνουν την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

Αλλά στον απόηχο της αστραπιαίας αντεπίθεσης που πραγματοποίησε το Κίεβο, το κλίμα ήταν πιο υποτονικό και το αφήγημα επικεντρώθηκε στο πώς δήθεν οι ουκρανικές δυνάμεις υπερτερούσαν αριθμητικά έναντι των Ρώσων στα βορειοανατολικά.

Μιλώντας σήμερα στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24, ο διορισθείς Ρώσος αξιωματούχος στην περιοχή του Χαρκόβου Βιτάλι Γκάντσεφ, είπε ότι η αριθμητική δύναμη των ρωσικών στρατευμάτων στην επαρχία ήταν «οκτώ φορές μικρότερη». Είπε, επίσης, χωρίς να παρουσιάσει αποδεικτικά στοιχεία, ότι οι Ουκρανικές δυνάμεις είχαν ενισχυθεί από «ξένους μισθοφόρους».

«Η πιο δύσκολη εβδομάδα στο μέτωπο», ήταν η φράση με την οποία ο παρουσιαστής Ντμίτρι Κισιλιόφ άρχισε το βράδυ της Κυριακής την εκπομπή του.

Με φόντο ένα στούντιο στο σκηνικό του οποίου έγραφε «Ανασύνταξη», ο Κισιλιόφ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέλειψαν «προηγουμένως απελευθερωμένους οικισμούς» υπό την πίεση «υπέρτερων εχθρικών δυνάμεων». Μάλιστα, το BBC χαρακτήρισε ως «σπάνια παραδοχή» τη συγκεκριμένη τοποθέτηση.

«Ο Πούτιν εξαπατήθηκε»

Σε μια σπάνια επίδειξη διαφωνίας, ο Μπορίς Ναντιέζντιν, ένας πρώην φιλελεύθερος πολιτικός και τακτικός προσκεκλημένος εκπομπών, δήλωσε στο κανάλι NTV που ανήκει στην Gazprom, ότι ο Πούτιν εξαπατήθηκε από τους συμβούλους του που νόμιζαν ότι η Ουκρανία θα καταληφθεί γρήγορα και πρότεινε άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες για να τερματισθεί η σύγκρουση.

Οι άλλοι προσκεκλημένοι μίλησαν θετικά. Στην καθημερινή εκπομπή «60 λεπτά», η προσκεκλημένη Όλγκα Σκαμπέγιεβα, μιλώντας σήμερα το πρωί χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό από τους Ρώσους ουκρανικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και τις διακοπές ρεύματος που προκλήθηκαν εξαιτίας τους κατά μήκος της ανατολικής Ουκρανίας ως «σημείο καμπής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Αρκετοί προσκεκλημένοι επίσης αναφέρθηκαν στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Πούτιν τον Ιούλιο ότι η «Ρωσία δεν έχει αρχίσει ακόμη τίποτα στα σοβαρά», λέγοντας ότι η Μόσχα θα αρχίσει τώρα μια έντονη στρατιωτική δράση.

Οι εφημερίδες αναφερόμενες στην αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων περιορίσθηκαν στις δηλώσεις του υπουργείου Άμυνας περί «τακτικής ανασύνταξης», αν και μερικές εφημερίδες επικαλούμενες στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες έγραψαν ότι δεν πήγε το κάθε τι σύμφωνα με το σχέδιο.

Η εφημερίδα Izvestia στην ανασκόπηση του Σαββατοκύριακου έγραψε ότι η Ρωσία σκότωσε 4.000 Ουκρανούς στρατιώτες και ο στρατός «έχει ανασυντάξει τις δυνάμεις για να επικεντρωθεί στο Ντονμπάς».

Η εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta, ήταν ακόμη πιο επικριτική, γράφοντας ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει «τις άκρως ανησυχητικές αναφορές από την Ουκρανία (…) για αρκετές εβδομάδες».

Η εφημερίδα επισήμαινε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προέλασαν προς τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, η στρατιωτική ηγεσία της Μόσχας βρίσκονταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά στην άπω ανατολή της χώρας, όπου διεξάγονταν στρατιωτικές ασκήσεις με την συμμετοχή 50.000 ανδρών.

Καρατομήθηκε ο διοικητής της Δυτικής Στρατιάς – Έμεινε μόλις 17 μέρες στη θέση του

Η ανακατάληψη εδαφών και πόλεων από τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή του Χαρκόβου, προκάλεσε την οργή του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος καρατόμησε τον διοικητή της Δυτικής Στρατιάς στην Ουκρανία, τον οποίο είχε τοποθετήσει μόλις πριν από 17 ημέρες.

Ο υποστράτηγος Ρομάν Μπερντνίκοφ αντικαταστάθηκε άμεσα από τον υποστράτηγο Αλεξάντερ Λάπιν, καθώς «χρεώθηκε» την επιτυχημένη αντεπίθεση από τους Ουκρανούς στο Χάρκοβο και την άτακτη υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Βέβαια, το Κρεμλίνο δεν έχει επιβεβαιώσει ότι εκδιώχθηκε για αυτό τον λόγο από τη θέση του.

Η Ρωσία «πιάστηκε στον ύπνο», καθώς οι Ουκρανοί στρατιώτες κυριολεκτικά προέλασαν μέσα από τις πόλεις και τα χωριά της περιοχής, απελευθερώνοντας χιλιάδες ανθρώπους, που ζούσαν υπό την κατοχή των ρωσικών στρατευμάτων.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ο Πούτιν κάλεσε στο γραφείο του τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ζητώντας εξηγήσεις για το μεγάλο φιάσκο στο Χάρκοβο.

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024