Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο OT στη ΔΕΘ – Σκυλακάκης: Δεδομένα τα μέτρα στις συντάξεις

Ο OT στη ΔΕΘ – Σκυλακάκης: Δεδομένα τα μέτρα στις συντάξεις

«Κάνουμε σχεδιασμό για πολύ δύσκολο χειμώνα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο OT FORUM που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ

«Κάνουμε σχεδιασμό για πολύ δύσκολο χειμώνα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επισημαίνοντας πως διανύουμε μια περίοδο αυξημένου πληθωρισμού, ωστόσο η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να βοηθήσει τους πιο ευάλωτους.

Μιλώντας στο OT FORUM που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, ο κ. Σκυλακάκης απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία από το σχέδιο ανακούφισης που θα εφαρμόσει το προσεχές διάστημα το οικονομικό επιτελείο, παραπέμποντας στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα το βράδυ, όμως αποκάλυψε -ερωτηθείς σχετικά- πως τα μέτρα στις συντάξεις, είναι δεδομένα.

Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως το σχέδιο στήριξης είναι επικαιροποιημένο και περιλαμβάνει την ενέργεια, αλλά και ευρύτερα θέματα, σημειώνοντας πως στόχος είναι η υποκατάσταση του ακριβού φυσικού αερίου με άλλα καύσιιμα και η ενθάρρυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, όπως επίσης και η βοήθεια προς του πολίτες οι οποίοι δε μπορούν να προσρμοστού ν σε αυτές τις αλλαγές. Αναφερόμενος στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι αν οι αυξήσεις αφορούσαν τη βενζίνη, αυτή θα ήταν τώρα στα 10-12 ευρώ το λίτρο.

«Ειδικός μήνας ο μήνας ο Σεπτέμβριος»

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό μείγμα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως ο Σεπτέμβριος είναι ένας ειδικός μήνας, «θεωρείται ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού, αν και είναι φθινόπωρο, τα νερά είναι άδεια και το φθηνότερο είδος ενέργειας δεν έχει αναπτυχθεί. Την ίδια ώρα ο λιγνίτης, που δεν είναι φτηνό καύσιμο (200- 220 ευρώ/μεγαβατώρα) δεν έχει μπει στην εξίσωση, ενώ παραδοσιακά αυτό τον μήνα δεν έχουμε πολύ αέρα για να μπουν και ανεμογεννήτριες στο παιχνίδι».

«Όπως και να έχει,  η μεγάλη πλειοψηφία των νοικυριών θα στηριχθούν, θα έχουμε κλίμακες ανάλογα με τις καταναλώσεις αλλά και το κομμάτι της εξοικονόμησης θα παίξει μέγάλο ρόλο. Θα είναι αξιόλογο το όφελος από την εξοικονόμηση», επεσήμανε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως οι τιμές που θα διαμορφωθούν θα επιτρέψουν στα νοικοκυριά να περάσουν τον χειμώνα.

Ερωτηθείς για του πού θα κυμανθούν εν γένει οι τιμές του φυσικού αερίου, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «θα εξαρτηθεί από το εάν θα έχουμε πλαφόν, σε συνάρτηση με το τι θα συμβεί και στην Ουκρανία, Είναι πολλοί οι παράγοντες».

«Κινούμαστε με βάση το δυσμενέστερο σενάριο»

Αναφορικά με τους φόρους και το αν θα υπάρξει μείωση του τέλους επιτηδεύματος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως δεν βλέπει τέτοιου είδους εξέλιξη. «Θα δούμε τι θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός. Ως κυβέρνηση δεν λαμβάνουμε βιαστικές αποφάσεις και κινούμαστε με βάση το δυσμενέστερο σενάριο», πρόσθεσε.

«Κάνουμε σχεδιασμό για ένα δύσκολο χειμώνα, αν αποδειχτεί το αντίθετο θα υπάρχει αξιόλογηση και δυνατότητα για κάτι περαιτέρω. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πριν από μια βδομάδα το αέριο ήταν 340 ευρώ και σε μία ημέρα έπεσε στα 240, αυτά τα 100 ευρώ (είναι 7 δισ. στο ΑΕΠ), τρία δισ. στο δημοσιονομικό κόστος χωρίς τα μέτρα στήριξης», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δήλωσε πως τα μέτρα στις συντάξεις είναι δεδομένα, καθώς όπως είπε η άνοδος του ΑΕΠ προσθέτει στις συντάξεις. Όπως είπε, «η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 4% με 5% φέτος, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά».

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024