Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βόρεια Κορέα: Νέος νόμος προβλέπει ακόμα και προληπτικές πυρηνικές επιθέσεις

Βόρεια Κορέα: Νέος νόμος προβλέπει ακόμα και προληπτικές πυρηνικές επιθέσεις

Η είδηση έρχεται την ώρα που παρατηρητές προειδοποιούν ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται για την πρώτη δοκιμή πυρηνικού όπλου από το 2017.

Η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει ακόμα και σε προληπτικά πυρηνικά χτυπήματα αν απειλείται η χώρα ή η ηγεσία της, προβλέπει νέος νόμος, τον οποίο αναλυτές αποδίδουν στον φόβο του Κιμ Γιονγκ-Ουν για ενδεχόμενη προσπάθεια εξουδετέρωσής του.

Η είδηση έρχεται την ώρα που παρατηρητές προειδοποιούν ότι η Πιονγκγιάνγκ ετοιμάζεται για την πρώτη δοκιμή πυρηνικού όπλου από το 2017.

Διαβάστε επίσης: Η Ρωσία φέρεται να αγοράζει πυρομαχικά από τη Βόρεια Κορέα

Ο νέος νόμος της Πιονγκγιάνγκ που θεσμοθετεί τον «αυτοματισμό» των πυρηνικών πληγμάτων, αν η ηγεσία της Βόρειας Κορέας ή τα συστήματα διοίκησης και ελέγχου της χώρας απειληθούν, αναδεικνύει τους φόβους του Κιμ Γιονγκ Ουν για ένα πλήγμα αποκεφαλισμού (decapitation strike), εκτιμούν αναλυτές.

Η θέσπιση του νόμου που ανακοινώθηκε την Πέμπτη καθιστά «αμετάκλητο» το στάτους της Βόρειας Κορέας ως πυρηνικής δύναμης και αποκλείει οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίησή της, δήλωσε ο βορειοκορεάτης ηγέτης.

«Στην περίπτωση που το σύστημα διοίκησης και ελέγχου των πυρηνικών δυνάμεων τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας επίθεσης από εχθρικές δυνάμεις, ένα πυρηνικό πλήγμα θα πρέπει να εξαπολυθεί αυτομάτως και αμέσως για την καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων», αναφέρεται στο κείμενο του νέου νόμου, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ακόμα κι αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν σκοτωθεί από ξένη επίθεση η χώρα θα απαντήσει αυτόματα (Reuters)

Ψυχροπολεμική τακτική

Ο Κιμ ασκεί «μονολιθική διοίκηση» στις πυρηνικές δυνάμεις, ωστόσο με την διατύπωση του νόμου προβλέπεται ότι, αν ο ίδιος σκοτωθεί, ανώτατος αξιωματούχος θα ορισθεί για να επιτρέψει τα πυρηνικά αντίποινα, δηλώνει ο Άνκιτ Πάντα του Carnegie Endowment for International Peace.

«Η βασική ιδέα είναι να γνωστοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Νότια Κορέα ότι με τον αποκεφαλισμό της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας δεν θα αποφύγουν τα πυρηνικά πλήγματα αντιποίνων», προσθέτει σημειώνοντας ότι υπάρχουν τέτοια προηγούμενα σε άλλες πυρηνικές δυνάμεις, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία έχουν χρησιμοποιήσει τεχνικά συστήματα που διασφαλίζουν πυρηνικά αντίποινα, ακόμη και αν οι ηγέτες τους έχουν σκοτωθεί.

Γνωστό παράδειγμα, το σοβιετικό σύστημα «dead hand» που προέβλεπε την αυτόματη εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων κατά αμερικανικών στόχων σε περίπτωση ανίχνευσης πυρηνικής επίθεσης κατά της Μόσχας, ακόμη και αν οι επικοινωνίες της στρατιωτικής διοικητικής αλυσίδας έχουν διακοπεί (και τα μέλη της στρατιωτικής διοίκησης έχουν, για παράδειγμα, σκοτωθεί).

Σύμφωνα με τον Άνκιτ Πάντα, για την Βόρεια Κορέα, προς το παρόν, είναι απίθανη η λειτουργία του σχήματος της αποτροπής μέσω της βεβαιότητας ότι θα υπάρξει άμεση, αυτόματη και συντριπτική πυρηνική απάντηση ακόμη και αν ένα πρώτο εχθρικό πλήγμα έχει θέσει εκτός λειτουργίας το σύστημα διοίκησης και ελέγχου (fail deadly).

«Θα περίμενα, προς το παρόν, ότι το σύστημα «fail deadly» θα βασίζεται σε οργανωτικά βήματα: για παράδειγμα, ο Πρώτος Γραμματέας του Κόμματος των Εργαζομένων επιβεβαιώνει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν σκοτώθηκε και δίνει την άδεια για την χρήση πυρηνικών όπλων».

Δυτικά σχέδια επίθεσης

Αν και η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι δεν επιδιώκουν την δια της βίας αλλαγή του βορειοκορεατικού καθεστώτος, και οι δύο χώρες έχουν καταρτίσει σχέδια που περιλαμβάνουν πλήγματα κατά της ηγεσίας της Πιονγιάνγκ.

Κατά την διάρκεια της περιόδου κλιμάκωσης της έντασης ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ το 2017, η τότε κυβέρνηση Τραμπ επέμενε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για ένα προληπτικό στοχευμένο πλήγμα κατά του καθεστώτος (bloody nose strike), αλλά ιδιωτικά η Ουάσινγκτον αναθεωρούσε και αναπροσάρμοζε τα σχέδια για ένα πλήγμα εξόντωσης της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας της Πιονγιάνγκ (decapitation strike), γράφει στο βιβλίο του με τίτλο «Rage» ο αμερικανός δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γιολ, που ανέλαβε καθήκοντα τον Μάιο, έχει δημόσια δώσει νέα έμφαση στο σύστημα «kill chain» (εντοπισμός στόχου-ανάθεση-απόφαση- διαταγή-καταστροφή) για την αντιμετώπιση μίας πυρηνικής επίθεσης της Βόρειας Κορέας. Η Σεούλ χρηματοδοτεί τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν στο σχήμα αυτό, ανάμεσά τους τα αεροσκάφη F-35A και πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια.

Η στρατηγική «kill chain» απέναντι στην Πιονγιάνγκ αναπτύχθηκε πριν από μία δεκαετία κατά την ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας ως πυρηνικής δύναμης και προβλέπει προληπτικά πλήγματα κατά των πυραύλων και ενδεχομένως της ανώτατης ηγεσίας της, σε περίπτωση επικείμενης επίθεσης.

Κατά την ομιλία του για την παρουσίαση του νέου νόμου, ο Κιμ αναφέρθηκε στην έννοια του «kill chain» και της στρατηγικής που την συνοδεύει για να δικαιολογήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ.

Η χθεσινή κίνηση της Πιονγιάνγκ θέλει να αποτρέψει οποιαδήποτε σκέψη για προληπτικό στοχευμένο πλήγμα εναντίον της σε περίπτωση που οποιαδήποτε κυβέρνηση θελήσει να την ξαναπεριλάβει στο μενού της πολιτικής της απέναντι στην Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τον Ρομπ Γιορκ, διευθυντή Περιφερειακών Υποθέσεων του Pacific Forum, με έδρα την Χαβάη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024