Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πακιστάν: Έκκληση Γκουτέρες για βοήθεια - Στα 30 δισεκ. δολάρια οι καταστροφές από τις πλημμύρες

Πακιστάν: Έκκληση Γκουτέρες για βοήθεια – Στα 30 δισεκ. δολάρια οι καταστροφές από τις πλημμύρες

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 1.391 ανθρώπους, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, ενώ έχει διαταταραχθεί η ζωή πάνω από 33 εκατομμυρίων Πακιστανών

Έκκληση για τη χορήγηση «μαζικής» βοήθειας στο Πακιστάν, που έχει πληγεί σφόδρα από τις πλημμύρες, απηύθυνε σήμερα στον κόσμο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα με στόχο να ενισχύσει την ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας στην καταστροφή αυτή, την ώρα που η πακιστανική κυβέρνηση αποτιμά τις ζημιές που προκλήθηκαν σε 30 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μαζική οικονομική υποστήριξη

Οι καταρρακτώδεις βροχές την εποχή των μουσώνων και το λιώσιμο των παγετώνων στο βόρειο Πακιστάν προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες που παρέσυραν σπίτια, δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές, γέφυρες, άφησαν πίσω τους νεκρά ζώα και κατεστραμμένες σοδειές και στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 1.391 ανθρώπους.

Τεράστιες περιοχές της χώρας έχουν βυθιστεί στο νερό και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι οι πλημμύρες έχουν διαταράξει τις ζωές σχεδόν 33 εκατομμυρίων ανθρώπων, ενώ τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ΓΓ του ΟΗΕ επιρρίπτουν την ευθύνη γι’αυτές στις κλιματικές αλλαγές.

«Απευθύνω έκκληση στη διεθνή κοινότητα καθώς το Πακιστάν έχει ανάγκη από μαζική οικονομική υποστήριξη, ενώ σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις οι απώλειες ανέρχονται σε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο Γκουτέρες σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Σεχμπάζ Σαρίφ από το Ισλαμαμπάντ έπειτα από συνάντησή τους.

Απεριόριστο ποσό χρηματοδότησης

«Το Πακιστάν χρειάζεται απεριόριστο ποσό χρηματοδότησης» για τις προσπάθειές του ανακούφισης του πληθυσμού, υπογράμμισε ο Σαρίφ, σημειώνοντας ότι η χώρα του «θα εξακολουθήσει να έχει πρόβλημα για όσο καιρό δεν λαμβάνει επαρκή διεθνή βοήθεια».

Το Πακιστάν αναμένει να αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψή του για αύξηση του ΑΕΠ για το οικονομικό έτος 2022-2023 σε 3% από 5% λόγω των απωλειών, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Σχεδιασμού Άχσαν Ίκμπαλ σε συνέντευξη Τύπου.

Έκκληση για βοήθεια 160 εκατομμυρίων δολαρίων

Ο ΟΗΕ έχει απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την συγκέντρωση βοήθειας 160 εκατομμυρίων δολαρίων για να συνδράμει το Πακιστάν να αντιμετωπίσει την καταστροφή που υπέστη.

Εκτός από την συνάντησή του με τον Σαρίφ και τον υπουργό Εξωτερικών του Πακιστάν Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι, ο Γκουτέρες θα επισκεφθεί περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έπεσαν στον Πακιστάν 391 χιλιοστά βροχής, ή σχεδόν 190% περισσότερη βροχή σε σχέση με τον μέσο όρο 30 ετών, ενώ στη νότια επαρχία Σιντ έπεσε 466% περισσότερη βροχή από τον μέσο όρο.

Ο Γκουτέρες τόνισε ότι ο κόσμος χρειάζεται να συνειδητοποιήσει τον αντίκτυπο των κλιματικών αλλαγών στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. «Είναι σημαντικό να το συνειδητοποιήσει αυτό η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα οι χώρες που έχουν συμβάλει περισσότερο στην κλιματική αλλαγή», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

6,4 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 6,4 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια στις πλημμυρισμένες περιοχές.

Το κόστος του καθαρισμού και της ανοικοδόμησης μετά τις πλημμύρες επιτείνει παράλληλα τις ανησυχίες σχετικά με το αν η χώρα μπορεί να αντέξει να συνεχίσει να αποπληρώνει το χρέος της.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τα κρατικά ομόλογα σημείωσαν αιφνίδια πτώση, σε σχεδόν το μισό της ονομαστικής τους αξίας σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς οι διεθνείς επενδυτές έχουν αρχίσει να φοβούνται στάση πληρωμών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024