Οι δυσκολίες, σύμφωνα με το συνδικάτο Cgil και το ίδρυμα Ντι Βιτόριο, είναι εντονότερες για τους νέους μέχρι 24 ετών και για τις γυναίκες στην Ιταλία.  

Σύμφωνα με έρευνα του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου CGIL, 9,2 εκατομμύρια  πολίτες αντιμετωπίζουν ουσιαστικές δυσκολίες στην Ιταλία, είτε επειδή είναι άνεργοι, είτε επειδή η δουλειά τους δεν τους εγγυάται ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

Το ίδρυμα ερευνών Τζουζέπε Ντι Βιτόριο, το οποίο ανήκει στο συνδικάτο CGIL, προχώρησε σε καταγραφή των ανέργων και όσων έχουν αποθαρρυνθεί και έχουν πάψει, πλέον να ζητούν εργασία. Στην φάση αυτή, πρόκειται για 4,3 εκατομμύρια πολίτες.

Διαβάστε επίσης: Eurostat: Στο 11,4% η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούλιο – Στο 6,6% στην ευρωζώνη

Πιο δύσκολα τα πράγματα για νέους και γυναίκες

Παράλληλα, άλλα 4,9 εκατομμύρια πολιτών εργάζονται μόνο για μικρά χρονικά διαστήματα ή αναγκάσθηκαν να δεχθούν απασχόληση ορισμένου χρόνου, με απολαβές που δεν καλύπτου τις ανάγκες τους.

Οι δυσκολίες, σύμφωνα με το συνδικάτο CGIL και το ίδρυμα Ντι Βιτόριο, είναι εντονότερες για τους νέους μέχρι 24 ετών και για τις γυναίκες.

Η έλλειψη εργασίας και οι μη ικανοποιητικές συνθήκες συνδέονται άμεσα με τις διάφορες ηλικιακές ομάδες: στην Ιταλία, το 61,7% των νέων μέχρι 24 ετών είναι άνεργοι, έπαψαν να ψάχνουν δουλειά ή δεν είναι ικανοποιημένοι από τις αποδοχές και τη διάρκεια της εργασίας του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 13,9% για τους πολίτες από 55 μέχρι 64 ετών.

Αυξάνεται η επισφάλεια

Τέλος, η επισφάλεια στην απασχόληση αυξάνεται σημαντικά.

Το 2008, ο αριθμός των απασχολούμενων στην Ιταλία υπολογιζόταν σε περίπου 23 εκατομμύρια, αλλά υπήρχαν 2,4 εκατομμύρια προσωρινά απασχολούμενοι.

Σήμερα, με παρόμοιο αριθμό απασχολούμενων, υπάρχουν 3,2 εκατομμύρια επισφαλώς εργαζόμενοι (800.000 περισσότεροι).

«Η έρευνα FDV», λέει η συνομοσπονδιακή γραμματέας της CGIL, Tania Scacchetti, «είναι ένα στιγμιότυπο μιας χώρας σε παρακμή, που χρειάζεται επειγόντως επενδύσεις, προσανατολισμένες και στοχευμένες στην αύξηση της απασχόλησης, αλλά και παρεμβάσεις για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας ώστε να βελτιωθεί η ποιότητά της».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr