Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Artemis: H NASA διάλεξε ράφτη για τη Σελήνη - Το κοστούμι θα βγει ακριβό

Artemis: H NASA διάλεξε ράφτη για τη Σελήνη – Το κοστούμι θα βγει ακριβό

Μόνο οι στολές για την πρώτη προσσελήνωση θα κοστίσουν 230 εκατομμύρια δολάρια.

Μπορεί να μην γνωρίζουμε ακόμα πότε θα επιστρέψουν οι Αμερικανοί στη Σελήνη, γνωρίζουμε όμως θα φορέσουν για την περίσταση.

Η NASA ανακοίνωσε ότι επέλεξε εργολάβο για τον σχεδιασμό και την κατασκευή των διαστημικών στολών που θα φορά το πλήρωμα του Artemis III, την πρώτη ανθρώπινη αποστολή στη Σελήνη εδώ και μισό αιώνα.

Η εκτόξευση, η οποία δεν αναμένεται πριν από το 2025 το νωρίτερο, θα είναι το πρώτο βήμα για τη μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στη Σελήνη και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα Artemis ξεκινά φέτος με την αποστολή Artemis I, μια δοκιμαστική αποστολή με τρία ανδρείκελα στη θέση των αστροναυτών.

Διαβάστε επίσης: Φιλέτο στο Διάστημα – NASA και Κίνα θέλουν το ίδιο οικόπεδο στο φεγγάρι

Για την ανάπτυξη νέων διαστημικών στολών που θα χρησιμοποιηθούν στη σεληνιακή επιφάνεια η NASA επέλεξε την Axiom Space, εταιρεία με έδρα το Χιούστον. Δεδομένου ότι μόνο δύο μέλη του Artemis ΙΙΙ θα πατήσουν στο φεγγάρι, το κόστος του διαστημικού ρουχισμού βγαίνει υψηλό στα 230 εκατομμύρια δολάρια.

Οι στολές των αποστολών Apollo παρουσίαζαν πρόβλημα εισροής σκόνης (NASA)

Το ποσό αυτό όμως είναι ένα μικρό μέρος των 3,5 δισεκατομμυρίων που είναι πρόθυμη να δώσει η NASA έως το 2034 για νέες διαστημικές στολές, τόσο για τη Σελήνη όσο και για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στους επιμέρους διαγωνισμούς συμμετέχουν η Axiom και η εταιρεία Collins Aerospace.

«Βασιζόμενη σε περισσότερα από 50 χρόνια εμπειρίας, η NASA όρισε τις τεχνικές απαιτήσεις και τις προδιαγραφές ασφάλειας για τη νέα γενιά διαστημικών στολών. Η Axiom Space θα είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την πιστοποίηση και παραγωγή των στολών και του υποστηρικτικού υλικού για το Artemis III» αναφέρει η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Ένα από τα προβλήματα που καλείται να λύσει η εταιρεία είναι η εισχώρηση σεληνιακής σκόνης, η οποία αποτελείται από εξαιρετικά αιχμηρούς κόκκους και μπορούσε να περάσει μέσα στις στολές των αποστολών Apollo και από εκεί στο εσωτερικό του σκάφους.

Οι νέες στολές θα πρέπει επίσης να μπορούν να αντιμετωπίζουν ακραίες θερμοκρασίες, καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει στους 120 βαθμούς στη διάρκεια της σεληνιακής ημέρας και βυθίζεται στους -130 τη νύχτα.

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024