Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δικαστής απορρίπτει την αγωγή για «παιδική πορνογραφία» στο εξώφυλλο των Nirvana

Δικαστής απορρίπτει την αγωγή για «παιδική πορνογραφία» στο εξώφυλλο των Nirvana

Ο Σπένσερ Έλντεν ο οποίος απεικονίζεται ως μωρό στο εξώφυλλο του «Nevermind» έχασε τη δικαστική διαμάχη, με την οποία διεκδικούσε χρηματική αποζημίωση.

Δικαστής απέρριψε την αγωγή που είχε καταθέσει ένας 31χρονος άνδρας, ο Σπένσερ Έλντεν, ο οποίος, ως μωρό, είχε κοσμήσει το εξώφυλλο του σημαντικού άλμπουμ των Nirvana, «Nevermind», και υποστήριξε 30 χρόνια αργότερα ότι η εμβληματική φωτογραφία που τον δείχνει να παρασύρεται γυμνός σε μια πισίνα ήταν μια μορφή σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Ο δικαστής, Φερνάντο Μ. Ολγκούιν, έγραψε στην οκτασέλιδη απόφασή του ότι επειδή ο Έλντεν γνώριζε για το εξώφυλλο του άλμπουμ πάνω από 10 χρόνια, άργησε να καταθέσει την αγωγή του, καθιστώντας τους ισχυρισμούς του άκαιρους.

Η αγωγή κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην Κεντρική Περιφέρεια της Καλιφόρνιας εναντίον του Κερτ Κομπέιν, των πρώην συναδέλφων του μουσικού, David Grohl και Krist Novoselic, και της χήρας του Κομπέιν, της Courtney Love, μεταξύ άλλων μερών. Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είναι «ευτυχείς που αυτή η αδικαιολόγητη υπόθεση οδηγήθηκε σε ταχεία κατάληξη».

Η απόρριψη ήρθε αφού ο δικαστής Ολγκούιν απέρριψε την υπόθεση τον Ιανουάριο για άλλο λόγο: Οι δικηγόροι του Έλντεν είχαν χάσει την προθεσμία για να απαντήσουν σε αίτηση απόρριψης από τους δικηγόρους της Nirvana.

Ο δικαστής είχε επιτρέψει στους δικηγόρους του Έλντεν να καταθέσουν μια δεύτερη τροποποιημένη αγωγή για να αντιμετωπίσουν την επιχειρηματολογία στην αίτηση απόρριψης των κατηγορουμένων.

Αλλά η πρόσφατη απόρριψη φαίνεται να τερματίζει το νομικό μπρος-πίσω.

Ο Έλντεν ένας καλλιτέχνης που ζει στην κομητεία του Λος Άντζελες, έχει πάει για χρόνια σε ψυχοθεραπεία για να «δουλέψει» το πώς τον επηρέασε το εξώφυλλο του άλμπουμ, είπαν οι δικηγόροι του, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκε η ιδιωτική του ζωή, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

Ζητούσε 150.000 δολάρια από καθένα από τα 15 άτομα και τις εταιρείες που αναφέρονται στην αγωγή.

Η φωτογραφία του Έλντεν, ο οποίος ήταν τότε τεσσάρων μηνών, επιλέχθηκε ανάμεσα σε δεκάδες φωτογραφίες μωρών από τον φωτογράφο Kirk Weddle. Ο Κομπέιν οραματίστηκε το εξώφυλλο του άλμπουμ που έδειχνε ένα μωρό κάτω από το νερό.

Ο Weddle πλήρωσε στους γονείς του Έλντεν 200 δολάρια για τη φωτογραφία, η οποία αργότερα τροποποιήθηκε ώστε να δείχνει το μωρό να κυνηγάει ένα χαρτονόμισμα του δολαρίου, κρεμασμένο από ένα αγκίστρι ψαρέματος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η γνώμη του Έλντεν για τη φωτογραφία άλλαξε. Αρχικά, εμφανίστηκε να ενθουσιάζεται με τη συμμετοχή του στο κλασικό εξώφυλλο, αναπαριστώντας τη στιγμή για τις 10η, 17η, 20ή και 25η επέτειο του άλμπουμ, αν και όχι γυμνός.

Photo: YouTube

«Είναι ωραίο αλλά και περίεργο να συμμετέχω σε κάτι τόσο σημαντικό που δεν θυμάμαι καν», δήλωσε το 2016 σε συνέντευξή του στη New York Post, στην οποία πόζαρε κρατώντας το εξώφυλλο του άλμπουμ στα 25 του χρόνια. Εξέφρασε ωστόσο την οργή του για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να μιλούν γι’ αυτό, λέγοντας στο GQ Australia ότι δεν αισθανόταν άνετα με τον κόσμο που τον έβλεπε γυμνό. «Δεν είχα πραγματικά άλλη επιλογή», είπε.

Στην αίτησή τους για απόρριψη, οι δικηγόροι των Nirvana δήλωσαν ότι το 2003, όταν ο Έλντεν ήταν 12 ετών, αναγνώρισε σε μια συνέντευξη ότι πιθανότατα θα είναι πάντα γνωστός ως το μωρό στο εξώφυλλο του άλμπουμ.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, είπε τότε: «Πιθανότατα θα πάρω κάποια χρήματα από αυτό».

*Με στοιχεία από nytimes.com

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024