Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απάτες και αυταπάτες για τους εξορκισμούς στη Θεσσαλονίκη

Απάτες και αυταπάτες για τους εξορκισμούς στη Θεσσαλονίκη

Οι υπαίθριες τελετές στην Πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη θα μπορούσε να είναι αστεία αν δεν ήταν ταυτόχρονα τόσο σοβαρή - Στο φως έρχονται δεκάδες ανθρώπινες τραγωδίες που η συγκεκριμένη οργάνωση έχει εκμεταλλευτεί, με απώτερο σκοπό το οικονομικό όφελος αλλά και καταγγελίες για βιασμούς

Η υπόθεση με τις υπαίθριες τελετές εξορκισμού στην Πλατεία Αριστοτέλους, από την «Εκκλησία των Εθνών Θεσσαλονίκης», θα μπορούσε να είναι τρομερά αστεία αν δεν ήταν ταυτόχρονα τόσο σοβαρή. Ενας «εξορκιστής» ετών 38, ονόματι Χαράλαμπος Τσακωνίδης, πορεύεται, όπως λέει, με το ατού της υπερδύναμης να λύνει μάγια και να θεραπεύει πάσαν νόσον, το οποίο του μεταλαμπάδευσε ο μέντοράς του και προφήτης, Τ. Μπ. Τζόσουα, στο Λάγος της Νιγηρίας, για να ‘ναι σε θέση σήμερα να αυτοαποκαλείται «προπονητής που χτίζει ηγέτες του αύριο». Αν ζούσαν ο Τσιώλης και ο Βακαλόπουλος, θα έτριβαν τα χέρια τους. Μόνο που οι δύο λάτρεις του νεοελληνικού σουρεαλισμού δεν ζουν πια. Και ο «Ανθρωπος του Θεού Χάρης» δεν είναι απλώς μια κωμική φιγούρα με σακάκια Bollywood που στα ρεπό του κάνει εξορκισμούς και θαύματα αλλά ο εκπρόσωπος μιας «θρησκευτικής» οργάνωσης για την οποία όσα γίνονται γνωστά δεν αφορούν κινηματογραφικά σενάρια αλλά διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Οσο οι μέρες κυλούν και τα δημοσιογραφικά βλέμματα αυξάνονται -κάτι που μοιάζει να ενοχλεί ιδιαίτερα την οργάνωση – στο φως έρχονται δεκάδες ανθρώπινες τραγωδίες που η συγκεκριμένη οργάνωση έχει εκμεταλλευτεί, με απώτερο σκοπό το οικονομικό όφελος. Αρχικά, ο ισχυρισμός της οργάνωσης στο Διαδίκτυο ότι ιδρύθηκε «στη βιβλική πόλη της Θεσσαλονίκης», στις 19 Απριλίου 2015, «με την οδηγία του Αγίου Πνεύματος», αποσιωπά τελείως τη δράση της οργάνωσης στην Αθήνα, υπό τον προκάτοχο του Χάρη, Ανδρέα, ο οποίος κατηγορήθηκε για σειρά βιασμών και υποθέσεις οικονομικής εξαπάτησης. Μέχρι που το 2014, έπειτα από πλήθος καταγγελιών, η ΕΛ.ΑΣ. παρενέβη και το παράρτημα στην Πλατεία Αμερικής έκλεισε.

Κέντρο… διασκεδασης

Ο «Ανθρωπος του Θεού Χάρης», που εν τω μεταξύ, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, αγωνιζόταν «να γίνει κατάλληλος για τον Θεό, ώστε στη διορισμένη ώρα Του να είναι έτοιμος να εκπληρώσει το θείο κάλεσμά του», ένιωσε πως ήρθε αυτή η ώρα, και, προφασιζόμενος ότι ο πάστορας Ανδρέας δεν ήταν αναγνωρισμένος από τον προφήτη Τζόσουα, έστησε την οργάνωση από την αρχή, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη, χωρίς άδεια λειτουργίας (λεπτομέρειες) στο πρώην κέντρο διασκέδασης «Νεράιδα», κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» – η μόνη σοφή κίνηση.

Προ ημερών, ένας άνδρας κατήγγειλε ότι είδε τη σύζυγό του στο κανάλι της οργάνωσης να πρωταγωνιστεί σε σκηνές εξορκισμού – ως δαιμονισμένη – ενώ η ίδια του έλεγε, έως τότε, ότι πετάγεται σε φιλικά σπίτια όπου ψήνουν και τραγουδάνε. Ο ίδιος άνδρας, στον οποίο δεν μιλούν πλέον η γυναίκα και τα παιδιά του, σχολίασε σχετικά με το βίντεο «εξορκισμού» της συζύγου, πως «παίζει θέατρο ή κάτι της έδωσαν», καθώς δεν αναγνώριζε τη συμπεριφορά της. Αλλες καταγγελίες κάνουν λόγο για «φακέλους φορτωμένους» που λαμβάνουν άτομα από τα γραφεία της οργάνωσης, τα οποία νωρίτερα έχουν υπάρξει «δαιμονισμένα». Μια γυναίκα κατήγγειλε ότι μια κυρία που διακρίνεται στα βίντεο της «Εκκλησίας των Εθνών Θεσσαλονίκης», της έκανε πλύση εγκεφάλου, υποστηρίζοντας ότι της έχουν κάνει μάγια. «Στο μεταξύ εγώ πιστεύω στα μάγια», δήλωσε η ίδια και το αποτέλεσμα ήταν ότι, στη συνέχεια, της ζήτησε χρήματα για να της τα λύσει, εκείνη δεν είχε, οπότε της αντιπρότειναν χρυσαφικά, ή έστω τίτλους σπιτιού, έως ότου βρει τα μετρητά να ξεχρεώσει.

Ράντισμα στον Ολισαντέμπε

Θύμα της συγκεκριμένης οργάνωσης έπεσε και ο Εμάνουελ Ολισαντέμπε. Ο νιγηριανός ποδοσφαιριστής, έπειτα από τραυματισμό που είχε στο αριστερό γόνατο, διακρίνεται σε βίντεο να δέχεται ράντισμα από θαυματουργό νερό (το οποίο πωλείται έναντι αντιτίμου στο Διαδίκτυο) και στη συνέχεια να τρέχει γύρω-γύρω… θεραπευμένος. «Νομίζω ότι πρέπει να προσέχει λίγο ο κόσμος, να ανοίγει τα μάτια του και να καταλαβαίνει», ανέφερε σε δημόσια δήλωσή του ο μητροπολίτης Νιγηρίας Αλέξανδρος, συμπληρώνοντας: «Στη διάρκεια των 25 χρόνων που είμαι μητροπολίτης εδώ, έχει συμβεί τρεις-τέσσερις φορές να με πάρουν άνθρωποι καρκινοπαθείς, σε προχωρημένο στάδιο, οι οποίοι ζητούσαν τη γνώμη μου, αν θα ήταν σωστό να έρθουν εδώ και να θεραπευθούν από αυτόν. Ποντάρουν στην ανάγκη και τη δυσκολία των ανθρώπων και τους εκμεταλλεύονται οικονομικά».

Είναι δύσκολο να πει κανείς ποιος έχει μεγαλύτερη ευθύνη, ένας τραυματισμένος ποδοσφαιριστής που ενώ είναι πλαισιωμένος από ένα ιατρικό team, επιλέγει να απευθυνθεί σε μια οργάνωση της οποίας και μόνο η αισθητική της διαδικτυακής της παρουσίας φωνάζει από χιλιόμετρα, «προσοχή, εδώ τσαρλατάνοι»; Ή η ίδια η οργάνωση που γνωρίζει ότι απευθύνεται σε ανθρώπους απελπισμένους για να τους πουλήσει ψεύτικη ελπίδα με το αζημίωτο; Θεωρητικά οι απόψεις μπορεί να διίστανται. Στην πράξη, όμως, η Δικαιοσύνη έχει συγκεκριμένους κανόνες και πλέον το παιχνίδι έχει μεταφερθεί στο δικό της γήπεδο. Δύο μέλη της οργάνωσης, ο Δημήτριος Παναπακίδης και ο ίδιος ο «Ανθρωπος του Θεού Χάρης», οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο παράνομος χώρος λατρείας στη Θεσσαλονίκη σφραγίστηκε και οι δυο τους αφέθηκαν ελεύθεροι ως τις 14 Νοεμβρίου που ορίστηκε τακτική δικάσιμος. Από της φυλακής τα σίδερα, ο «Wiseaman Harry», όπως τον αποκαλούν, δήλωσε: «Χαίρομαι και πανηγυρίζω που με αξίωσε ο Θεός να συλληφθώ και να οδηγηθώ στα κρατητήρια της Αστυνομίας». Να και κάτι στο οποίο θα μας βρει όλους σύμφωνους.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024