Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν είναι πάρκινγκ παιδιών τα ΚΔΑΠ και οι παιδικοί σταθμοί

Δεν είναι πάρκινγκ παιδιών τα ΚΔΑΠ και οι παιδικοί σταθμοί

Πρέπει να βρεθούν πόροι

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι πάρκινγκ παιδιών. Αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο κοινωνικής πολιτικής και βοηθούν ιδιαίτερα τις οικογένειες που αποφασίζουν να εμπιστευτούν σε αυτά τα παιδιά τους. Εκεί οι ώρες τους όντως είναι παραγωγικές, καθώς τους παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες καλλιτεχνικής και μουσικής παιδείας, ενισχυτικής διδασκαλίας, κ.α.

Εκεί βρίσκουν αποκούμπι δεκάδες χιλιάδες παιδιά οικογενειών σε περιοχές όπου κατοικούν εργαζόμενοι με χαμηλές αμοιβές, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, κ.α. Και ουσιαστικά δίνονται μεγάλες ανάσες σε αυτές τις οικογένειες που βλέπουν τα παιδιά τους να απασχολούνται δημιουργικά.

Αυτό συνέβαινε μέχρι πέρυσι. Από φέτος αλλάξανε οι καταστάσεις. Ήδη χιλιάδες παιδιά, περίπου 84.000, ηλικίας 5-12 ετών, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή από πολλές απόψεις, μένουν εκτός ΚΔΑΠ και παιδικών σταθμών. Και αυτό καταγράφεται σε όλες τις περιφέρειες και τα μηνύματα είναι πάρα πολύ αρνητικά.

Το θέμα έφθασε στο Κοινοβούλιο από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και το ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., ενώ και κυβερνητικοί βουλευτές διαμαρτύρονται, όπως και βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την ερώτηση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ (σ.σ. οι βουλευτές Γιώργος Μουλκιώτης, Ευαγγελία Λιακούλη, Βασίλης Κεγκέρογλου και Μιχάλης Κατρίνης) στο Κοινοβούλιο, α) τα voucher που διανέμονται, στην πράξη ένα σημαντικό παραμένει αδιάθετο καθώς δεν υπάρχουν οι αντίστοιχες θέσεις σε δομές οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα, και β) πέρσι, με αισθητά λιγότερες αιτήσεις (113.877 έναντι 133.705 φέτος), και με μικρότερο γενικό προϋπολογισμό, δόθηκαν 63.051 voucher σε παιδιά για ΚΔΑΠ, έναντι 49.516 φέτος για την περίοδο 2022-2023.

Είναι μείζον θέμα και αφορά την κοινωνική συνοχή. Δεν είναι μια υπόθεση που έχει οικονομικό σκέλος, καθώς το κοινωνικό αποτύπωμα υπερτερεί με την κοινωνική προσφορά που δίνεται.

Ως εκ τούτου οι αρμόδιοι υπουργοί, ας φροντίσουν άμεσα να λύσουν το θέμα. Διότι μιλάμε για την υπογεννητικότητα, ότι μειωνόμαστε ως πληθυσμός, αλλά υστερούμε σε μέτρα κοινωνικής πολιτικής που θα στηρίξουν τις οικογένειες με παιδί ή παιδιά.

Πόροι μπορεί να βρεθούν. Ας κόψει η Πολιτεία από άλλα πεδία. Και αυτό εάν πραγματικά η κυβέρνηση θέλει να στηριχθούν οικογένειες με παιδιά.

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 5ο τελικό της Α1 μπάσκετ Γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024