Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ειρηνοδικείο Αθηνών: Καταγγελία ακραίου ρατσιστικού λόγου κατά οροθετικού ατόμου

Ειρηνοδικείο Αθηνών: Καταγγελία ακραίου ρατσιστικού λόγου κατά οροθετικού ατόμου

Κακοποιητικός λόγος σε δικαστική αίθουσα με αφορμή τον HIV

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή” καταδικάζει απερίφραστα το περιστατικό εκφοράς άκρως κακοποιητικού και στιγματιστικού λόγου που σημειώθηκε κατά τη πρόσφατη συνεδρίαση των Ασφαλιστικών Μέτρων του Ειρηνοδικείου Αθηνών και εκφράζει την έκπληξη και τη δυσαρέσκεια του για όσα αναχρονιστικά και σκοταδιστικά ακούστηκαν σε δικαστική αίθουσα εν έτει 2022.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταγγελία της οργάνωσης ΑΡΣΙΣ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ανωτέρω δικαστήριο, ένας εκ των διαδίκων, ο οποίος δήλωσε μάλιστα ότι είναι καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ανέφερε ότι ο αντίδικός του έπρεπε να τον είχε ενημερώσει για την HIV-οροθετικότητά του πριν του μισθώσει το διαμέρισμα, διότι αν το γνώριζε, δε θα συμφωνούσε στην μίσθωση εξαιτίας της έκθεσής του σε κίνδυνο μετάδοσης του ιού – παραδείγματος χάριν μέσω χρήσης κοινού ποτηριού νερού.

Η δε δικηγόρος του εν λόγω καθηγητή φέρεται να σημείωσε πως ο ίδιος έχει μικρά παιδιά τα οποία διατρέχουν επίσης κίνδυνο μετάδοσης εξαιτίας του ότι αναπνέουν τον ίδιο αέρα με τον οροθετικό μισθωτή. Αξίζει να σημειωθεί πως αναφέρθηκε επίσης ότι διέρρευσε η πληροφορία περί της οροθετικότητας στους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας και συγκεντρώθηκαν υπογραφές για την αποχώρησή του εν λόγω ατόμου.

Ο κοινωνικός στιγματισμός

Τα λεγόμενα αυτά φυσικά δεν έχουν καμία απολύτως επιστημονική βάση, καθότι ο HIV δεν μεταδίδεται μέσω της κοινωνικής συναναστροφής, ενώ παράλληλα αναπαράγουν παρωχημένες, αβάσιμες και στιγματιστικες αιτιάσεις. Ταυτόχρονα, γινόμαστε για μια ακόμα φορά μάρτυρες κατάφωρης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των οροθετικών ατόμων.

Δεδομένου του ότι τα ιατρικά δεδομένα σχετικά με τον HIV έχουν αλλάξει ριζικά τις τελευταίες δεκαετίες, ο σημαντικότερος κίνδυνος τελικά για τα άτομα που ζουν με τον ιό είναι η άγνοια των υπολοίπων και ο κοινωνικός στιγματισμός. Περιστατικά σαν αυτό αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της ουσιαστικής και σύγχρονης αγωγής υγείας στο σχολικό πρόγραμμα, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημά μας προς την Πολιτεία.

Η Θετική Φωνή καταδικάζει το περιστατικό, εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τα όσα ειπώθηκαν σε δικαστική αίθουσα και δηλώνει την αμέριστη στήριξή της στο θύμα του κακοποιητικού λόγου. Δεσμευόμαστε πως θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες και καταγγελίες.

Τέλος, καλούμε κάθε άτομο που έχει δεχθεί οποιουδήποτε είδους επίθεση, κακοποίηση ή παραβίαση των δικαιωμάτων του και των προσωπικών του δεδομένων με αφορμή το ότι ζει με HIV, να μας το καταγγείλει ώστε να συνδράμουμε στην υποστήριξή του με κάθε δυνατό τρόπο.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024