Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νίαλ Φέργκιουσον: Τα συσταστικά της κρίσης του 1970 είναι ήδη εδώ, αν και χειρότερα

Νίαλ Φέργκιουσον: Τα συσταστικά της κρίσης του 1970 είναι ήδη εδώ, αν και χειρότερα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αντιπαλότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα και η πλάνη της ανθρωπότητας

H παγκόσμια κοινότητα υπνοβατεί προς μια εποχή πολιτικής και οικονομικής αναταραχής ανάλογη της δεκαετίας του 1970, αλλά χειρότερη. Αυτό υποστήριξε, μιλώντας στο CNBC, ο διακεκριμένος ιστορικός Νίαλ Φέργκιουσον εξηγώντας πως η εποχή μας χαρακτηρίζεται από ανάλογα, αν και χειρότερα σοκ, σε σχέση με τη δεκαετία του ’70.

«Τα συστατικά του 1970 είναι ήδη εδώ. Τα λάθη που έγιναν στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική πέρυσι, πυροδοτώντας τον πληθωρισμό, είναι ανάλογα με αυτά της δεκαετίας του ’60» επεσήμανε, προσθέτοντας πως, όπως και το 1973 (με τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο), έτσι και τώρα βιώνουμε τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ο πόλεμος του 1973 είχε κινητοποιήσει τις διεθνείς δυνάμεις της εποχής, πυροδοτώντας μια ευρύτερη ενεργειακή κρίση. Με μόνη διαφορά πως η σύγκρουση τότε διήρκησε μόλις είκοσι μέρες, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ήδη ξεπεράσει τους έξι μήνες. «Ο πόλεμος αυτός διαρκεί περισσότερο, οπότε και το ενεργειακό σοκ που προκαλεί θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια».

Το 2020 χειρότερο από το 1970

Πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες εστιάσουν τις προσπάθειες τους για να αντιμετωπίσουν τις χειρότερες επιπτώσεις, αυξάνουν τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πληθωρισμό και προσπαθούν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Όμως, κατά τον ιστορικό και συγγραφέα 16 βιβλίων, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν πως οι τωρινές κρίσεις μπορούν να αποφευχθούν.

«Γιατί δεν θα μπορούσε να είναι τόσο άσχημα όσο το 1970; Ας σκεφτούμε δε, την πιθανότητα πως η δεκαετία του 2020 μπορεί τελικά να είναι πολύ χειρότερη από αυτή του 1970». Ως στοιχεία που συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτή θεωρεί την πτώση της παραγωγικότητας, τα αυξανόμενα χρέη και τα πιο δυσμενή δημογραφικά στοιχεία που επικρατούν σήμερα, σε σχέση με πενήντα χρόνια πριν.

«Τουλάχιστον τη δεκαετία του 1970 επικρατούσε ηρεμία ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις. Κάτι που δεν βλέπω να ισχύει τώρα μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, αλλά μάλλον το ακριβώς αντίθετο».

Η πλάνη των παγκόσμιων κρίσεων

Οι άνθρωποι τείνουν να πιστέψουν πως τα παγκόσμια σοκ δημιουργούνται με κάποιο βαθμό τάξης και προβλεψιμότητας. Κάτι που ο Φέργκιουσον θεωρεί ότι αποτελεί πλάνη.

Η πλάνη αυτά, κατά τον ίδιο οδηγεί τους ανθρώπους να είναι υπερβολικά αισιόδοξοι και τελικά να μην είναι προετοιμασμένοι για να διαχειριστούν πολύ μεγάλες κρίσεις.

«Ξεκινάς με μια πανούκλα, ή κάτι που δεν βλέπεις συχνά όπως μια παγκόσμια πανδημία, που σκοτώνει εκατομμύρια και κλονίζει την οικονομία με πολλούς τρόπους. Μετά χτυπάς με ένα μεγάλο νομισματικό ή δημοσιονομικό σοκ και μετά προσθέτεις ένα γεωπολιτικό σοκ».

Πηγή: ot.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024