Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νότια Αφρική: Οργή των οικογενειών των 21 νέων που πέθαναν σε μπαρ

Νότια Αφρική: Οργή των οικογενειών των 21 νέων που πέθαναν σε μπαρ

Οι αρχές στη Νότια Αφρική κάλεσαν τους γονείς των άτυχων νέων και τους είπαν ότι τα παιδιά τους πέθαναν από ασφυξία, χωρίς να τους επιτρέπουν πρόσβαση στις τοξικολογικές εξετάσεις

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Αφρικής ενημέρωσαν σήμερα τις οικογένειες 21 νεαρών που πέθαναν τον Ιούνιο κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες σε ένα μπαρ, ότι ο θάνατός τους αποδίδεται σε «ασφυξία».

«Κάλεσαν τις 21 οικογένειες για να μας πουν τι συνέβη. Τώρα μας λένε ότι επρόκειτο για ασφυξία», είπε ο πατέρας ενός από τα θύματα, ο Ξολάνι Μαλανγκένι. «Προηγουμένως, μας έλεγαν ότι ήταν δηλητηρίαση. Είναι λάθος», πρόσθεσε, εμφανώς οργισμένος.

Απόρρητο

Η κόρη του, η Εσινάκο Σαναρχάνα, 17 ετών, πέθανε τη νύχτα της 25ης προς την 26η Ιουνίου στο δημοφιλές μπαρ Enyobeni στην υποβαθμισμένη συνοικία Ιστ Λάντον του Σένερι Παρκ. Τα θύματα ήταν όλα τους νέοι, ηλικίας από 14 μέχρι 20 ετών.

Το υπουργείο Υγείας της επαρχίας του Ανατολικού Ακρωτηρίου επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι κάλεσε τις οικογένειες για να τις ενημερώσει για τις εξελίξεις. Δεν ανέφερε όμως την αιτία θανάτου, επικαλούμενο το «απόρρητο» των προσωπικών δεδομένων.

Τα περισσότερα πτώματα βρέθηκαν το πρωί της 26ης Ιουνίου μέσα στο μπαρ και δεν έφεραν εμφανή τραύματα. Οι αρχές απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ποδοπατήθηκαν από το πλήθος. Οι επιζώντες έλεγαν ότι αισθάνθηκαν μια «έντονη οσμή» και άνθρωποι κατέρρεαν στο πάτωμα. Συνολικά 31 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και εμφάνιζαν συμπτώματα όπως εμετούς, πονοκεφάλους και πόνους στα οστά και το στήθος.

Δεν δόθηκαν τα αποτελέσματα

Και οι άλλες οικογένειες επιβεβαίωσαν ότι ενημερώθηκαν πως ο θάνατος των παιδιών τους αποδίδεται σε ασφυξία. Σε καμία οικογένεια δεν δόθηκαν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων. «Μας είπαν ότι, αν τα θέλουμε, να πάμε στο δικαστήριο για να τα ζητήσουμε», είπε ο Μαλανγκένι.

Τα αποτελέσματα των πρώτων τοξικολογικών αναλύσεων, τον Ιούλιο, έδειξαν ότι τα επίπεδα αλκοόλ και μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα ήταν πολύ κάτω από τα θανατηφόρα επίπεδα. Ίχνη μεθανόλης βρέθηκαν επίσης στο αίμα ορισμένων.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν σπουδαστές που γιόρταζαν τη λήξη της εξεταστικής περιόδου.

Ο ιδιοκτήτης του μπαρ συνελήφθη για πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους. Στη Νότια Αφρική απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ από άτομα μικρότερα των 18 ετών.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024