Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ενεργειακή κρίση: «Σκωτσέζικο ντουζ» από τη Ρωσία - Ανοίγει τη «στρόφιγγα» αερίου

Ενεργειακή κρίση: «Σκωτσέζικο ντουζ» από τη Ρωσία – Ανοίγει τη «στρόφιγγα» αερίου

Τα στοιχεία σχετικά με αιτήματα για φυσικό αέριο στον αγωγό Nord Stream 1 από τη Ρωσία προς την Ευρώπη δείχνουν ότι η ροή θα ξαναρχίσει από το πρωί του Σαββάτου, όταν ολοκληρωθούν εργασίες συντήρησης, όπως δήλωσε η Gazprom

Η Ρωσία φαίνεται έτοιμη να ανοίξει ξανά τη «στρόφιγγα» φυσικού αερίου μέσω του βασικού αγωγού της προς την Ευρώπη, του Nord Stream1, γεγονός που -όπως επισημαίνει το Bloomberg- αποτελεί μια ανακούφιση για τις αγορές. Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίσταντοι φόβοι για περισσότερες διακοπές κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ροές φυσικού αερίου θα ξαναρχίσουν το Σάββατο, όπως είχε προγραμματιστεί. Ωστόσο, αυτό δεν εφησυχάζει την Ευρώπη, καθώς κάθε φορά που η Gazprom κλείνει τον αγωγό επικαλούμενη εργασίες συντήρησης, υπάρχει φόβος μήπως δεν τον επανεκκινήσει.

Διαβάστε επίσης: Ανατροπές στα σούπερ μάρκετ – «Κόβουν» τις προσφορές

«Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου ]σημείωσαν βουτιά έως και 9,5%, αλλά αντιστάθμισαν ορισμένες από τις απώλειες καθώς οι έμποροι εξέτασαν τον κίνδυνο περαιτέρω διακοπής του αγωγού» επισημαίνει το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο.

Άλλωστε, η Γερμανία έχει πει ότι δεν μπορεί να βασιστεί στον Nord Stream κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ισχυρίζεται ότι η μόνη λειτουργική τουρμπίνα στο σημείο εισόδου της σύνδεσης πρέπει να υποβάλλεται σε τεχνική συντήρηση κάθε 1.000 ώρες, δηλαδή κάθε 42 ημέρες. Με βάση αυτό, ο αγωγός αναμένεται να ξανακλείσει στα μέσα Οκτωβρίου.

Τέλος το πετρέλαιο στις χώρες που θα επιβάλουν πλαφόν στην τιμή

Σημειώνεται πως η Ρωσία θα αναστείλει τις προμήθειες πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στα κράτη, τα οποία θα αποφασίσουν να περιορίσουν την τιμή του πετρελαίου, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

«Εάν επιβάλλουν περιορισμούς στις τιμές, απλώς δεν θα προμηθεύουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου σε τέτοιες εταιρείες ή κράτη που επιβάλλουν περιορισμούς, καθώς δεν θα εργαστούμε μη ανταγωνιστικά» είπε.

Ο Νόβακ επέκρινε επίσης τις προτάσεις για επιβολή περιορισμών στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου ως «εντελώς παράλογες», προσθέτοντας ότι το μέτρο θα μπορούσε να καταστρέψει εντελώς την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

«Παρέμβαση στους μηχανισμούς αγοράς μιας τόσο σημαντικής βιομηχανίας όπως η πετρελαϊκή βιομηχανία, η οποία είναι η πιο σημαντική από την άποψη της διασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας όλου του κόσμου, τέτοιες προσπάθειες θα αποσταθεροποιήσουν μόνο τη βιομηχανία πετρελαίου, την αγορά πετρελαίου», είπε. σημειώνοντας ότι όσοι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές πληρώνουν ήδη υψηλές τιμές για την ενέργεια τώρα, θα πληρώσουν για το μέτρο αρχικά.

«Αυτό θα καταστρέψει πλήρως την αγορά» τόνισε ο ρώσος αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Sports in

Αρχές του 2025 το νέο φτηνό ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Η αλλαγή των σχεδίων της εταιρείας λειτούργησε θετικά για τις μετοχές της Tesla, που κινούνταν έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη έως και 10%

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024