Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε έξω από τις ανατολικές ακτές της Βρετανίας το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου, μια εγκατάσταση με συνολική έκταση τέσσερις φορές μεγαλύτερη από την πόλη του Λίβερπουλ.

Το αιολικό πάρκο Hornsea 2, περίπου 90 χιλιόμετρα έξω από τις ακτές του Γιόρκσαϊρ, προσφέρει αρκετή ισχύ για να ηλεκτροδοτήσει περίπου 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά, περίπου όσο η πόλη του Μάντσεστερ, αναφέρει το BBC.

Διαβάστε επίσης: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για υπεράκτια αιολικά πάρκα στην Ελλάδα

«Η Βρετανία είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην υπεράκτια αιολική ενέργεια» δήλωσε ο Πάτρικ Χάρνετ, διευθυντής προγράμματος του Hornsea 2, μιας από τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις που κατασκευάζει στη θαλάσσια περιοχή η εταιρεία Orsted.

Οι ανεμογεννήτριες του Hornsea 2 έχουν ύψος 200 μέτρα (Orsted)

Πράγματι, η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Βρετανίας εκτινάχθηκε από 11% πριν από μια δεκαετία στο 40% το 2011, με την υπεράκτια αιολική ενέργεια να αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος της αύξησης.

Το Hornsea 2 εκθρονίζει από την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης το Hornsea 1.

Καθεμία από τις 165 ανεμογεννήτριες που περιλαμβάνει έχει ύψος 200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι την κορυφή της έλικας των 81 μέτρων.

Σύμφωνα με τον Χάρνετ, κάθε περιστροφή της τουρμπίνας διαρκεί έξι δευτερόλεπτα και παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια να καλύψει τις ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού για μια ολόκληρη μέρα.

Οι ΑΠΕ, και κυρίως η αιολική ενέργεια, είναι το βασικό όπλο της Βρετανίας προκειμένου να μηδενιστούν οι καθαρές εκπομπές άνθρακα από την ηλεκτροπαραγωγή έως το 2035.

Και πρωτιά του Hornsea 2 δεν αναμένεται να κρατήσει πολύ, δεδομένου ότι ακόμα μεγαλύτερες εγκαταστάσεις σχεδιάζονται στην ανεμοδαρμένη Βόρεια Θάλασσα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr