Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μαλαματίνα: Κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι - Γενική απεργία στη Θεσσαλονίκη κήρυξε το ΕΚΘ

Μαλαματίνα: Κλιμακώνουν οι εργαζόμενοι – Γενική απεργία στη Θεσσαλονίκη κήρυξε το ΕΚΘ

Απόφαση συνέχειας της απεργίας στην Μαλαματίνα πήραν οι εργαζόμενοι μετά τα σοβαρά επεισόδια με τα ΜΑΤ το πρωί έξω από το εργοστάσιο. Διεκδικούν επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους και Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Μαλαματίνας στη Θεσσαλονίκη, κλείνουν σήμερα τέσσερις εβδομάδες απεργίας, «επέτειος» που συνοδεύθηκε από άσχημες και κυρίως ανησυχητικές εικόνες με εργαζόμενους χτυπημένους, άλλους που χρειάστηκαν οξυγόνο λόγω της χρήσης χημικών από τα ΜΑΤ, με εξαγριωμένους συνδικαλιστές και βουλευτές που κατήγγειλαν προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων.

Τα βασικά αιτήματα είναι να ανακληθούν οι απολύσεις 15 συναδέλφων τους και να υπογραφεί επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το να μην υπάρξει καμία απόλυση, τονίζει στο in ο Γιώργος Λιάκας, γραμματέας του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Επιχείρησης Μαλαματίνα, προβλέπεται ρητά στο πρόγραμμα εξυγίανσης βάσει του οποίου η επιχείρηση πέρασε στον νέο ιδιοκτήτη. Ήταν ένας από τους όρους της συμφωνίας μέσω της οποίας εξασφάλισε και διαγραφή του 70% των χρεών που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη διοίκηση, προσθέτει.

Η διοίκηση της εταιρείας από τη μεριά της κάνει λόγο για μικρή ομάδα συνδικαλιστών που «εμποδίζουν παράνομα τη λειτουργία της Οινοποιητικής Μονάδας στο Καλοχώρι», και κατηγορεί όσους αντιδρούν ότι θέλουν να σταθούν εμπόδιο στον εκσυγχρονισμό της μονάδας.

Στο πλαίσιο της εξασφάλισης της τάξης η αστυνομία έχει βρεθεί αρκετές φορές αυτόν τον μήνα έξω από το εργοστάσιο, αλλά σήμερα το πρωί η κατάσταση εκτροχιάστηκε καθώς στο σημείο πήγαν έξι διμοιρίες των ΜΑΤ με αποτέλεσμα ένταση, χημικά και τραυματισμούς. Συνολικά έξι εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, με τον πρόεδρο του σωματείου να παραμένει ακόμα εκεί μετά τον τραυματισμό του στο κεφάλι. Στο εργοστάσιο ήταν ακόμα βουλευτές και συνδικαλιστές του ΕΚΘ που κατήγγειλαν βίαια επίθεση από την πλευρά των ΜΑΤ και προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων.

Μετά και τις σημερινές εξελίξεις, οι εργαζόμενοι στην Μαλαματίνα αποφάσισαν συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων έως και τις 14 Σεπτεμβρίου, ενώ το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε 24 απεργία για όλον τον νομό και συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο στο Καλοχώρι την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, χαρακτηρίζοντας τον αγώνα των εργαζομένων στην Μαλαματίνα, «αγώνα όλης της πόλης».

«Ο εκφοβισμός δεν θα περάσει»

«Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης καταδικάζει την επίθεση των ΜΑΤ σε βάρος εργαζομένων- απεργών της »Οινοποιίας Μαλαματίνα» σήμερα το πρωί έξω από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Οι συνάδελφοι εργαζόμενοι στην »Μαλαματίνα» εδώ και αρκετές εβδομάδες πραγματοποιούν απεργία αντιδρώντας στις απολύσεις που έχουν γίνει και την αντεργατική πολιτική που ακολουθεί η νέα ιδιοκτησία της ιστορικής επιχείρησης.»

Οι εργαζόμενοι στην «Μαλαματίνα» τα τελευταία χρόνια υπέστησαν περικοπές στους μισθούς τους βάζοντας πλάτη για να κρατηθεί ζωντανή η εταιρία. Η επιχείρηση καταπάτησης κάθε κεκτημένου εργασιακού δικαιώματος, η τρομοκρατία, ο εκφοβισμός, η αυθαιρεσία και η παραβίαση κάθε έννοιας συλλογικής διαπραγμάτευσης από πλευράς των νέων ιδιοκτητών δεν θα περάσουν», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΕΚΘ.

Το πρόγραμμα εξυγίανσης

Όπως εξηγεί στο in ο κ. Γιώργος Λιάκας, γραμματέας του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Επιχείρησης Μαλαματίνα, τα νέα προβλήματα ξεκίνησαν λίγο μετά την ανάληψη του εργοστασίου από την νέα διοίκηση τον Μάρτιο του 2022, αφού είχε προηγηθεί πρόγραμμα εξυγίανσης και ενώ ήταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης.

«Κατά τη διαδικασία εξυγίανσης της Μαλαματίνας συμφωνήθηκε ότι θα περάσει στα χέρια του Ομίλου Mantis, με συγκεκριμένους όρους. Το 70% των χρεών που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη διοίκηση προς το δημόσιο και προς τρίτους πιστωτές διαγράφηκε, ενώ το υπόλοιπο 30% έγινε συμφωνία να αποπληρωθεί σε είκοσι χρόνια σε άτοκες δόσεις»

«Στο πρόγραμμα εξυγίανσης», τονίζει «προβλέπεται ρητά – και σε αυτό βάλαμε και την υπογραφή μας ως Σωματείο – η διασφάλιση των θέσεων εργασίας (με ονοματεπώνυμο και μισθό), και οι κτιριακές εγκαταστάσεις που πρέπει να μείνουν στη Θεσσαλονίκη. Όσο ήμασταν σε διαδικασία διαπραγματεύσεων που καθυστερούσε διαρκώς όχι με δική μας ευθύνη, η εταιρεία προχώρησε στην απόλυση πέντε συναδέλφων. Τον Ιούλιο είχαμε προχωρήσει σε τρίωρες στάσεις εργασίας και κάποιες 24ωρες απεργίες ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης».

Απόλυση όσων αντέδρασαν και αντικατάστασή τους

«Αντιθέτως, η εταιρεία μάς ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κλείσει τα τμήματα αρχικά της διάθεσης και διακίνησης και στη συνέχεια, το τμήμα χειριστών και θα προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις και του τμήματος παραγωγής. Όπως μας είπε είναι ασύμφορο γιατί κοστίζουμε πολύ. Στην άρνηση συναδέλφων οδηγών να μεταφερθούν στο τμήμα παραγωγής με το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη συν ένα μπόνους 20%, η εταιρεία προχώρησε σε απολύσεις 4 οδηγών στις 29 Ιουλίου και άλλους έξι εργαζόμενους την 1η Αυγούστου».

«Αξίζει να σημειωθεί ότι στη θέση των πέντε συναδέλφων που απολύθηκαν αρχικά, η εταιρεία προσέλαβε επτά άτομα, ανειδίκευτα με δίμηνες ατομικές συμβάσεις, τις οποίες δεν έχουν πάρει καν στα χέρια τους. Από τότε είμαστε σε απεργιακές κινητοποιήσεις και ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με την προσπάθεια της εταιρείας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό με αποκορύφωμα τα ΜΑΤ που μας έφεραν μέσα για να εξασφαλίσουν ότι θα μπουν στο εργοστάσιο να δουλέψουν δέκα άτομα χωρίς ειδίκευση», αναφέρει ο κ. Λιάκας.

Έχουμε στο πλευρό μας πολύ κόσμο

Για τις δυνατότητες της Μαλαματίνας ο κ. Λιάκας επισημαίνει στο in ότι είναι ένα εργοστάσιο που μπορεί να παράγει κατά μέσο όρο σε κανονικές συνθήκες εργασίας περίπου 150 παλέτες την ημέρα, που σημαίνει γύρω στις 90 χιλιάδες μπουκάλια μισού λίτρου την ημέρα. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, γιατί δεν υπάρχει άλλο εμφιαλωτήριο, τροφοδοτεί όλη την Ελλάδα, όπου υπάρχει Μαλαματίνα. Έχει ένα μεγάλο δίκτυο σε πωλήσεις εξωτερικού, Γερμανία, Καναδά, Αμερική, Αυστραλία, Κύπρο, μέχρι και Νέα Ζηλανδία έχει στείλει. Που σημαίνει ότι υπάρχει δυνατότητα να δουλεύει.

«Δεν θέλουν να υπάρχει σωματείο. Δεν θέλουν συλλογικές συμβάσεις. Οι συνάδελφοι που απέλυσαν ήταν όλοι στο σωματείο. Εάν η εταιρεία λέει ότι είμαστε απλώς μια χούφτα συνδικαλιστών που αντιδρούμε τότε γιατί χρειάστηκαν έξι διμοιρίες ΜΑΤ σήμερα; Έχουμε στον πλευρό μας πολύ κόσμο. Σωματεία, κόμματα, απλό κόσμο που στέκεται πλάι μας. Η εταιρεία λέει ότι παραβιάζουμε το δικαίωμα στην εργασία. Αλλά αναρωτιέμαι, δικαίωμα στην εργασία δεν έχουν και οι απολυμένοι; Εμείς έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και αγωνιζόμαστε για αυτό. Και έτσι θα συνεχίσουμε».

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει για τα γεγονότα στο εργοστάσιο σήμερα το πρωί:

«Ασκώντας για μια ακόμη φορά βία, το πρωί της Τετάρτης 31 Αυγούστου, η συγκεκριμένη ομάδα συνδικαλιστών – με τη συνδρομή ατόμων που δεν έχουν καμία σχέση με την εταιρία – εμπόδισε με απειλές και προπηλακισμούς, τους εργαζομένους και τα διοικητικά στελέχη της εταιρείας που ήθελαν να εργαστούν, να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις της οινοποιητικής μονάδας.

Είναι αυτοί οι συνδικαλιστές που θέλουν να πληρώνονται χωρίς να εργάζονται.

Είναι αυτοί οι συνδικαλιστές που αρνήθηκαν την μεταφορά των οδηγών και βοηθών οδηγών σε άλλα τμήματα της εταιρείας προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση της Διοίκησης αφενός για το κλείσιμο του ζημιογόνου τμήματος Διάθεσης και αφετέρου την περαιτέρω ανάπτυξη άλλων τμημάτων της επιχείρησης που θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε διπλασιασμό των θέσεων εργασίας.

Είναι αυτοί οι συνδικαλιστές που θέλουν να συνδιοικούν, όπως έκαναν με τον προηγούμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς και οδήγησαν την εταιρεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Με τη στάση τους αποδεικνύουν ότι αδιαφορούν για τη βιωσιμότητα μιας ιστορικής επιχείρησης όπως η ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, η οποία τα τελευταία χρόνια και μετά την είσοδο των νέων επενδυτών έχει μπει σε τροχιά εξυγίανσης. Δεν νοιάζονται για το βιοπορισμό και το εισόδημα 90 εργαζομένων στην εταιρεία, αλλά και περισσότερων από 1.000 αμπελουργών και 300 συνεργατών προμηθευτών που συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία της».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024