Ευλογιά των Πιθήκων: Επιβράδυνση της επιδημίας στην Ευρώπη καταγράφει ο ΠΟΥ
«Οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση» λέει ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε «ενθαρρυντικές» τις ενδείξεις επιβράδυνσης της επιδημίας ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, ζητώντας ωστόσο την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την εξάλειψη της νόσου στην περιοχή.
«Κάποια ενθαρρυντικά προκαταρκτικά στοιχεία, όπως αυτά που παρατηρήσαμε στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Βρετανία και άλλες χώρες υποδηλώνουν ότι η επιδημία μπορεί να επιβραδύνεται» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.
«Οδεύουμε προς τη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε. Ωστόσο «για να προχωρήσουμε προς την εξάλειψη [της ασθένειας] στην περιοχή, πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες άμεσα».
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 54 περιστατικά.
Από τις συνολικά 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ, στις οποίες περιλαμβάνονται η Ρωσία και κράτη της κεντρικής Ασίας, οι 43 έχουν καταγράψει περισσότερα από 22.000 κρούσματα, αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ένα τρίτο των παγκόσμιων κρουσμάτων.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει μείωση του ρυθμού νέων κρουσμάτων κατά 21% σε παγκόσμιο επίπεδο, έπειτα από τέσσερις εβδομάδες συνεχούς αύξησης.
Τα εβδομαδιαία κρούσματα συνεχίζουν πάντως να αυξάνονται στις ΗΠΑ.
Για την εξάλειψη της κυκλοφορίας του ιού στην Ευρώπη ο ΠΟΥ συνιστά να διατηρηθούν τα μέτρα επιτήρησης, ο στοχευμένος εμβολιασμός, η ιχνηλάτηση επαφών και η ενημέρωση της κοινότητας των γκέι ανδρών, όπου κυκλοφορεί περισσότερο ο ιός.
Ο Κλούγκε αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, όπου «παρά την απουσία εκστρατείας εμβολιασμού, καταφέραμε να μειώσουμε την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων χάρη στην αλλαγή της συμπεριφοράς και στην ενημέρωση των κοινοτήτων».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP
- Οι millennials έχουν βάλει τους «κανόνες» τους στις σχέσεις
- Αυτή είναι η κρίσιμη σιδηροδρομική γραμμή που χτύπησαν οι ΗΠΑ και ενώνει το Ιράν με Κίνα και Ρωσία
- Ευρώπη: Πόλεμος για τα… κλιματιστικά στην καρδιά του καύσωνα
- Ανελκυστήρες: Αναστολή προστίμων για τους ξεχασιάρηδες
- Σοφία Κόπολα: Με ένα ντοκιμαντέρ εκπληρώνει την τελευταία επιθυμία της μητέρας της
- Wall Street Journal: Πως ο Τραμπ αποφάσισε να εγκαταλείψει την εκεχειρία με το Ιράν
- Δημοσκόπηση: «Πατάει γκάζι» η ΕΛΑΣ και μειώνει την απόσταση από τη ΝΔ – Οι πρόωρες εκλογές «κερδίζουν»
- Ενοίκια: Άλμα 3% των τιμών στην Ευρώπη σε ένα χρόνο – Στην πρώτη πεντάδα της ΕΕ η Ελλάδα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442