Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα μυστικά για εξωδικαστική ρύθμιση έως 240 δόσεις

Τα μυστικά για εξωδικαστική ρύθμιση έως 240 δόσεις

Με σχετική εγκύκλιο η ΑΑΔΕ δίνει οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αιτήσεις οφειλών εντός του ισχύοντος πλαισίου.

Διευκρινίσεις αναφορικά με τις οφειλές που εντάσσονται στον εξωδικαστικό μηχανισμό προς ρύθμιση σε έως και 240 δόσεις παρέχει η φορολογική διοίκηση.

Με σχετική εγκύκλιο η ΑΑΔΕ δίνει οδηγίες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αιτήσεις οφειλών εντός του ισχύοντος πλαισίου. Στην εξωδικαστική ρύθμιση υπάγονται οι οφειλές προς το Δημόσιο που είναι βεβαιωμένες, μεταξύ αυτών και οι προσαυξήσεις, τα πρόστιμα και οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής.

Εξαιρούνται, αντιθέτως, οι απαιτήσεις από ανακτήσεις κρατικών ενισχύσεων, οφειλές από τελωνειακούς δασμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οφειλές προς αλλοδαπό Δημόσιο, οφειλές υπέρ άλλων τρίτων που βεβαιώνονται και εισπράττονται κατά ΚΕΔΕ και οι οφειλές που έχουν ήδη ρυθμιστεί.

Το ισχύον πλαίσιο της εξωδικαστικής ρύθμισης δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο σε έως 240 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Ο αριθμός καθορίζεται βάσει της ικανότητας αποπληρωμής του οφειλέτη και προβλέπει ως ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ, χωρίς περίοδο χάριτος.

Το τελικό ποσό αποπληρωμής και ο προσδιορισμός των δόσεων υπολογίζονται αυτοματοποιημένα μέσω σχετικού υπολογιστικού εργαλείου.

Και διαγραφές

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός προβλέπει και τη διαγραφή οφειλών. Βασική προϋπόθεση είναι ότι το Δημόσιο δεν βρίσκεται σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρισκόταν σε περίπτωση ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη στο πλαίσιο διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης.

Στη διαγραφή οφειλών εξαιρείται η βασική οφειλή από παρακρατούμενους και επιρριπτόμενους φόρους.

Κατά το διάστημα ισχύος της σύμβασης αναδιάρθρωσης προβλέπεται η άρση των κατασχέσεων απαιτήσεων μετά την απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης. Εκδίδεται υποχρεωτικά κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και μόνο αν έχει εξοφληθεί ποσοστό 75% του συνολικού προς καταβολή στο Δημόσιο ποσού της σύμβασης αναδιάρθρωσης οφειλών. Σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή δόσεων η ρύθμιση χάνεται.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η ρύθμιση χάνεται σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή των δόσεων που ορίζονται στη σύμβαση αναδιάρθρωσης για τις οφειλές προς το Δημόσιο, με συνέπεια το συνολικό ύψος του ποσού σε καθυστέρηση να υπερβαίνει αθροιστικά είτε την αξία τριών δόσεων είτε την αξία τουλάχιστον του 3% του συνολικά οφειλόμενου στο Δημόσιο ποσού σύμφωνα με τη σύμβαση.

Χάνεται επίσης αν η ρύθμιση βασίστηκε, άμεσα ή έμμεσα, σε ανακριβείς ή ελλιπείς δηλώσεις ή στοιχεία που υπέβαλε ο οφειλέτης ή και μέλη της οικογένειάς του. Προβλέπεται επίσης απώλεια ρύθμισης αν έχει υποβληθεί αίτηση πτώχευσης κατά του οφειλέτη ή επίκειται η λήψη δικαστικών μέτρων κατά του οφειλέτη ή και αν η σύμβαση καταγγελθεί από άλλον συμμετέχοντα πιστωτή.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024