Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακάρ: Σε ποια περίπτωση μπορούμε να κάνουμε στρατιωτικές ασκήσεις με την Αίγυπτο

Ακάρ: Σε ποια περίπτωση μπορούμε να κάνουμε στρατιωτικές ασκήσεις με την Αίγυπτο

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ ρωτήθηκε εάν η Τουρκία ενοχλήθηκε από τις στρατιωτικές ασκήσεις που έκανε η Ελλάδα με την Αίγυπτο...

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ (φωτογραφία, επάνω, από turkpress.co) δήλωσε ότι η χώρα του μπορεί να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με την Αίγυπτο.

Εαν ενοχλείται η Τουρκία

Η δήλωση έγινε τη Δευτέρα, μετά από κυβερνητική συνεδρίαση στην πρωτεύουσα, Αγκυρα, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δείτε ακόμα – Αίγυπτος: Πρώτη επίσκεψη τούρκου υπουργού μετά από εννέα χρόνια εντάσεων – Η πορεία εξομάλυνσης

Σε ερώτηση για το εάν οι ασκήσεις που έκανε η Αίγυπτος με την Ελλάδα ενοχλούν την Τουρκία ή όχι, ο Ακάρ είπε ότι «οι κοινές ασκήσεις δεν σημαίνουν και συμμαχία, η Τουρκία έκανε επίσης δεκάδες ασκήσεις πέρυσι με τη συμμετοχή πολλών χωρών, οπότε είναι δυνατόν να διεξάγονται κοινές ασκήσεις και αυτό είναι φυσιολογικό».

Και πρόσθεσε: «Οταν σημειώσουμε πρόοδο στις συνομιλίες με την Αίγυπτο και οι σχέσεις μας με αυτήν φτάσουν σ’ ένα ορισμένο σημείο, μπορούμε να διεξάγουμε μελλοντικά στρατιωτικές ασκήσεις με το Κάιρο. Το σημαντικό είναι να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των χωρών και την εγκαθίδρυση ειρήνης στην περιοχή».

Κοινές ασκήσεις και με Ελλάδα

Οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού έρχονται μετά την ανακοίνωση του αιγυπτιακού στρατού την περασμένη Κυριακή για την έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων με τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και άλλων χωρών ως παρατηρητών.

Τους τελευταίους μήνες, η Τουρκία και η Αίγυπτος επιδιώκουν να εξομαλύνουν τις πολιτικές σχέσεις που έχουν σχεδόν διακοπεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του Μοχάμεντ Μόρσι, του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου στη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι ο δεύτερος γύρος διερευνητικών διαβουλεύσεων με την Αίγυπτο επιβεβαίωσε την επιθυμία των δύο χωρών να σημειώσουν πρόοδο στα υπό συζήτηση θέματα και να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους.

Ο πρώτος γύρος διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών είχε διεξαχθεί στο Κάιρο στις 6 και 7 του περασμένου Μαΐου μετά από πρόσκληση της αιγυπτιακής πλευράς και στο τέλος τους εκδόθηκε κοινή δήλωση που έκανε λόγο για ειλικρινείς και εις βάθος συνομιλίες.

«Αδελφικός λαός»

Η Αγκυρα έχει διατηρήσει τη θέση της ότι ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος δεν μπορεί να ανατραπεί με στρατιωτικό πραξικόπημα, και ως εκ τούτου έχει εκφράσει κριτική στον Σίσι και τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένης της Δύσης και ορισμένων από τους αντιπάλους της Αγκυρας στην περιοχή του Κόλπου.

Παρά την πολιτική διαμάχη τα τελευταία χρόνια μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, η αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ τους πλησίαζε τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Πριν λίγες ημέρες, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ της χώρας του και της Αιγύπτου φεύγουν από το χαμηλότερο επίπεδο, υποδεικνύοντας το ενδεχόμενο να ανέβουν σε υψηλό επίπεδο.

«Ο αιγυπτιακός λαός είναι μουσουλμανικός και αδελφικός, αρκεί να οδηγούμαστε με τρόπο που να μην προσβάλλει ο ένας τον άλλον, με δηλώσεις του ενός εναντίον του άλλου», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Πηγή: turkpress.co, echedoros-a.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024