Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός: Αποτελεσματικό μόνο στους 65 και άνω το χάπι της Pfizer, δείχνει μεγάλη μελέτη

Κοροναϊός: Αποτελεσματικό μόνο στους 65 και άνω το χάπι της Pfizer, δείχνει μεγάλη μελέτη

Ισραηλινή ανάλυση σε δεδομένα 109.000 ασθενών έρχεται εν μέρει σε διαφωνία με τα ευρήματα της αρχικής κλινικής μελέτης.

Το χάπι της Pfizer για την αντιμετώπιση της Covid-19 στο σπίτι δείχνει να προσφέρει περιορισμένο ή καθόλου όφελος για τους νεότερους ασθενείς, ωστόσο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας για ηλικιωμένους υψηλού κινδύνου, διαπιστώνει μεγάλη μελέτη.

Ισραηλινοί ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για 109.000 ασθενείς και υπολόγισαν ότι σε άτομα 65 ετών και άνω το φάρμακο μειώνει την πιθανότητα νοσηλείας κατά περίπου 75% και τον κίνδυνο θανάτου κατά 85%, εφόσον χορηγηθεί γρήγορα μετά τη διάγνωση της λοίμωξης –νούμερα που βρίσκονται σε συμφωνία με τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών στα οποία βασίστηκε η αδειοδότηση του φαρμάκου.

Ωστόσο για τους ασθενείς 40-65 ετών δεν υπήρξε κανένα μετρήσιμο όφελος, αναφέρουν οι ερευνητές στην έγκριτη επιθεώρηση New England Journal of Medicine. H ίδια μελέτη είχε αρχικά παρουσιαστεί στις αρχές Ιουνίου ως προδημοσίευση.

Διαβάστε επίσης: Αποτελεσματικό κατά 73% στα νήπια το εμβόλιο της Pfizer

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν πάντως ότι η μελέτη πάσχει από ορισμένους περιορισμούς, καθώς βασίστηκε σε δεδομένα από το ισραηλινό σύστημα υγείας αντί να εντάξει εθελοντές σε τυχαιοποιημένη δοκιμή με ομάδα ελέγχου –πρακτική που θεωρείται το «χρυσό στάνταρτ» στην ιατρική έρευνα.

«Το Paxlovid θα παραμείνει σημαντικό όπλο για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τον μέγιστο κίνδυνο σοβαρής Covid-19, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα» σχολίασε στο Associated Press ο δρ Ντέιβιντ Μπόουλγουεαρ, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα που δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Σε ποιους χορηγείται σήμερα

Tο χάπι, το οποίο λαμβάνεται για πέντε ημέρες, έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της Covid σε ενήλικες που δεν απαιτούν πρόσθετο οξυγόνο και αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου. Στις ΗΠΑ, χορηγείται σε ασθενείς 12 ετών και άνω που θεωρούνται υψηλού κινδύνου λόγω παραγόντων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια.

Η αδειοδότηση είχε βασιστεί σε μελέτη της Pfizer σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που δεν είχαν εμφβολιαστεί και δεν είχαν λάβει αγωγή για προηγούμενη λοίμωξη από κοροναϊό.

«Τέτοια άτομα υπάρχουν αλλά είναι όμως σπάνια δεδομένου ότι τώρα πια οι περισσότεροι είτε έχουν εμβολιαστεί είτε έχουν νοσήσει» επισήμανε ο δρ Μπόουλγουεαρ.

Εξάλλου, η ίδια η Pfizer είχε αναφέρει νωρίτερα το καλοκαίρι ότι μια ξεχωριστή δοκιμή του φαρμάκου σε υγιείς ενήλικες, εμβολιασμένους ή όχι, δεν έδειξε σημαντικό όφελος. Τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί στον ιατρικό Τύπο.

Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέτρεψε την ευρεία χορήγηση του φαρμάκου δίνοντας στα φαρμακεία τη δυνατότητα να το συνταγογραφούν χωρίς ανάμειξη γιατρού για ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί πάνω από 3,9 εκατ. συνταγές στις ΗΠΑ.

Την Τετάρτη, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε στις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για την ευρεία συνταγογράφηση του χαπιού επικαλούμενος μια σειρά μελετών, οι οποίες πάντως παραμένουν αδημοσίευτες. «Ο κίνδυνος για σοβαρές εκβάσεις της Covid-19 ακολουθεί μια κλίση, και τα αυξανόμενα δεδομένα δείχνουν ότι τα άτομα από 50 έως 64 ετών μπορούν επίσης να έχουν όφελος» είπε ο Κέβιν Μούνοζ.

Η αμερικανική κυβέρνηση, επισημαίνει το AP, φέρεται να ετοιμάζεται να πάψει να αγοράζει και να χορηγεί δωρεάν φάρμακα, εμβόλια και τεστ για την Covid-19, κάτι που σημαίνει ότι το κόστος του χαπιού θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία μπορεί να θέσουν δικά τους κριτήρια.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024