Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Misogynoir: Όπου ο σεξισμός και ο ρατσισμός συναντώνται

Misogynoir: Όπου ο σεξισμός και ο ρατσισμός συναντώνται

Ποια είναι όμως τα στερεότυπα που το τροφοδοτούν;

Το 2015 το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης του Λονδίνου Dstrkt κατηγορήθηκε ότι δύο νεαρές μαύρες γυναίκες «έφαγαν» πόρτα επειδή ήταν «πολύ χοντρές» και «πολύ σκουρόχρωμες», προκαλώντας μια γρήγορη, σθεναρή απάντηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το νυχτερινό κέντρο έσπευσε να αρνηθεί τους ισχυρισμούς, χωρίς όμως να καταφέρει να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Στον Guardian, ένας συγγραφέας εξήγησε ότι οι νέοι μαύροι συχνά καταφεύγουν σε απίθανες μεθόδους για να καταφέρουν να μπουν σε ορισμένα κλαμπ ενώ στον Independent, ο DJ Edward Adoo συζήτησε το διάχυτος ρατσισμός των νυχτερινών κέντρων του Λονδίνου ως γεγονός.

Αλλά αυτό που φέρεται να συνέβη στο Dstrkt δεν αφορά μόνο με το ζήτημα του ρατσισμού. Έχει να κάνει και με το έμφυλο. Οι διακρίσεις, οι προκαταλήψεις και ο ανεξέλεγκτος φόβος που απευθύνονται ειδικά στις μαύρες γυναίκες έχουν πλέον όνομα: misogynoir.

Ο όρος misogynoir

Ο όρος επινοήθηκε το 2010 από την ομοφυλόφιλη μαύρη φεμινίστρια Αμερικανίδα ακαδημαϊκό Moya Bailey , η οποία αναζητούσε έναν όρο ώστε «να περιγράψει το συγκεκριμένο μίσος που απευθύνεται στις μαύρες γυναίκες στην αμερικανική λαϊκή κουλτούρα».

Έκτοτε οι μαύρες γυναίκες –και ορισμένοι άνδρες– κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν οικειοποιηθεί τον όρο, χρησιμοποιώντας τον για να περιγράψουν την προκατάληψη που βιώνεται σε μια σειρά πλαισίων.

«Το Misogynoir παρέχει μια φυλετική απόχρωση που ο κυρίαρχος φεμινισμός δεν έπιανε», λέει η μαύρη φεμινίστρια σχολιάστρια, Feminista Jones . «Μιλάμε για μισογυνισμό, ναι, αλλά υπάρχει ένας συγκεκριμένος μισογυνισμός που απευθύνεται στις μαύρες γυναίκες και είναι μοναδικά επιζήμιος για τις μαύρες γυναίκες».

Λέει ότι αφορά τόσο το φυλετικό όσο και το έμφυλο μίσος και μπορεί να διαιωνιστεί από μη μαύρους και μαύρους άνδρες – αυτό το τελευταίο, λέει η Τζόουνς, το έχει βιώσει πιο συχνά.

«Στην εκστρατεία μου για την παρενόχληση στο δρόμο, έχω στοχοποιηθεί επειδή είμαι μια μαύρη γυναίκα που έχει φωνή».

Ο Misogynoir μπορεί επίσης να εξηγήσει πώς η Αμερικανίδα ηθοποιός Nancy Lee Grahn μπορεί να επαινέσει την Patricia Arquette που χρησιμοποίησε την ομιλία της στα Όσκαρ για να μιλήσει για τις ανισότητες των φύλων, αλλά γελοιοποιεί τη Viola Davis που έκανε το ίδιο πράγμα, λέγοντας στην πρώτη: «Χρησιμοποιήστε την επιρροή σας για να υπερασπιστείτε τις γυναίκες. Κάντε τη στιγμή σας σημαντική. Μου αρεσει αυτο.» «Κανείς μας δεν έχει τον σεβασμό που του αξίζει. Τα Emmy δεν είναι τόπος για φυλετικές ευκαιρίες», προσέθεσε ωστόσο.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024