Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ομηροι» του Τραμπ οι Ρεπουμπλικανοί

«Ομηροι» του Τραμπ οι Ρεπουμπλικανοί

Γιατί καταποντίζονται όσα μέλη του κόμματος εναντιώνονται στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ - Το παράδειγμα της Λιζ Τσέινι και η επικράτηση των υποψηφίων που... αμφισβητούν το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020

Η Λιζ Τσέινι κατατροπώθηκε στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τη βουλευτική έδρα του Γουαϊόμινγκ, αλλά η βαριά ήττα της έδειξε τη μεγάλη επιρροή που έχει ο Ντόναλντ Τραμπ στο κόμμα.

Η 56χρονη κόρη του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι διαθέτει άψογα συντηρητικά διαπιστευτήρια, όμως εναντιώθηκε στον πρώην πρόεδρο και αυτό αναμένεται να της κοστίσει την πολιτική της καριέρα.

Η Τσέινι έχασε με 37 μονάδες διαφορά από την εκλεκτή του Τραμπ, τη Χάριετ Χάγκμαν, η οποία θα διεκδικήσει την εκλογή της στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, στις οποίες οι Ρεπουμπλικανοί θα προσπαθήσουν να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς.

Στον δρόμο για το χρίσμα

Αμέσως μετά την ήττα της στις προκριματικές εκλογές της περασμένης Τρίτης, η Τσέινι ξεκίνησε ενέργειες για να διεκδικήσει τον Λευκό Οίκο στις προεδρικές εκλογές του 2024 και, όπως δήλωσε, θα κάνει «το παν για να κρατήσει τον Ντόναλντ Τραμπ έξω από το Οβάλ Γραφείο».

Οι πιθανότητες να λάβει η Τσέινι το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024 κυμαίνονται από μηδαμινές έως ανύπαρκτες, αφού εκπροσωπεί την «αντι-Τραμπ» πτέρυγα του κόμματος, η οποία παραμένει περιθωριακή, καθώς ο πρώην πρόεδρος ελέγχει τόσο το κόμμα όσο και τους ψηφοφόρους.

Στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις επόμενες προεδρικές εκλογές, το φαβορί είναι ο Τραμπ και ακολουθεί ο κυβερνήτης της Φλόριδας Ρον Ντε Σάντις. Τρίτος έρχεται ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Για την Τσέινι, θετική γνώμη έχει το 14% των Ρεπουμπλικανών πανεθνικά – δηλαδή ακόμα λιγότεροι απ’ όσοι στο Γουαϊόμινγκ όπου, την περασμένη Τρίτη, την ψήφισαν οι τρεις στους δέκα Ρεπουμπλικανούς. Αντίθετα, θετική γνώμη έχουν για αυτήν οι έξι στους δέκα Δημοκρατικούς – «εντυπωσιακός αριθμός για κάποιον με το επίθετο Τσέινι», σχολίασε η «Washington Post».

Ηταν υποψήφια για αντι-Πελόζι

Η κόρη του 81χρονου σήμερα πρώην αντιπροέδρου του Τζορτζ Γ. Μπους, ο οποίος ήταν από τους πρωτεργάτες της εισβολής στο Ιράκ το 2003, πρωτοεξελέγη στη Βουλή το 2017 και πέτυχε δύο φορές την επανεκλογή της, αυξάνοντας κάθε φορά το ποσοστό της (62%, 64% και 68%). Στις δύο πρώτες διετείς θητείες της στη Βουλή υποστήριξε τις θέσεις του Τραμπ στο 93% των περιπτώσεων.

Μέχρι να εναντιωθεί στον πρώην πρόεδρο, θεωρούνταν γρήγορα ανερχόμενη στη Βουλή και στο Κόμμα, και αναμενόταν να πάρει τη θέση της Νάνσι Πελόζι αν οι Ρεπουμπλικανοί κατάφερναν να αποσπάσουν την ισχνή πλειοψηφία των Δημοκρατικών στη Βουλή στις εκλογές του Νοεμβρίου – και αν η ίδια είχε κρατήσει το στόμα της κλειστό και δεν είχε επικρίνει τον Τραμπ για τον ρόλο του στην ένοπλη εισβολή στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου 2021 και την άρνησή του να δεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020.

Μάλιστα η Τσέινι είναι αντιπρόεδρος στην επιτροπή που ερευνά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου.

Απόλυτος κυρίαρχος

Δυόμισι μήνες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις 8 Νοεμβρίου, ο Τραμπ είναι ο απόλυτος άρχοντας των Ρεπουμπλικανών: κατάφερε να βγάλει από τη μέση τον σφοδρότερο εσωκομματικό επικριτή του, την Τσέινι, και να προωθήσει για το χρίσμα του κόμματος «τραμπικούς» υποψηφίους που επαναλαμβάνουν ότι οι εκλογές του 2020 ήταν νοθευμένες – «Δεν χρειάζεται να το πιστεύετε, αρκεί να το λέτε» είναι η γραμμή Τραμπ.

Ενδεικτικό της πόλωσης αλλά και της επιρροής του Τραμπ στους Ρεπουμπλικανούς είναι ότι η κούρσα ανάμεσα στην Τσέινι και στη Χάγκμαν την περασμένη Τρίτη προσέλκυσε περισσότερους ψηφοφόρους από κάθε άλλες προκριματικές εκλογές στην 132ετή ιστορία του Γουαϊόμινγκ.

Η 59χρονη Χάγκμαν είναι δικηγόρος με ειδίκευση στην υπεράσπιση των συμφερόντων της ενέργειας και των ορυχείων απέναντι στις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Η Τσέινι είναι η τέταρτη Ρεπουμπλικανή που ηττάται από τους δέκα που είχαν ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του Τραμπ σε δίκη με το ερώτημα της καθαίρεσης για τον ρόλο του στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου. Αλλοι τέσσερις από τους δέκα αποφάσισαν να μη διεκδικήσουν την επανεκλογή τους, ενώ οι δύο που προχώρησαν στις προκριματικές εκλογές προέρχονται από Πολιτείες με ασυνήθιστη διαδικασία προκριματικών εκλογών που δίνουν το χρίσμα σε περισσότερους από έναν Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους.

Ψηφίζονται οι «αμφισβητίες»

«Το εύρος της ήττας της Τσέινι ενίσχυσε τον Τραμπ» σχολίασαν οι «New York Times», ενώ σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο τα δύο τρίτα των υποψηφίων που έχουν προκύψει από τις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών για κάθε αξίωμα (βουλευτή, γερουσιαστή, κυβερνήτη) στις εκλογές του Νοεμβρίου έχουν αμφισβητήσει τουλάχιστον μία φορά το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024