Ανατολικά της Πάτμου και βόρεια – βορειοδυτικά των Λειψών, οι Αρκοί (γνωστοί και ως Αρκιοί) είναι μια συστάδα νησίδων με δαντελωτές ακρογιαλιές, θαμνώδη βλάστηση και λίγα δέντρα.

Στο μεγαλύτερο από τα νησιά του συμπλέγματος βρίσκεται ο ομώνυμος οικισμός.

(Πηγή: Δήμος Πάτμου)

Το λιμάνι του, ασφαλές και απάνεμο, είναι κρυμμένο στο βάθος του χαρακτηριστικού φιορδ που σχηματίζουν οι ακτές στο δυτικό τμήμα του νησιού.

Λιγοστά παλαιά πέτρινα σπίτια, νεόχτιστες κατοικίες και γραφικά ταβερνάκια συνθέτουν την εικόνα του οικισμού.

Σημεία ενδιαφέροντος αποτελούν οι εκκλησίες του νησιού (Παναγία Παντάνασσα, Μεταμόρφωση του Σωτήρα και Άγιοι Ανάργυροι), το σπήλαιο και τα ερείπια του κάστρου-μικρού οχυρού των Αρκών, που οικοδομήθηκε πιθανώς κατά τους Ελληνιστικούς Χρόνους.

Τους καλοκαιρινούς μήνες εκδρομικά καραβάκια από την Πάτμο μεταφέρουν καθημερινά στους Αρκούς ένα μεγάλο αριθμό παραθεριστών, που απολαμβάνουν το γαλήνιο τοπίο και τα θαυμάσια νερά στις ακρογιαλιές Λιμνάρι, Καψαλιασμένο και Τηγανάκια, καθώς και στους ορμίσκους Πατελιά και Αμπελάκι (κοντά στον οικισμό).

(Πηγή: Δήμος Πάτμου)

Στο νησάκι Μαράθι, απέναντι από το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Αρκών, ενδιαφέρον παρουσιάζουν η εξαίρετη παραλία και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

(Πηγή: Δήμος Πάτμου)

(Πηγή: Δήμος Πάτμου)

*Στην κεντρική φωτογραφία του παρόντος άρθρου, εικόνα από το λιμάνι των Αρκών (πηγή: Μάνος Μύτικας).

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr