Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτροκίνηση: Η διαδικασία βήμα - βήμα για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Ηλεκτροκίνηση: Η διαδικασία βήμα – βήμα για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου

Τι πρέπει να κάνει ο ενδιαφερόμενος για να αποκτήσει ένα ηλεκτρικό ΙΧ και να εκμεταλλευθεί την επιδότηση; Αναλυτικά ολα τα βήματα

γράφει ο Νίκος Λιβανός

Τα βήματα είναι τα εξής:

Προσφορά από αντιπροσωπεία:

Πριν ξεκινήσει ο ενδιαφερόμενος την υποβολή της αίτησης για την καταβολή του οικολογικού μπόνους, μέσω του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά 2», θα πρέπει να έχει στα χέρια του από την αντιπροσωπεία την επίσημη προσφορά για το μοντέλο που έχει επιλέξει.

Αυτό συμβαίνει ώστε να γνωρίζει την ακριβή τιμή – πρέπει να αναγράφεται η λιανική τιμή προ φόρων της βασικής έκδοσης του μοντέλου – που είναι και η αξία του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, ώστε να υπολογιστεί το μπόνους που δικαιούται.

Πλατφόρμα

Εφόσον έχει πλέον ο ωφελούμενος στα χέρια του την προσφορά, η διαδικασία πραγματοποιείται μέσα από την πλατφόρμα, η είσοδος στην οποία πραγματοποιείται με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet.

Φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία

Οι αιτήσεις αφορούν χρήστες τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και επιχειρήσεις. Ανάλογα με την ιδιότητα (αν είναι φυσικό πρόσωπο ή επιχείρηση) εμφανίζονται και τα αντίστοιχα πεδία.

Αν ο ωφελούμενος είναι φυσικό πρόσωπο, τότε έχει το δικαίωμα να υποβάλει μία αίτηση κάνοντας χρήση του ΑΦΜ του, με σκοπό την αγορά ενός οχήματος.

Διαφορετικό είναι το πεδίο για εταιρείες όπου έχουν δικαίωμα για δεκάδες αιτήσεις (ανάλογα διαμορφώνεται και το ύψος της επιδότησης).

Aίτηση για έξυπνο φορτιστή και απόσυρση

Στην ίδια πλατφόρμα, ο ωφελούμενος πρέπει να κάνει ξεχωριστή αίτηση για την πριμοδότηση του οικιακού σημείου φόρτισης όπως ξεχωριστή είναι η αίτηση και για την απόσυρσης παλαιού ΙΧ.

Δικαιολογητικά

Κατά τη διάρκεια της αίτησης, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να έχει τα εξής δικαιολογητικά:

– Αστυνομική ταυτότητα (αντίγραφο), ή διαβατήριο ή αριθμό διπλώματος.

– Την επίσημη προσφορά που θα πρέπει να έχει την υπογραφή και τη σφραγίδα του αντιπροσώπου για το αυτοκίνητο που θα επιλέξει.

– Εντυπο Ε1 τελευταίας φορολογικής χρήσης

– Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας / συγκυριότητας τότε υποχρεωτική είναι η Υπεύθυνη Δήλωση, θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής, με την οποία δηλώνουν τη συναίνεσή τους για να καθίσταται ο ένας συγκύριος εξουσιοδοτημένο πρόσωπο και εκχωρούν την απαίτησή τους στον συγκύριο.

– Σε περίπτωση αίτησης από ΑμεΑ: Γνωμάτευση πιστοποίησης της αναπηρίας όπως έχει εκδοθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, σχετικά με τον χαρακτηρισμό των ατόμων ως ΑμεΑ ή ισοδύναμη γνωμάτευση.

– Σε περίπτωση οικογενειών με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα: Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Απόσυρση

Αν επιθυμεί να πριμοδοτηθεί με το επιπλέον όφελος της απόσυρσης των 1.000 ευρώ για τα οχήματα που είναι εν κινήσει, να έχει την άδεια κυκλοφορίας τού προς απόσυρση οχήματος – προγενέστερη της 1.1.2015, την απόδειξη καταβολής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.

Αν η απόσυρση αφορά όχημα σε ακινησία θα πρέπει να έχει την άδεια κυκλοφορίας και τη βεβαίωση της ΔΟΥ για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας του αποσυρόμενου οχήματος, που αναλογούν στο όχημα έως την ημερομηνία που τέθηκε το όχημα σε ακινησία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024