Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Σε ποια περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά

Ρωσία: Σε ποια περίπτωση θα χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι η Μόσχα «δεν χρειάζεται» να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η Μόσχα θα κάνει χρήση του πυρηνικού της οπλοστασίου μόνο σε «συνθήκες έκτακτης ανάγκης» και ότι δεν έχει συμφέρον να έρθει σε απευθείας αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Μιλώντας κατά την ενημέρωση του Τύπου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ιβάν Νετσάεφ δήλωσε ότι τα πυρηνικά όπλα θα χρησιμοποιηθούν ως μέτρο «απάντησης».

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα «δεν χρειάζεται» να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής της εκστρατείας στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα ψεύδη» εικασίες μέσων ενημέρωσης ότι η Μόσχα ίσως αναπτύξει πυρηνικά ή χημικά όπλα στη σύγκρουση.

Απορρίπτει η Μόσχα την πρόταση Γκουτέρες για την Ζαπορίζια

Την ίδια στιγμή το ρωσικό ΥΠΕΞ απορρίπτει και την πρόταση που έκανε ο Γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για αποστρατικοποίηση της περιοχής γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα έκανε τον σταθμό «πιο ευάλωτο».

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, κατελήφθη από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις τον Μάρτιο, λίγες μέρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως την αποκαλεί.

Οι φόβοι για την ασφάλεια του σταθμού και τους κινδύνους ενός πιθανού ατυχήματος παρόμοιου με της Φουκουσίμα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αφότου τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία, κατηγορεί η μία την άλλη ότι βάλλει με πυρά κατά των εγκαταστάσεων του σταθμού.

Ο Γκουτέρες ο οποίος πραγματοποιεί επί του παρόντος επίσκεψη στην Ουκρανία, νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε ζητήσει την αποχώρηση του στρατιωτικού προσωπικού και του οπλισμού από τον πυρηνικό σταθμό για να υπάρξει «μια ασφαλής περίμετρος αποστρατικοποίησης».

«Απαράδεκτη»

Ο Ιβάν Νετσάγιεφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ότι η πρόταση είναι «απαράδεκτη» για την Μόσχα.

Παράλληλα κατηγόρησε το Κίεβο ότι οργανώνει προκλήσεις όπως τις χαρακτήρισε και ότι είναι ανίκανο να ελέγξει τις εθνικιστικές ένοπλες ομάδες.

«Αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι προτάσεις (για αποστρατικοποίηση) είναι απαράδεκτες» δήλωσε ο Νετσάγιεφ, προσθέτοντας ότι «η υιοθέτησή τους μπορεί να κάνει τον πυρηνικό σταθμό ακόμη πιο ευάλωτο».

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι διατηρεί κάποια στρατεύματα στον πυρηνικό σταθμό για να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία και την ασφάλειά του.

Η Μόσχα χρησιμοποιεί τον πυρηνικό σταθμό ως ασπίδα

Το Κίεβο κατηγορεί την Ρωσία ότι χρησιμοποιεί τον πυρηνικό σταθμός ως ασπίδα, από τον οποίο βάλλει κατά ουκρανικών στόχων. Επίσης ισχυρίζεται ότι η Ρωσία έχει βάλλει με πυρά κατά του σταθμού. Η Μόσχα ισχυρίζεται από την πλευρά της ότι η Ουκρανία βάλλει με πυρά κατά του σταθμού.

Ο Νετσάγιεφ δήλωσε ότι μια επίσκεψη στον πυρηνικό σταθμό της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) μπορεί να γίνει στο πολύ εγγύς μέλλον και ότι οι εμπειρογνώμονες θα μπορούν να προσδιορίσουν οι ίδιοι, ποιος έχει βάλει με πυρά κατά του σταθμού.

Η Ρωσία, η οποία ισχυρίζεται ότι δεν έχει βαρέα όπλα στον πυρηνικό σταθμό, νωρίτερα σήμερα κατηγόρησε το Κίεβο και την Δύση ότι σχεδιάζουν για αύριο Παρασκευή μια «προβοκάτσια» στον πυρηνικό σταθμό. Το Κίεβο απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς χαρακτηρίζοντάς τους κυνικούς και αναληθείς.

Στη γραμμή του μετώπου

Οι εγκαταστάσεις του σταθμού βρίσκονται κοντά στην γραμμή του μετώπου, και επανειλημμένα έχουν δεχθεί πυρά κατά τις προηγούμενες εβδομάδες, γεγονός που εγείρει φόβους για μια πυρηνική καταστροφή.

Αίτημα Ζελένσκι σε Γκουτέρες να εγγυηθεί την ασφάλεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποδεχόμενος την Πέμπτη στο Λβιβ τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να «εγγυηθούν την ασφάλεια» του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.

Οι εγκαταστάσεις του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έχουν καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό και το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει στόχος βομβαρδισμών.

Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε «τη σκόπιμη τρομοκρατία» εκ μέρους της Ρωσίας, η οποία «θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για όλο τον κόσμο». «Ο ΟΗΕ πρέπει επομένως να εγγυηθεί την ασφάλεια αυτών των στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων, την αποστρατιωτικοποίησή τους και την πλήρη απελευθέρωσή τους από τον ρωσικό στρατό», πρόσθεσε.

Συντονισμός για τα σιτηρά

Σύμφωνα πάντα με την ανάρτηση του Ουκρανού προέδρου, στη συζήτηση που είχε με τον Γκουτέρες συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο συντονισμός για την υλοποίηση του προγράμματος εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό. Το Κίεβο υποστηρίζει επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποθηκεύουν βαρύ οπλισμό στη Ζαπορίζια και χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις για να πλήττουν τις ουκρανικές θέσεις. Διαβεβαιώνει επίσης ότι οι Ρώσοι βάλλουν εναντίον του σταθμού με σκοπό να κατηγορήσουν την Ουκρανία για τους βομβαρδισμούς αυτούς. Η Ρωσία διαψεύδει τους ισχυρισμούς αυτούς και δηλώνει ότι στις εγκαταστάσεις υπάρχουν μόνο μονάδες που έχουν αναλάβει την ασφάλειά τους. Κατηγορεί με τη σειρά της το Κίεβο ότι σχεδιάζει μια «προβοκάτσια» με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γκουτέρες στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024