Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόσοβο: «Δεν τα βρήκαν» Σερβία και Κόσοβο, «θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις» λέει ο Μπορέλ

Κόσοβο: «Δεν τα βρήκαν» Σερβία και Κόσοβο, «θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις» λέει ο Μπορέλ

«Οι δύο πλευρές θα φέρουν πλήρως την ευθύνη στην περίπτωση κλιμάκωσης (…) Υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου», τόνισε ο εεπικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ενεργοποιημένη παραμένει στο Κόσοβο με τις προσπάθειες της Κομισιόν για εύρεση λύσης μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου να πέφτουν -τουλάχιστον σε πρώτη φάση- στο κενό. Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ δηλώνει έτοιμο να παρέμβει αν απειληθεί η σταθερότητα στην περιοχή, συστήνοντας όμως και αυτό αυτοσυγκράτηση και προσπάθεια εύρεσης λύσης μέσω του διαλόγου.

Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία στις συνομιλίες που είχαν σήμερα, Τετάρτη, στις Βρυξέλλες με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Διαβάστε επίσης: Σερβία – Κόσοβο: Σε διαρκή και επικίνδυνη κατάσταση αναμονής

«Οι δύο πλευρές θα φέρουν πλήρως την ευθύνη στην περίπτωση κλιμάκωσης (…) Υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε ο Μπορέλ μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι.

Προθεσμία μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου

Την 1η Σεπτεμβρίου πρόκειται να τεθούν σε ισχύ οι νέοι διοικητικοί και συνοριακοί κανόνες που θέλει να επιβάλει η Πρίστινα (χορήγηση προσωρινής άδειας διαμονής στα πρόσωπα που εισέρχονται στο Κόσοβο με σερβική ταυτότητα και υποχρέωση των Σέρβων του Κοσόβου να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους με πινακίδες του Κοσόβου), τους οποίους έχει καταγγείλει το Βελιγράδι.

«Δυστυχώς, δεν φτάσαμε σε συμφωνία σήμερα (…) αλλά δεν είναι το τέλος της ιστορίας. Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία και η συζήτηση θα ξαναρχίσει τις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024