Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Χτύπημα ακριβείας σε βάση της Wagner - Πώς αποκαλύφθηκε η τοποθεσία

Ουκρανία: Χτύπημα ακριβείας σε βάση της Wagner – Πώς αποκαλύφθηκε η τοποθεσία

Οι μισθοφόροι της Wagner έχουν περάσει στην πρώτη γραμμή των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία

Τις τελευταίες ημέρες, οι Ουκρανοί έκαναν «photo bombing», αξιοποιώντας προπαγανδιστικές εικόνες που δημοσιοποίησαν οι Ρώσοι, προκειμένου να εντοπίσουν με ακρίβεια στόχους και να καταφέρουν θανάσιμο πλήγμα σε βάρος των εισβολέων.

Σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα του Forbes, στις 8-9 Αυγούστου, λογαριασμοί στο Telegram που συνδέονται με την Ομάδα Wagner δημοσίευσαν φωτογραφίες του ρώσου πολεμικού ανταποκριτή Σεργκέι Σρέντα κατά την επίσκεψή του ολιγάρχη Γεβγένι Πριγκόζιν -επικεφαλής της Wagner- σε κτίριο που φέρεται να χρησιμοποιείται ως βάση των ρώσων μισθοφόρων, στην πόλη Ποπάσνα της ανατολικής Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες που αποκάλυπταν πολλές λεπτομέρειες του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου, ακόμη και μια πινακίδα με τη διεύθυνση του δρόμου που φαίνεται στην επάνω αριστερή γωνία μιας φωτογραφίας.

Καθώς οι μονάδες του τακτικού Ρωσικού Στρατού αποδυναμώνονται από τις απώλειες σε νεκρούς και τραυματίες, αλλά και τη γενική κόπωση από τις εχθροπραξίες 5,5 μηνών, οι μισθοφόροι της Wagner έχουν περάσει στην πρώτη γραμμή των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των οποίων κατελήφθη και η πόλη Ποπάσνα στις αρχές Μαΐου.

Ωστόσο, οι απώλειες της Wagner δεν προσμετρούνται ως ρωσικές στρατιωτικές απώλειες και μπορούν «να κρυφτούν κάτω από το χαλί» χάρη στις συμφωνίες εμπιστευτικότητας που συνδέονται με μεγάλες οικονομικές αποζημιώσεις στις οικογένειες των νεκρών.

Χτύπημα ακριβείας

Παρόλα αυτά, η δημοσιοποίηση της διεύθυνσης όπου εδράζεται αρχηγείο των μισθοφόρων της Wagner, ήταν μια ακατανόητη επιλογή δεδομένου ότι η Ουκρανία εκτόξευσε με επιτυχία πυραύλους M31 –με τους HIMARS που προμηθεύτηκε πρόσφατα από τις ΗΠΑ– εναντίον της βάσης των Ρώσων μισθοφόρων.

Την περασμένη Κυριακή, ο λογαριασμός στο Telegram «Reverse Side Of The Medal» δημοσίευσε φωτογραφία που έδειχνε ότι το κτίριο που είχε επισκεφθεί ο Πριγκόζιν καταστράφηκε μετά από επίθεση. Οι ρωσικές αναρτήσεις στο Telegram έκαναν λόγο για βαριές απώλειες και ότι το χτύπημα προήλθε πιθανότατα από κάποιον HIMARS.

Οι προηγούμενες φωτογραφίες που είχαν αναρτηθεί είχαν δώσει επαρκέστατες πληροφορίες για να εντοπίσουν οι Ουκρανοί το αρχηγείο των μισθοφόρων.

Το κανάλι στο Telegram που συνδέεται με τη Wagner έδωσε διάφορες εκδοχές για τις απώλειες των μισθοφόρων, μεταξύ των οποίων και απολογισμό για 54 νεκρούς. Τη Δευτέρα άρχισε να κυκλοφορεί βίντεο που φέρεται να δείχνει το κτίριο που δέχθηκε την επίθεση.

Άλλοι λογαριασμοί που συνδέονται με τη Wagner άρχισαν να διαμαρτύρονται για τις φωτογραφίες που αποκάλυπταν επικίνδυνες πληροφορίες και έτσι, η αρχική ανάρτηση διαγράφηκε. Μα ήταν πολύ αργά. Ήδη είχαν κυκλοφορήσει ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η έλλειψη στοιχειώδους επιχειρησιακής ασφάλειας που προέκυπτε από τις φωτογραφίες της επίσκεψης Πριγκόζιν στη βάση των μισθοφόρων ήταν τόσο εξόφθαλμη που οδήγησε ορισμένους αναλυτές να διερωτηθούν εάν επρόκειτο για καλά στημένη απάτη.

«Σεφ του Πούτιν»

Μετά την πρόσφατη επίθεση, όπως επισημαίνει το Forbes, ο ειδικός σε θέματα που αφορούν τη ρωσική άμυνα Ρομπ Λι διαπίστωσε «συγκρατημένο πανικό» στις αναφορές των ρωσικών accounts στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το γεγονός ότι το άγνωστο μέρος όπου βρισκόταν ο Γεβγένι Πριγκόζιν είχε μάλλον αποκαλυφθεί, ενώ εκφράζονταν ανησυχίες ότι ο ίδιος μπορεί να είχε τραυματιστεί ή σκοτωθεί μέσα στο κτίριο.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Λι, πολλές ρωσικές πηγές διαβεβαίωσαν λίγο αργότερα ότι ο Πριγκόζιν ήταν ζωντανός, χωρίς να δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για το πού βρισκόταν.

Γνωστός ως «ο σεφ του Πούτιν» λόγω των εστιατορίων και των εταιρειών προμήθειας τροφίμων που έχει στην κατοχή του, ο Πριγκόζιν είναι ο επικεφαλής και χρηματοδότης της Ομάδας Wagner. Αυτό το δίκτυο μισθοφόρων αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο, λειτουργώντας ως «άρρητη» και αναλώσιμη προέκταση της εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου.

Τεχνικά, οι εταιρείες μισθοφόρων είναι παράνομες στη Ρωσία, οπότε η ύπαρξη της Ομάδας δεν αναγνωρίζεται επίσημα, παρά τη διακεκριμένη παρουσία της σε κράτη ανά τον κόσμο όπως η Ουκρανία, η Μοζαμβίκη και η Βενεζουέλα.

Ο Πριγκόζιν διοικεί τη μισθοφορική ομάδα μαζί με τον συνεργάτη του Ντμίκτρο Ουκτίν, τον στρατιωτικό επικεφαλής και ιδρυτή της Ομάδας, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει αντισυνταγματάρχη της ρωσικής Υπηρεσίας Στρατιωτικών Πληροφοριών (GRU), με νεοναζιστικές τάσεις (εξ ου και Ομάδα πήρε την ονομασία της από τον αγαπημένο Γερμανό συνθέτη του Χίτλερ).

Ο Πριγκόζιν καταζητείται από το FBI για τον ρόλο του στη χρηματοδότηση και στην καθοδήγηση ενός στρατού διαδικτυακών τρολ που παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016, μέσω fake news, για να ενισχύσει την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήταν πιο συμπαθής στη Μόσχα.

Επιπλέον, το 2018, οι υποκλοπές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κατέγραψαν τον Πριγκόζιν να λέει στη συριακή κυβέρνηση ότι είχε την άδεια της Μόσχας να χρησιμοποιήσει «γρήγορα και ισχυρά μέτρα» για να προσφέρει μια «καλή έκπληξη» στις 7-9 Φεβρουαρίου.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024