Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Αποσυνδέει τους εχθρούς και επιβραβεύει τους φίλους στο Χρηματιστήριο

Ρωσία: Αποσυνδέει τους εχθρούς και επιβραβεύει τους φίλους στο Χρηματιστήριο

Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της Ρωσίας που παίρνει έναν ολοένα και πιο σκληρό διαχωρισμό φίλο από εχθρό

Σχεδόν έξι μήνες αφότου η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και εκδιώχθηκε από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, έχει δημιουργήσει ένα δικό της σύστημα για αντίποινα στους εχθρούς και δώρα στους φίλους.

Σύμφωνα με το Bloomberg το σχέδιο που προκύπτει από τις προτάσεις της Κεντρικής Τράπεζας για την κατάργηση των τοπικών περιορισμών θα επικεντρωθεί στην κινητοποίηση κεφαλαίων στο εσωτερικό ενώ θα εξυπηρετεί τα κράτη που θεωρεί φιλικά.

Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Αγοράζει νομίσματα από Κίνα, Ινδία και Τουρκία

Φίλοι και εχθροί

Από τη Δευτέρα το χρηματιστήριο της Μόσχα θα επιτρέπει τις συναλλαγές σε επενδυτές των οποίων οι χώρες δεν συμμετέχουν σε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, δίνοντας τέλος στην απαγόρευση που είχε τεθεί σε ισχύ μετά τον πόλεμο. Για τις «μη φιλικές» χώρες, ωστόσο, η απαγόρευση παραμένει σε ισχύ.

«Αρχικά ήταν ένα είδος capital controls απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Αλλά τώρα είναι περισσότερο ζήτημα αρχής για τους Ρώσους» εξηγεί στο Bloomberg o  Κρίστοφερ Γκράνβιλ, γενικός διευθυντής στην TS Lombard του Λονδίνου. Είναι ακόμη ένα όπλο που έρχεται να προστεθεί στον ενεργειακό πόλεμο και το «μαρτύριο της σταγόνας» με το φυσικό αέριο.

Είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα της Ρωσίας που παίρνει έναν ολοένα και πιο σκληρό διαχωρισμό φίλο από εχθρό σημειώνει το άρθρο.

Σημειώνει παράλληλα ότι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας μπορεί τώρα να επενδύσει σε νομίσματα εθνών όπως η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία, αφού οι κυρώσεις μπλόκαραν τις αγορές ευρώ και δολαρίων.

Δεδομένων των συνθηκών…

«Δεδομένων των συνθηκών, θα είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με εκείνες τις χώρες που είναι έτοιμες να το κάνουν με τη Ρωσία», δήλωσε ο Όλεγκ Βιούγκιν, πρώην κορυφαίος ρώσος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών.

Το άρθρο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η οικονομία εμφανίστηκε ως νέο μέτωπο κατά της Ρωσίας σχεδόν αμέσως αφού ο Πούτιν διέταξε τον στρατό του να εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Για να τιμωρήσουν το Κρεμλίνο, οι ξένες κυβερνήσεις επέβαλαν κυρώσεις στο εμπόριο και τις τράπεζες, πάγωσαν περίπου τα μισά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας και έκοψαν πολλές από τις τράπεζές της από το παγκόσμιο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT.

Ανήμπορη να παρέμβει για να υπερασπιστεί το ρούβλι μόνο με γουάν και χρυσό, η κεντρική τράπεζα επέβαλε capital controls και άλλα έκτακτα μέτρα για να ηρεμήσει τους επενδυτές.

Νέα κανονικότητα

Αλλά η Ρωσία γυρίζει σελίδα τώρα που οι εγχώριες αγορές φαίνεται να έχουν ξεπεράσει την καταιγίδα, σημειώνει το Bloomberg.

Τα απροσδόκητα ενεργειακά έσοδα και η κατάρρευση των εισαγωγών βοήθησαν το ρούβλι να ανακάμψει, επιτρέποντας στις αρχές να ανακαλέσουν τους περιορισμούς στα capital controls. Οι αποδόσεις των τοπικών ομολόγων επιστρέφουν στα προπολεμικά επίπεδα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κοιτάζουν στο εσωτερικό αναζητώντας πηγές χρηματοδότησης. Άλλες προτάσεις όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων το Bloomberg στοχεύουν να αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις από τη χρήση «τοξικών» νομισμάτων και οι κρατικές εταιρείες θα πρέπει να μετατρέψουν τις ξένες συναλλαγματικές τους σε νομίσματα «φιλικών» χωρών, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Ωστόσο, ακόμη και όταν ορισμένοι επενδυτές αποκτούν μεγαλύτερη πρόσβαση στις εγχώριες αγορές, είναι επίσης μια υπενθύμιση των προκλήσεων που θα ακολουθήσουν, τονίζει το Bloomberg.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024